“TÜİK yine yanıltmadı”

Gündem

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TÜİK’in işsizlik ile ilgili yayınladığı verileri değerlendirdi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TÜİK’in işsizlik ile ilgili yayınladığı verileri değerlendirdi. Pandemi süreci ve ekonomik buhran ile birlikte işçi işinden olurken, yeni iş alanları da açılmadığı halde TÜİK’in işsizliği düşürmeyi başardığını belirten CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer, “TÜİK işsizliği azaltmış. TÜİK, işe girenleri girdikleri kurumlar ile beraber açıklayıp toplumu doğru bilgilendirdiğine dair kanıt sunmalıdır. Kim, nerede işe girdi? Yoksa yaşlılık sigortasına alınmayan stajyerler de mi işe girenler arasında sayılıyor? TYP’li işçi sayılmayan proje elemanları işe girip belirli süre çalıştırılıp çıkarılıyor. Sürekli işçi değiller. Stajyerler işe başladığında işçi sayılmadığı için yaşlılık sigortasına dahil edilmiyor. Bu kişiler bu sayımda var mı? Örneğin MEB’de çalışan 32 bin kişi, haziranda iş yerinden ayrılıp iki ay sonra tekrar işe alınıyor. Sürekli işçi değiller. Bu hesaplamada işte mi görülüyorlar? Yeni fabrika, iş yeri açılmıyor, kamuya da işçi alınmıyor. Kapanan işyerinin bu kadar arttığı bir ortamda İşsizlik nasıl azalıyor?” diye konuştu.

TÜİK’e göre Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı, 2021 yılı haziran ayında bir önceki aya göre 823 bin kişi azalarak 3 milyon 399 bin kişi oldu. İşsizlik oranının 2,5 puanlık azalış ile %10,6 seviyesinde gerçekleştiğine dair açıklamanın kulağa hoş geldiğini belirten Gürer “Keşke gerçek böyle olsa, her gün tüm milletvekillerine onlarca iş talebi geliyor. Sağlık ve öğretmenlik eğitimi almış bir milyon genç atama bekliyor. Sadece üniversite mezunu iki milyona yakın işsiz var, kamuda boş kadrolara alım yapılmıyor. Özel sektör ve işyerleri olabildiğince azalıyor. Bu durumda işsizlik düşüyor demek gerçekçi değil” diye konuştu.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “TÜİK’in raporunda; haziran ayında, sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların toplam çalışanlar içindeki payını gösteren kayıt dışı çalışanların oranı, bir önceki yılın aynı ayına göre 2,2 puan azalarak %29,5 olarak gerçekleşti. Tarım dışı sektörde kayıt dışı çalışanların oranı bir önceki yılın aynı ayına göre 2,1 puan azalarak %17,3 oldu şeklindeki açıklaması da değerlendirmeye açıktır. Ülkemizde Suriyelilerden sonra Afganlı kayıt dışı çalışanlar ülkemiz vatandaşının çalışma alanını daralttığı gibi çoğunluk kayıt dışı ve kaçak çalışmaktadır. TÜİK gibi bir kurumun verileri tartışılmayacak derecede inanılır olmalıdır. Görünen o ki TÜİK iktidarın isteğine uygun düzenleme yöntemleri ile sonuçları belirlemektedir” dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.