CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Trabzon Şehirlerarası Otobüs Terminalinin şu anki görüntüsüyle Trabzon'a hiç yakışmadığını söyleyerek, salgın nedeniyle terminalimiz hazır boşken, kapalıyken neden tadilatı, bakımı, boyası ve temizliği yapılmadı, yapılmıyor?" diye sordu.
CHP Milletvekili Kaya, "Terminalimiz bu haliyle Trabzon'a hiç yakışmıyor. Terminalimizin bu halini görmeyen ve gerekeni yapmayan yöneticiler de bu şehre yakışmıyor" dedi.
Trabzon'da Terminal sorununun yıllardır çözülemediğine dikkat çeken Kaya, şu ifadeleri kullandı:
"2009'da Trabzon belediye seçimlerini kazanan AKP'liler yeni terminal binası yapma sözü vermişti. Bu söz 61 proje vaatlerinin en önemlilerinden biriydi. Aradan 11 yıl geçti. Hiçbir şey yapmadılar.
Birkaç gün önce Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı yeni terminal için proje hazırlandığını ve inşaatını 2021 sonunda tamamlamayı düşündüklerini açıkladı.
TERMİNALİ 2 YIL DAHA BU HALDE Mİ KULLANACAĞIZ?
Bu şu demek, mevcut terminal binamızı 2 yıl daha kullanacağız!
Peki bu halde mi kullanacağız?
Terminal binamız resmen dökülüyor.
10 Yıldır ne bakımı ne de boyası yapılmamış. Dış cephe boyaları dökülmüş, sıvaları dökülmüş. Terminalimiz adeta metruk binalara dönüşmüş. Milletin kafasına çökecek gibi duruyor.
Trabzon Büyükşehir Belediyesi yetkililerine sesleniyorum;
Terminalimizin halini görmüyor musunuz?
Bu kötü görüntüyü bu şehre nasıl yakıştırabiliyorsunuz?
Terminaller şehirlerin aynasıdır. Otobüsle şehre gelen insanların ilk durak yerleridir, şehirlerin vitrinidir.
Ama üzülerek söylüyorum ki şehrimizi yönetenler ya bunun bilincinde değiller ya da farkında değiller!
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AKP'li yetkililer Trabzon'a 30 milyar lira yatırım yaptıklarını övünerek anlatıyorlar. Bunca para harcadık dedikleri şehrin terminal binası adeta dökülüyor, metruk binalar gibi görünüyor. Yıllar olmuş bir bakımı, bir boyası bile yapılmamış.
Gerçekten utanç verici bir durum.
Terminal binamız bu görüntüsüyle şehrimize hiç ama hiç yakışmıyor.
Özellikle terminal binamızı gören misafirlerimiz büyük şaşkınlık yaşıyor ve 'Trabzon terminali gerçekten burası mı?' diye soruyor, bu bakımsızlığa bu kötü görüntüye inanamıyorlar!
Trabzon turizm kentidir, kültür kentidir, 4 bin yıllık tarihi olan bir kenttir. Trabzon böyle bir terminal binasını da böyle duyarsız yönetilmeyi de hak etmiyor.
Salgın günlerindeyiz, terminal binamız hazır boş.
Bu boşluk neden fırsata çevrilmiyor ve terminalin tamiratı, tadilatı, boyası ve benzeri eksiklileri giderilmiyor?
Bunun için ne bekleniyor?
TERMİNALİ BORDO MAVİ BOYAYALIM
Buradan Trabzon Büyükşehir Belediye yetkililerini göreve davet ediyorum. Bir an önce Terminal binamızın tamiratını, tadilatını yapın ve terminali Trabzonspor'umuzun şampiyonluğa koştuğu bu sezona yakışır bir şekilde 'bordo ve mavi' renklerimizle boyatalım diyorum.
KİRALAR VE ZAMLAR ALINMASIN
Ayrıca, terminal binasında yaklaşık 40 esnafımız var. Hepsi Trabzon belediyesinin kiracısı. 2 aydır dükkanları kapalı. Kasalarına kuruş girmemiş.
Bu esnaflar para kazanmamış ki kira ödesinler, kira zammını ödeyebilsinler.
Belediye bu esnaflarımızdan kira almamalıdır. Kiralara yaptığı yıllık zammı da iptal etmelidir.
BİLET FİYATLARININ DÜŞMESİ İÇİN
Şehirlerarası toplu taşımada da boş koltuk uygulaması var. Otobüslerin yüzde 50 kapasiteyle yolcu taşınması nedeniyle bilet fiyatları çok yükselmiştir. Bilet fiyatlarının düşmesi için otobüslerin kullandığı yakıttan ÖTV kaldırılmalıdır, bu araçlardan motorlu taşıtlar vergisi alınmamalıdır.
MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ
Bu salgın sürecinde büyük mağduriyetler yaşayan ve zararına çalışan otobüslerden, dolmuşçulardan, taksicilerden ve okulların kapanması nedeniyle hiç çalışamayan öğrenci servisçisi esnaflarımızın araçlarından motorlu taşıtlar vergisi alınmamalıdır." dedi.
DERE YATAĞINA TERMİNAL OLMAZ
CHP Trabzon Büyükşehir Belediye Meclis Başkanı ve Grup Başkanvekili Turgay Şahin ise, Büyükşehir Belediyesinin yeni terminal binasını Değirmendere yatağına planladığına ve yer seçiminin yanlış olduğuna dikkat çekerek, "Dere yataklarına bu tür yapılar yapılması kanunen ve hukuken mümkün değildir. Çok değil 1991 sel felaketi Değirmendere Vadisi'nde petrol istasyonları ve sanayi sitelerini silmiş süpürmüş, dereye kadar inmiştir. Bu alan tamamen dere yatağıdır. Bu nedenle hemen arka kısımları su kuyularıdır. Bu arazinin jeolojik konumunu ve durumunu bilmeden ben yaptım, oldu anlayışı ile alınan bu karar son derece yanlıştır. Bu şehir yüzünü batıya dönmüştür. En çok hemşehrimiz şehrin batı bölgesindedir. Terminalin batıda olması şarttır." dedi.