Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, pandemi sürecinin toplumun tüm kesimlerini, iş yaşamını olumsuz etkilemeye devam ettiğini, yeni yasakların başladığı şu günlerde 'acı reçete', 'milletten biraz daha sabır, biraz daha metanet ve gayret' bekleme mesajlarının Türkiye'nin mali tablosunun vahim durumunu ortaya koyduğunu belirtti.
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 2021 yılı bütçe görüşmelerinde Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ), atama bekleyen mimar, mühendis ve şehir plancıları ile öğretmenler, sağlıkçılar ve emekliler ile hak arama mücadelesindeki Emeklilikte Yaşa Takılan (EYT) vatandaşların ekonomik zorluklarına dikkat çeken Dr. Şevkin, ithalata dayalı bir ekonomik modelin Türkiye'yi daha çok çıkmaza sürüklediğini, dış borç açığının büyüdüğünü söyledi.
Bakan Lütfi Elvan'dan 2021 yılı bütçesinde istihdam ve kamudaki atamalar için pay ayrılmasını isteyen Dr. Şevkin, "Sağlıkçılara büyük ihtiyaç duyulmasına rağmen sahadaki sağlıkçılara yenileri eklenmiyor. 140 bin öğretmen açığı olmasına rağmen öğretmenlerin 60 bin atama talebi dahi görmezden geliniyor. Türkiye'nin tüm kentlerinde ve her alanda yeniden bir yapılanmaya, üretim ve istihdama ihtiyaç olduğu açıktır. Bu nedenle ülkesini geleceğe emin adımlarla taşımak isteyen, çağdaşlığı esas alan teknik kadroların göreve getirilmesi gerekiyor. İnşaat, jeoloji, jeofizik, çevre, maden, ziraat, makine, elektrik, elektronik, gıda, endüstri, fizik, kimya, harita, orman, su ürünleri mühendisleri, mimar, içmimar ve şehir plancılarına büyük ihtiyaç var" dedi.
"FİNANSMANDA YANDAŞ GÖZETİLİYOR"
Yoksulluk sıralamasında 2. sırada bulunan Adana'daki KOBİ'lerin, finansmana erişimde zorluk çektiğini, banka kredilerinin ihtiyaç sahiplerine değil 'yandaş' gözetilerek iktidara yakın olanlara ve ihtiyacı bulunmayanlara kullandırıldığını kaydeden Dr. Şevkin, şu görüşlere yer verdi:
"Tekstil sanayisinde yüzde 80 oranında kapasite düşüklüğünün yaşandığı Adana gibi tüm Türkiye'de dövizle alınan girdiler nedeniyle maliyetler en az yüzde 65 oranında artmış durumda. KOBİ'lerin stoklarının eritilmesi noktasında finansman desteği sunulmuyor. Özellikle kriz dönemlerinde bankalar eliyle finansman konusunda ihracat ve üretim yapan firmalara ayrıcalık tanınması gerektiğine inanıyoruz. Salgın döneminde sunulan kredi desteğinin ödemeleri başlıyor ama KOBİ'lerin işler durma noktasındayken ödeme yapamayacağı göz önüne alınmıyor. Tarım, sanayi, enerji ve turizmin öbek noktası olan Adana, son yıllarda merkezi idarenin yörüngesinden çıktığı için üretim, yatırım ve istihdamda bölge illerinin çok gerisinde kalmıştır. Sanayide, tarımda, gıdada, hizmet sektöründe girdi fiyatları artışının önü alınamıyor. Elektrik, doğalgaz faturalarını ödeyemeyen, icralık olan milletimizin alım gücü düşüyor, dükkanlar kapılarına kilit vuruyor."
Dr. Şevkin, 2021 yılı bütçesinin Türkiye'nin çağdaş yarınları için bilim ve teknoloji ışığında halkın yararına kullanılmasını diledi.