CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, geçtiğimiz günlerde Gaziantep bölgesinde yetişen nane, kırmızı biber ve fıstık üreticilerinin ve taban fiyatlarının düşük olması ile ilgili bir dizi açıklamada bulunmuştu. Bölgedeki üzüm hasadının başlamasıyla birlikte üzüm üreticilerinin de feryatları basına ve kamuoyuna yansıdı. Kaplan, yazılı bir basın açıklaması yaparak üzüm taban fiyatlarına da tepki göstererek; AKP Hükümeti’ne ‘Çiftçilerin emeği ile alıp veremediğiniz ne?” diye soru yöneltti.
“ÇİFTÇİLERİMİZ FERYAT EDİYOR!”
Milletvekili Kaplan, yazılı basın açıklamasında şunları söyledi: “40 derece sıcaklarda bağlarında, bahçelerinde, tarlalarında çalışan çiftçilerimizin alın teri toprağa karışıyor ama ceplerine yansımıyor. Fıstık aynı, nane aynı, mısır aynı, pamuk aynı, kırmızı biber aynı. Tarafıma gelen onlarca gerek telefon gerek SMS, gerekse maillerde çiftçilerimiz feryat ediyor. Her üretici, her çiftçi aynı dertten mustarip. Girdiler artarken, taban fiyatlarının geçen yıla oranla nasıl düştüğünün mantıklı bir açıklamasını istiyorlar. Biz mantıklı bir açıklama bulamıyoruz. Çünkü her şeye zam geldi. İlacından, gübresine, mazotundan, elektrikten suya her şeye geçen yıla oranla kat be kat zam geldi. Dolar 8 TL’ye dayandı. AKP’nin ithal sevdası, dışa bağımlılığı çiftçilerimizin de belini büküyor. Geçen yıla göre bu yıl hemen hemen üretilen tüm ürünlerde taban fiyatları düşük. Girdi maliyetleri bu kadar artmışken, taban fiyatlarının düşük olması çiftçiye ürettiğinin karşılığında verilmiş en ağır cezadır” dedi.
“ÜZÜM ÜRETİCİLERİ DE İSYANDA! İSYAN ETMESİN NE YAPSINLAR?”
Gaziantep’te, İslahiye ilçemizde yaklaşık 200-220 bin ton üzüm üretiminin yoğun olarak, Altınüzüm, Boğaziçi ve Yeşilyurt beldesinde yapıldığı belirten Kaplan, geçen sene 1.25 TL’den satılan ürünün bu sene 1.10 TL’ye kadar düşmesiyle çiftçinin maliyeti dahi çıkaramadığının altını çizdi.
Kaplan, “Üreticilerimiz meyve suyu fabrikalarına geçen sene 1.35 TL’den sattıkları üzümü bu sene 1.15 TL’ye satıyor. İç piyasada bu fiyat 1.10 TL’ye kadar düşüyor. Geçen sene kuru üzüm 15-18 TL’den satılırken, bu sene kuru üzüm 13-15 TL arasında satılıyor. Üzüm üreticileri isyanda. İsyan etmesin ne yapsın. Girdi maliyetlerinin altında ezilen üreticilerimiz zaten yeterli pazarlama alanı bulamamakta da sıkıntı çekiyorlardı. Bir günlük işçi yevmiyesi 90-100 TL arasında değişiyor. Elektrik, su, gübre, ilaç ve mazot giderlerini de çıkarırsak çiftçinin elinde para kalmadığı gibi, borca giriyor. O zaman neden üretsin? Neden bu kadar emek, alın teri döksün? AKP İktidarı görmüyor, duymuyor, bilmiyor gibi davranıyor. Sorsanız her şey güllük gülistanlık, çiftçilerimize tam destek hem destek. Peki çiftçilerimiz neden bu kadar zor durumda, neden isyanda? Çiftçilerimiz üretemeyecek noktaya geldi. Derhal bir çözüm yaratılmalı. Özellikle taban fiyatları belirleme konusunda yeni bir sistem oluşturulmalı. Tarım Kredi Kooperatifinden ödenek tahsis edilebilir. Tanzim satış mağazalarında nasıl şeker, bulgur satılıyorsa üzüm de satılabilir. Çiftçiyi mağdur etmek, ülkeyi bataklığa sürüklemekten başka bir şey değildir!” diye ifade etti.
“SOĞUK HAVA DEPOSU VE TARIMA DAYALI BİR SANAYİ TESİSİ OLMALI!”
“Tarımsal sanayinin yeterli düzeyde olmaması, bölgede tarıma dayalı bir sanayi tesisi bulunmaması, soğuk hava deposunun ve üzüm paketleme tesisinin olmaması da üzüm üreticilerimizi mağdur etmektedir. Üreticilerimiz bir an önce birlik veya kooperatif çatısı altında örgütlenmelidir. Bu örgütlenme ilgili, kamu kurum ve kuruluşları, Sivil Toplum kuruluşları, Belediyeler ve çiftçilerimizin katılımı ile kurulmalıdır. İlçemizde yetiştirilen üzümlerimizin bu kurulan birlik aracılığı ile satışı yapılmalıdır” dedi.