CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, Meclis gündemi, EYT ve infaz düzenleme hakkında Yurttan Sesler'e özel açıklamalarda bulundu.
TBMM’de önümüzdeki haftadan itibaren hareketlilik yaşanacağı düşünülüyor. CHP grubu öncelikli olarak hangi konuları gündeme getirecek?
Cumhuriyet Halk Partisi olarak 24 Haziran 2018’de rejime kasteden anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesiyle birlikte önceliğimizi, Parlamento’nun elinden alınan yetkilerini geri kazanmak, parlamenter demokratik rejimi yeniden tesis etmek olarak belirledik. Rejim değişikliği bir anayasa değişikliğiyle geri alınana kadar, toplumda genel kabul görmüş, ortaklaşmış talepler ve kamu vicdanını yaralayan konularda Parlamento’nun devreye girmesi ve sorunlara çözüm bulması konusundaki katı tutumumuz devam edecektir.
Daha 24 Haziran 2018 seçimlerinden önce Türkiye’nin en acil konusu olarak tanımlanan ve seçimden sonra söz verilen ancak 1,5 yıldır gündeme dahi getirilemeyen, çocuk istismarı, hayvan hakları, kadına yönelik şiddet gibi konularda ön alınması gerekmektedir. “Güçlü meclis” ve “gerçek kuvvetler ayrılığı şimdi olacak” söyleminin propagandadan öteye gitmediği ve Meclis’in tek kişinin iradesine bağlandığını, 24 Haziran seçimlerinin ardından birkaç kez test ettik. TBMM’yi yeniden etkin kılmak noktasında çaba harcamayı sürdüreceğiz. Parlamento’nun yasama tekelini cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle boşa düşürmeye çalışan, denetim faaliyetlerine en son Türkiye Varlık Fonu’na ilişkin raporlarda da görüldüğü gibi mevcut kanunlara dahi aykırı biçimde ket vurmaya çalışan bir anlayışla karşı karşıyayız. Bu nedenle Parlamento’nun hukukunu, milletin hakkını korumak zorundayız. Bir avuç yandaş ya da bir ailenin çıkarları için değil dar gelirliler, emekliler, emekçiler, asgari ücretliler başta olmak üzere toplumun tüm kesimlerinin faydasına yasalar çıkarmak için Parlamento’da mücadele etmeyi sürdüreceğiz.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın infaz düzenlemesi hakkında konuştu. Bu konu ile ilgili görüş ve düşünceleriniz nelerdir?
İnfaz düzenlemesi ya da ceza indirimi ilk olarak 24 Haziran 2018 seçimlerinden önce Milliyetçi Hareket Partisi tarafından dile getirilmiş, seçim öncesinde ve seçim sonrasında bir istismar alanı olarak kullanılmak istenmiştir. Aradan geçen 1,5 yıllık süreçte bu konu hem mahkumların ve mahkum yakınlarının umutları istismar edilerek, hem de cezaevlerinde bulunanların mağdur ettikleri hiç düşünülmeden tartışılmış ancak somut bir adım atılmamıştır.
Bu konunun tüm tarafların hukuku ve durumu dikkate alınarak bir toplumsal mutabakatla çözülmesi gerektiği ortadadır. İlgili sivil toplum kuruluşlarının, baroların, akademinin, mağdurların, hukukçuların görüşleri dinlenmeli ve dikkate alınmalıdır. Af konusu, ceza indirimi ya da infaz rejimi gibi konu başlıkları siyaseten istismar edilecek konular değildir. Bu konunun Meclise gelerek, Adalet Komisyonu’nda tüm tarafların katılımıyla etraflıca ele alınması gerekliliği ortadadır. Bu konu toplumsal mutabakatla çözülebilecek bir konudur.
Adalet ve Kalkınma Partisi’nin bahsettiği düzenleme parlamentoya henüz gelmemiştir, Parlamento’ya geldikten sonra konuya ilişkin detaylı konuşmak mümkün olacaktır.
En son meclis tatile girerken EYT ve ceza indirimi ile ilgili “Nereye gidiyorsunuz” diye bir çıkış yapmıştınız. Bu iki konu ile ilgili görüşleriniz nelerdir?
Siyaset, verilen sözleri tutmak için yapılır. Siyasi partiler, verdikleri sözü tutmak için seçimlere girer ve iktidar olmak için mücadele ederler. Dolayısıyla 24 Haziran 2018 seçimlerinin ardından iktidara gelmiş Adalet ve Kalkınma Partisi ile bu partinin her konuda kayıtsız şartsız destekçisi konumundaki Milliyetçi Hareket Partisi’nin sözlerini tutmak noktasında zaman zaman Parlamento’ya çağrılarımız olmuştur. Bu sözleri kamuoyuna hatırlatmak bizim görevimizdir.
Kaldı ki emeklilikte yaşa takılanlar konusuna çözüm üretmek Adalet ve Kalkınma Partisi dışında Parlamento’da bulunan 9 partinin seçim vaatleri arasında yer almıştır. Kaldı ki Parlamento’nun mevcut aritmetiği de dikkate alındığında emeklilikte yaşa takılanlar olarak adlandırılan kesime hakkını vermek ve bu sözü tutmak noktasında bir sorun bulunmamaktadır. Emeklilikte yaşa takılanların sorunlarını çözmek isteyenler, Parlamento’da çoğunluktur. Buna karşın verdiği sözleri tutmak istemeyen, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin çekincelerine EYT konusunda hak veren bir siyasi parti ile karşı karşıyayız.
Dolayısıyla Milliyetçi Hareket Partisi sözlerini tutmaya karar verirse, en kısa zamanda emeklilikte yaşa takılanların sorunlarını çözmek mümkündür.
Parlamento vatandaşların sorunlarına çözüm bulunduğu yerdir. Dolayısıyla bu sorunları çözmeden, bu sorunları konuşmadan ve verilen sözler ortadayken, Parlamento’nun tatile girmesi, siyasetçilerin tatil yapması doğru değildir. O konuşmamda da, buna dikkati çekmiş, vatandaşların sorunlarına çözüm bulana kadar Parlamento’nun çalışması gerektiğini vurgulamıştım.