Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Türkiye'nin su fakiri olma yolunda hızla ilerlediğini belirterek su ve su kaynaklarının korunması için Meclis Araştırması istedi. Resmi verilere göre Türkiye'de yıllık kişi başına düşen su miktarının yaklaşık 1519 metreküp olduğuna dikkat çeken Barut, "Bu verilere göre Türkiye, dünyada su kıtlığı çeken ülkeler kategorisinde yer alıyor. Ülkemizde su ve su kaynaklarımızın korunması, geliştirilmesi, herkese yeterli su hakkı için çalışma yapılması gerekiyor" dedi.
"HEPİMİZE SORUMLULUKLAR DÜŞÜYOR"
Suyun yaşamın vazgeçilmez kaynağı olduğuna dikkat çeken CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Meclis Başkanlığı'na sunduğu araştırma önergesinde, "Ülkemizin de taraf olduğu uluslararası sözleşmelerce su ve su kaynaklarının korunması, savunulması, doğru kullanılması, herkesçe erişilebilir bir hak olması için hepimize sorumluluklar düşüyor" diye konuştu.
"SU RAPORU HAZIRLANMALI"
Türkiye'nin sanıldığı gibi su zengini olmadığını ve su fakiri olma yolunda hızla ilerlediğini aktaran Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Devlet Su İşleri'nin (DSİ) resmi sitesinde yer alan verilere göre, Türkiye'de yıllık kişi başına düşen su miktarı yaklaşık 1519 metreküp. Bu miktar ile de Türkiye, su kıtlığı çeken ülkeler kategorisinde yer alıyor. Ülkemizde su ve su kaynaklarımızın korunması, geliştirilmesi, herkese yeterli su hakkı için çalışma yapılması gerekmektedir. Evsel, endüstriyel ve tarımsal atıklarla her geçen gün kirlendiği tespit edilen su kaynaklarımızın durumunun saptanması zorunludur. Su tasarrufu sağlamanın diğer bir yolu da, tarımdaki vahşi sulama yani salma sulama yöntemlerinin terk edilerek devlet desteği ile kapalı basınçlı sulama sistemine veya damlama sulama sistemlerine geçilmesidir. Bunun da yaygınlaşması gerekir.
Bu kapsamda ülke genelinde ve kentimiz Adana'daki yıllık yağış miktarının, su varlıklarımızın, suyun buharlaşma oranlarının, barajların doluluk oranlarının, tarımsal sulama, içme suyu ve sanayide kullanılan su miktarlarının belirlenerek ileriye dönük stratejik su raporunun hazırlanması gerekiyor. Suyla ilgili mevcut durumun tam anlamıyla tespit edilmesi, sorunların ve çözüm yollarının bulunması, gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Anayasamızın 98'nci, Türkiye Büyük Millet Meclis İçtüzüğü'nün 104 ve 105'nci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını istiyoruz."