Sağlık emekçisinin sesi Meclis'e ulaştı

Sağlık emekçisinin sesi Meclise ulaştı
Gündem

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, Koronavirüs salgınıyla mücadele eden sağlık emekçilerinin taleplerini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) sağlık çalışanlarına yönelik yaptığı risk değerlendirmesi anketi sonuçlarını değerlendiren Barut, " Ankete katılan bin 820 sağlık emekçisinin verdiği bilgilere göre, sağlık çalışanlarının kişisel koruyucu donanım konusunda çok ciddi eksikliklerle karşı karşıya olduğu görülüyor" dedi.



SAĞLIK EMEKÇİLERİNE TEŞEKKÜR


Meclis Araştırması ile birlikte Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yanıtlaması istemiyle TBMM'ye soru önergesi de sunan Ayhan Barut, salgınla mücadelenin kahramanı sağlık emekçilerinin taleplerinin yerine getirilmesini, yaşanan sorunların çözümü için Meclis'in harekete geçmesini istedi. Türkiye'de Koronavirüs (COVID-19) salgınıyla olağanüstü koşullarda mücadele edildiğini aktaran Ayhan Barut, "Bu mücadelenin en önemli ayağını kuşkusuz sağlık emekçilerimiz oluşturmaktadır. Her türlü olumsuzluğa karşın insan üstü gayretle mücadele eden sağlık emekçilerimiz her türlü takdiri hak ettiği gibi her şeyin en iyisine layıktır" diye konuştu.


ANKET SONUÇLARINI PAYLAŞTI


Meclis Araştırma önergesinin gerekçesinde Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) sağlık çalışanlarına yönelik yaptığı risk değerlendirmesi anketiyle ilgili ayrıntılara yer veren Barut, şunları kaydetti:

"Ankete katılan 74 ilden bin 820 sağlık emekçisinin verdiği bilgilere göre, sağlık çalışanlarının kişisel koruyucu donanım konusunda çok ciddi eksikliklerle karşı karşıya olduğu görülüyor. Ankete yanıt verenlerin yüzde 78'i N5 maske, yüzde 74'ü siperlik ya da koruyucu gözlük, yüzde 71'i tek kullanımlık önlük/tulum, yüzde 60'ı tıbbi maske, yüzde 52'si önlük forma ve yüzde 38'i de eldivene erişim konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirtiyor.  Ankete katılan sağlık çalışanlarının yüzde 70'inin çalıştığı sağlık kurumunda birden fazla COVID-19 hastası bulunduğu ve sağlık çalışanlarının yüzde 6'sının bir sağlık kurumunda teyitli COVID-19 hastasıyla yüz yüze teması olduğunu belirtiyor.

Ankete katılan sağlık emekçilerinin yüzde 48'i çalıştığı kurumda COVID-19 için ayrı bir sınıflama ve ayırma mekanı sağlanmadığını, yüzde 44'ü COVID 19 salgınında nasıl korunacağına dair çalıştığı kurum tarafından bir eğitim verilmediğini söylüyor. Yüzde 53'ü COVID 19 salgınında iş organizasyonuyla ilgili yapılacak değişiklikler konusunda bilgi verilmediğini, yüzde 50'si COVID 19 ile ilgili birimine özel tanı, tedavi şemalarıyla ilgili rehber, eğitim materyali verilmediğini ifade ediyor. Ankete katılan sağlık çalışanlarının yüzde 31'inin en az bir kronik hastalığı bulunuyor. TTB'nin anket sonuçlarına ilişkin hazırladığı raporda, sağlık çalışanlarının virüsten korunması ve virüs bulaşı ile ilgili bir izleme ve değerlendirme programı oluşturulması isteniyor. Bu anlamda yaşanan sorunların ve eksikliklerin tüm yönleriyle saptanması, kapsamlı bir tespitin ardından etkili çözüm için gerekli önlemlerin alınması amacıyla Meclis Araştırması açılması amaçlanmıştır."


"EKSİKLERİ GİDERECEK MİSİNİZ?"


CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut'un, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM'ye sunduğu önergede ise şu sorular yer aldı:

"1-   Tabibler Birliği'nce yapılan ankete katılan sağlık çalışanlarının yüzde 70'inin çalıştığı sağlık kurumunda birden fazla COVID-19 hastası bulunduğu ve sağlık çalışanlarının yüzde 6'sının bir sağlık kurumunda teyitli COVID-19 hastasıyla yüz yüze teması olduğunu belirtiyor. Bununla ilgili gerekli acil önlemlerin alınması için bir çalışmanız var mıdır?
2- Ankete katılan sağlık emekçilerinin yüzde 48'i çalıştığı kurumda COVID-19 için ayrı bir triaj (sınıflama, ayırma) mekanı sağlanmadığını, yüzde 44'ü COVID 19 salgınında nasıl korunacağına dair çalıştığı kurum tarafından bir eğitim verilmediğini belirtiyor. Bu vahim tablo karşısında eksikliğin giderilmesi için bir planlama yapıldı mı?

3- Sağlık emekçisinin yüzde 53'ü COVID 19 salgınında iş organizasyonuyla ilgili yapılacak değişiklikler konusunda bilgi verilmediğini, yüzde 50'si COVID 19 ile ilgili birimine özel tanı, tedavi şemalarıyla ilgili rehber, eğitim materyali verilmediğini ifade ediyor. Bu anlamda bir düzenleme yapılıp adım atılacak mıdır?
4- TTB tarafından yapılan ankete katılan sağlık çalışanlarının yüzde 31'inin en az bir kronik hastalığı bulunuyor. Kronik rahatsızlığı bulunan çalışanlarla ilgili bir çalışma yapacak mısınız?
5- TTB'nin anket sonuçlarına ilişkin hazırladığı raporda, sağlık çalışanlarının virüsten korunması ve virüs bulaşı ile ilgili bir izleme ve değerlendirme programı oluşturulması isteniyor. Bu çağrıyla ilgili bir adım atmayı düşünüyor musunuz?"