Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, Türkiye'nin hukukun üstünlüğü, adalet, demokrasi, basın ve ifade özgürlüğü sıralamalarında sürekli geriye gittiğini belirterek özgürlüklerin genişletilmesini istedi.
Türkiye'nin itibarının zedelendiğini, insanların korku ikliminde yaşadığını, iktidarı eleştiren ve itiraz edenlerin cezalandırıldığını aktaran Barut, bu durumun kabul edilemez olduğunu belirtti. Konuyla ilgili Meclis Araştırması açılması için Meclis Başkanlığı'na önerge sunan Barut, verdikleri hak, hukuk, adalet, demokrasi ve özgürlük mücadelesiyle kaygı verici gidişatın mutlaka değişeceğini söyledi.
"ELEŞTİREN VE İTİRAZ EDENLER CEZALANDIRILIYOR"
Türkiye'nin eğitim, sağlık, ulaşım, barınma başta olmak üzere, siyasal, sosyal, kültürel, ekonomik, sportif ve sanatsal tüm konularda ciddi bir gerileme ve darboğaza düştüğünü anlatan Ayhan Barut, "Hukukun üstünlüğü, adalet, demokrasi, basın ve ifade özgürlüğüyle ilgili de çok ciddi sorunlar yaşanıyor. Gazeteciler yazdıklarından dolayı tutuklanıyor, iktidarı eleştiren ve itiraz edenler cezalandırılıyor" dedi.
MECLİS ARAŞTIRMASI İSTEDİ
Demokrasi, hak, hukuk, barış ve özgürlük mücadelesi verdiklerini ve daha yaşanabilir bir Türkiye için çalışmayı sürdüreceklerini ifade eden Barut, "Ancak hukukun üstünlüğü, adalet, demokrasi, basın ve ifade özgürlüğü başta olmak üzere yaşanan tüm sorunların aşılması, her alanda özgürlüklerin geliştirilmesine ilişkin gerekli önlemlerin alınması ve zorunlu adımların atılması amacıyla Anayasamızın 98'nci, Türkiye Büyük Millet Meclis İçtüzüğü'nün 104 ve 105'nci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını istiyoruz" diye konuştu.
"TÜRKİYE ÖZGÜRLÜK SIRALAMASINDA GERİLEDİ"
3 Kasım 2002 tarihinden AKP'nin yönettiği Türkiye'de ekonomiden dış politikaya her alanda büyük bir kriz yaşandığını aktaran Ayhan Barut, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na sunduğu Meclis Araştırma önergesinin gerekçesiyle ilgili şunları kaydetti:
"Eğitim, sağlık, ulaşım, barınma başta olmak üzere, siyasal, sosyal, kültürel, ekonomik, sportif ve sanatsal tüm konularda ciddi bir gerileme ve darboğaza düştük. En az bu denli önemli, hatta yer yer bunların da çok önüne geçen konulardan birisi de hukukun üstünlüğü, adalet, demokrasi, basın ve ifade özgürlüğüyle ilgili yaşanan sorunlardır. Türkiye, 2019 'Hukukun Üstünlüğü Endeksi'nde (Rule of Law Index) 126 ülke arasında 109'uncu sırada yer aldı. Ülkemiz The Economist Intelligence Unit'in (2019) hazırladığı Demokrasi Endeksi sıralamasında Gambiya, Sri Lanka, Uganda, Pakistan ve Nijerya'nın gerisinde 110'uncu sırada bulunuyor. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün yayımladığı Dünya Basın Özgürlüğü Raporu'nda da Türkiye, geçen yıl olduğu gibi 157'nci sırada bulunuyor. Son olarak Freedom House (Özgürlük Evi) tarafından yayınlanan 'Dünyada Özgürlükler 2020' raporuna göre Türkiye, son 10 yılda dünya genelinde özgürlüklerin en çok gerilediği 2'nci ülke oldu. Bu kapsamda sunduğumuz Meclis Araştırması açılması istemine destek verilmelidir."