CHP Antalya Milletvekili ve Adalet Komisyonu Üyesi Rafet Zeybek, yargıya güvenin artırılarak, yargı bağımsızlığının sağlanması amacıyla yargının ve yargı mensuplarının sorunlarının belirlenmesi ve çözüm yollarının araştırılması için verdiği araştırma önergesi üzerine TBMM Genel Kurulu’nda konuştu. CHP’li Zeybek, devletin temelinin adalet olduğunu, devletin adaleti kaybetmesi halinde çökeceğini, bu sebeple bir kişiye, bir gruba ya da bir zümreye değil 83 milyon vatandaşa adaletli olunması gerektiğini vurguladı.
ADALETİN VAZGEÇİLMEZİ BAĞIMSIZ YARGIDIR
CHP Antalya Milletvekili Zeybek, bugün Türkiye’de yargı bağımsızlığının olup olmadığının yeteri kadar tartışılmadığını belirterek, Türkiye’de yargının bağımsız olmadığını söyledi. Konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı; “2010 yılında yapılan Anayasa değişikliğinden sonra yargı, FETÖ'ye teslim edilip FETÖ'nün kontrolü altına sokulmuştu ama 2017 yılında yapılan Anayasa değişikliğiyle de maalesef yürütmenin kontrolü altına sokulmuştur. Bu gerçeği göremezsek Türkiye'de yargıyı bağımsız kılamayız ve Türkiye'nin sorunlarını eğer hukuk devleti olamazsak çözemeyiz. Bu asla unutulmamalıdır. 2014 yılında AKP Genel Başkan Yardımcısı olan bugünkü Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, o yıllarda diyor ki: "Daha önce yüzde 60-70'lerde olan yargıya güven, bugün yüzde 20'lere düşmüştür." Evet, ben de iddia ediyorum, bugün yargıya güven yüzde 20'lerdedir. Yüzde 20 güvenle bir ülkede adalet dağıtılmaz.”
YARGI DÜN FETÖ’NÜN, BUGÜN SİYASAL İKTİDARIN ETKİSİNDEDİR
CHP Antalya Milletvekili Rafet Zeybek, dün FETÖ'nün emir ve talimatlarını veren yargı ne kadar gerçekse bugün iktidarın emir ve talimatlarına göre karar veren yargının da o kadar gerçek olduğunu belirtti. CHP’li Zeybek; “Hiç kimse şunu inkâr edemez: Evet, FETÖ'nün döneminde yargı tarafsızdı, bağımsızdı, millet adına karar veriyordu diyemeyiz. O zaman bugün de yargı, millet adına karar vermiyor; tamamen iktidarın kontrolü altında, iktidarın yönetiminde kararlar veriyor. En son örneğini gördüğümüz Enis Berberoğlu davasında Anayasa Mahkemesinin çok açık kararına rağmen, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinin "Anayasa Mahkemesi kararını tanımıyorum." demesidir.
Bu, 14. Ağır Ceza Mahkemesi hâkimlerinin anayasal suç işlediğini göstermektedir. Hâkimler ve Savcılar Kurulunu göreve çağırıyorum, derhâl bu hâkimler hakkında inceleme başlatıp hatta yargılama sonuna kadar görevden uzaklaştırması gerekiyor. Eğer, Türkiye'de bu hâkimler adalet dağıtacaksa bu ülke çöker. Görevini layıkıyla yapan, liyakat sahibi hâkimler ve savcılar da var bu ülkede ama şu çok açık görünüyor ki baskı altındalar, karar verirken çekiniyorlar. Hepimiz biliyoruz ki bu tür liyakat sahibi, dürüst hâkimlerin ve savcıların verdiği kararları beğenmeyen iktidar hemen Hâkimler ve Savcılar Kurulu aracılığıyla disiplin soruşturması başlatıyor, açığa alıyor ya da sürüyor. Sürgün tehdidi altında bulunan bir hâkim, savcı asla adil karar veremez. Maalesef, bugün o dürüst hâkimler de baskı altındadır. Bunun kaldırılması gerekiyor.” dedi.
YARGI’DA CEMAAT, TARİKAT VE ÇIKAR GRUPLARININ KADROLAŞMASI VAR
Adalet Bakanlığı’nın ve Hâkimler ve Savcılar Kurulunun üzerinde Cumhurbaşkanlığında oluşturulan Hukuk Politikaları Kurulu olduğunu belirten CHP’li Zeybek, yargı içinde hala devam eden güç mücadelesine de vurgu yaptı. Konuşmasının devamında “Siyasal iktidar dün "FETÖ'yü yargının üzerinden, içinden temizledik." dedi, bugün yargı başka cemaatlerin ve çıkar gruplarının talimatıyla hareket ediyor. Maalesef gerçek budur. Bu gerçeği görelim ve bu gerçeği kabullenelim. “Türkiye'de yargı sorunu vardır." diyelim. "Türkiye'de yargı bağımsız değildir." diyebilelim. Buna göre, bunun araştırmasını hep birlikte yapalım ve Anayasa değişikliği dâhil, yasa değişikliği dâhil bunların gereğini yerine getirelim.” dedi.