Çocukların beslenmesine ve sağlığına uygun olduğunu belirten “okul gıdası logosu”nun hangi kriterlere göre konulacağı tam bir muamma.
CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, konuyu soru önergesiyle Tarım ve Orman Bakanlığına taşıdı. Bakan Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, 22 Ekim’de yayınlanan “Okul Gıdası Hakkında Tebliğ” de okul gıdası logosuna karar verecek komisyon üyelerinin seçimi ve gıdaların değerlendirme kriterleriyle ilgili eksiklerin olduğunu belirterek şunları söyledi:
NE ÜYELER NE DE GIDA KRİTERLERİ BELLİ
“Okul gıdası logosunun verilip verilmeyeceğine Tarım ve Orman bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığından olmak üzere toplam 7 uzmandan oluşan bir komisyon karar verecek. Ancak komisyon üyelerinin seçiminin nasıl yapılacağı, uzmanlık alanlarının ne olacağı ve belki de en önemlisi çocukların tüketeceği gıdaların seçim kriterinin nasıl ele alınacağı konuları tebliğde belirtilmemiştir. Tebliğde yaratılan bu muğlaklık halk sağlığı açısından çok önemli olan bir konuda büyük boşluklar yaratmıştır. Bu açıdan bakıldığında komisyonun çalışma esaslarının bilimsel esaslar yerine bürokratik işlemlere dayanacağı düşünülmektedir. Komisyonun geniş katılımlı olarak oluşması ve başta halk sağlığı uzmanlarını, pediyatristleri ve gıda mühendislerini içermesi gerekmektedir.”
MEYVELİ SÜTLER ZEHİR SAÇIYOR
Obezite ülkemizde giderek artmakla birlikte çocuklarda aşırı kilolu olma hali ve sağlık sorunları devletin uygulamış olduğu gıda politikasıyla paraleldir. Bu sağlık sorunun temel sebebi, tüketilen şeker miktarıyken çocuklar, paketli gıdalardan inanılmaz düzeyde rafine şeker almaktadır. Çocuklar için üretilen meyveli içme sütlerin sadece bir kutusunda 7 küp şekere kadar kesme şeker bulunmaktadır. Çocukların çevresini yüksek miktarlarda şeker içeren binlerce yiyecek ve içecek sarmışken, bu durumu anne babaların bilinçli tercihlerine bırakmak yerine devlet politikaları geliştirmek gerekmekte ve okullarda bu gıdalara geçit verilmemelidir.”