Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut'un CHP Grup Önerisi olarak Meclis'e sunduğu tarım ve hayvancılığın sorunlarına çözüm bulunmasına ilişkin Meclis Araştırma Önergesi reddedildi. "Tarımın siyaseti yapılmaz" diyerek tarıma destek verilmesini isteyen Ayhan Barut'un önergesinin reddedilmesi, tepkiyle karşılandı.
CHP GRUBU ADINA KONUŞTU
CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut'un hazırladığı tarım ve hayvancılıkta yaşanan sorunların tespiti ve çözümüne ilişkin Meclis Araştırma Önergesi, CHP Grup Önerisi olarak Meclis'e sunuldu. Önergenin gerekçelerini paylaşmak üzere TBMM Genel Kurulu'nda konuşan Ayhan Barut, tarım ve hayvancılığa ilişkin önemli sorunlara değinip çözüm bulunması için iktidarı göreve çağırdı.
"PARANIZ ÇOKSA ÜRETİCİYİ DESTEKLEYİN"
Pandemi sürecinde yaşanan sorunlara dikkat çeken Ayhan Barut, şöyle devam etti:
"Ülkemizde ve dünyada yaşamı olumsuz etkileyen pandemi süreci her alanda bizlere bazı ikazlarda bulunmuştur. Yapılan yanlışlar çok fazlaydı, bu yanlışlarda salgın döneminde de açıkça ortaya çıkmıştır. Yapılan yanlışlar tarım sektöründe daha da belirgin bir hale geldi. Örneğin, tarımda kamucu bir politikaya geçilmesi gerekirken dışa bağımlı politikalarda halen ısrar ediliyor. Bu dışa bağlı politikalarımız neticesinde üretici borca batmış, soğandan patatese tüm tarım ürünleri tarlada kalmış, yetiştiricinin eti de, sütü de para etmemiştir. 'Ekonomiyi uçuracağız' derken doları uçurdular. Benzin sayacı gibi sürekli artan dolar 8.50 liraya ulaştı ve nerede duracağı da meçhul. Hala çıkıp 'Paramız var ki ithal ediyoruz' diye caka satıyorsunuz. Bazen paranız da işe yaramıyor. Pandemi gerçeği bize paranın işe yaramadığını göstermiştir, çünkü tüm dünya ülkeleri öncelikle tarımda kendi ülkesinin gıda ihtiyacını karşılamış, dolayısıyla sizin paranız da işe yaramaz hale gelmiştir. Eğer paranız çoksa yerli ve milli üreticiyi desteklemek için kullanın."
"TARIMDA NET İTHALATÇIYIZ"
Tarım ve hayvancılık dış ticaretinde verilerini ele alan Ayhan Barut, şunları paylaştı:
"Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2003 yılında tarım ve hayvancılıktaki ihracatımız 5.2 milyar Türk lirası, ithalatımız ise 5.9 milyar Türk lirası. Bu dönemde söz konusu alanda dış ticaret açığı 700 milyon lira civarında seyretmiştir. Geçen yıl ise tarım ve hayvancılıkta ihracat 36 milyar liraya ulaşırken ithalatımız ise 63 milyar lira olmuştur. Aradaki açık 27 milyar lira. Biz 700 milyon lirayı kabul etmezken 27 milyar lira eksiye gitmeyi nasıl açıklayacaksınız? Hatta tüm AKP iktidarı döneminde ithalat 106 milyar dolar, aradaki fark eksi 30 milyar doları bulmuştur. Bu da bize şunu gösteriyor ki, tarımda net bir şekilde ithalatçı hale geldik. Bu durum bizi çok üzüyor ve bu duruma kahroluyoruz."
"DESTEK MİKTARI GEÇEN YILLA AYNI"
AKP'nin 18 yıllık iktidarında üreticinin sorunlarla boğuştuğunu ifade eden Ayhan Barut, şöyle devam etti:
"2003-2019 dönemihre tarımsal üretim maliyetleri yüzde 800 ila 900 oranında artış gösterirken, ürün fiyatları bu artıştan yeterince pay alamamıştır. Bu nedenle, ürettiği üründen para kazanamayan çiftçiler, tarımdan uzaklaşmıştır. AKP iktidarı döneminde 2 milyon 800 bin çiftçiden 700 bini üretimden uzaklaştırılmıştır. Bilinmelidir ki üretimden kopartılan çiftçilerin tarımsal üretime tekrar dönmeleri oldukça zordur ve mümkün değildir. Bu nedenle, tarım sektörüne yönelik ve acilen kapsamlı bir tarımsal üretim seferberliği ilan edilmeli, ithalatı önceleyen yaklaşımlardan uzaklaşılmalıdır. Tarım Kanunu gereği bütçeden tarıma ayrılması gereken kaynak, gayrisafi milli hasılasının yüzde 1'inden aşağı olmaması gerekirken bu oran hiçbir zaman uygulanmamış, yüzde 0.5'i dahi bulmamıştır. Yakında görüşülecek olan Tarım Bakanlığı bütçesindeki desteklerin de geçen yılla aynı rakamda olmasını yani 22 milyar lira olarak öngörülmesini kabul etmek mümkün değildir. Kanun gereği verilen destek yüzde 1 olmalıdır."
"TARIMIN SİYASETİ YAPILMAZ, BU ÜLKE HEPİMİZİN"
Gündemdeki vergi affı ve borçların yapılandırılması konusunda çiftçilere de destek verilmesini talep eden Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Torba kanunda vergi affıyla birlikte birçok sektöre kolaylık sağlanıyor ancak bunun içerisinde çiftçinin Ç'si, tarımın T'si yok. Diğer sektörlerin borçları için tanınan avantajlar, çiftçilerin borçları için de sağlanmalıdır. Üreticinin Tarım Kredi Kooperatifi borçlarının yanı sıra Ziraat Bankası ve özel bankalardaki borçları da uzun vadede yapılandırılmalı, kredi anapara ve faiz ödemeleri 2 yıl faizsiz ertelenmeli, çiftçilere yeniden sıfır faizli krediler verilmelidir. Çiftçinin BAĞ-KUR ve SGK borçları da 2021 hasat sonuna kadar ertelenmelidir. Kredi Garanti Fonu denilen bir fon var, bu Kredi Garanti Fonu'nun büyütülmesi gerekiyor. Tarım işletmeleri de Kredi Garanti Fonu'ndan yararlandırılmalıdır. Sulama yatırımları artırılmalı, kooperatifçilik yaygınlaştırılmalı, küçük aile işletmeciliği desteklenmelidir. Yaş sebze ve meyvede aracı sistemden vazgeçilmeli, hayvancılık geliştirilmelidir. Bu salgın döneminde üretimin sürdürülebilirliği ve gıdaya erişim, güvenli gıdaya erişim, oldukça önemlidir. Belki de en önemlisi tarım ve hayvancılık dış ticaretinde de açığın kapanması konusudur ve kendi üreticilerimize destek verilmesi söz konusudur. Bu nedenle üreticilerimizin ve yetiştiricilerimizin içinde bulunduğu sorunlar, alınması gereken tedbirler için sunduğumuz bu araştırma önergemize destek vermenizi istiyoruz. Unutmayın ki bu ülke hepimizin, unutmayın ki tarımın da siyaseti yapılmaz."
TARIM ÖNERGESİNİ REDDETTİLER
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut'un hazırladığı ve CHP Grup Önerisi olarak Meclis Başkanlığı'na sunulan Meclis Araştırma Önergesi, reddedildi. Tarımın ve hayvancılığın sorunlarının tespit edilerek çözüm üretilmesi için verilen önergenin reddedilmesi tepkiyle karşılandı.