CHP Balıkesir Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Ensar Aytekin 1 Ekim tarihinde açılışı yapılan 27. Dönem 4. Yasama Yılının ilk soru önergesini üretici sorunlarının çözümü için verdi.
Bilindiği üzere geçtiğimiz günlerde Ayvalık ve Burhaniye’de etkili olan dolu yağışı zeytin üreticilerine büyük zarar verdi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması talebiyle soru önergesi veren Aytekin, “Tarım ve Orman Bakanlığının yaşanan dolu yağışı nedeniyle zarar gören üretici ve çiftçiye dair bir çalışması bulunmakta mıdır?” diye sordu.
Ensar Aytekin’in konuya dair açıklamasından şunları kaydetti:
“1 Ekim itibariyle 27. Dönem 4. Yasama Yılı faaliyetlerine başladık. Bu dönemde de üreticinin, çiftçinin esnafın ve tüm Balıkesir halkının sesi olmaya devam edeceğiz.
Ekonomik kriz nedeniyle zor günler geçiren üreticilerimiz pandemi ve yaşanan afetler nedeniyle de darboğazdan geçiyor. Geçtiğimiz günlerde Ayvalık ve Burhaniye ilçelerimizde ve kırsal kesimlerde etkili olan dolu yağışı zeytin üreticilerinin ürünlerine zarar verdi. Hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Ancak bizlere iletilenlere göre üreticinin bu yıla dair umutları tükenmiş durumda. Kredi borcunu ürün satışı ile ödeyen çiftçi kara kara düşünür halde. Bakan Pakdemirli’nin yanıtlaması talebiyle verdiğimiz önerge ile konuyu TBMM gündemine de taşıdık. Sorunun çözümü için atılacak her adıma destek olmaya hazırız.”
Aytekin’in ilettiği soru önergesi ise şu şekilde:
Balıkesir’in Ayvalık ve Burhaniye ilçelerinde yaşanan dolu yağışı zeytin üretim alanlarına ciddi zarar vermiştir. Hali hazırda ekonomik olarak dar boğazdan geçen zeytin üreticileri yaşanan felakette ürünlerinin zarar gördüğünü belirtmiştir. Üreticiler Ağır girdi şartları nedeniyle kredi çekerek borçlanmaktadır. Yaşanan felaket üründen alınan ücret ile borçları ödeme umutlarını da ortadan kaldırmıştır.
Bu bağlamda;
1- Tarım ve Orman Bakanlığının yaşanan dolu yağışı nedeniyle zarar gören üretici ve çiftçiye dair bir çalışması bulunmakta mıdır?
2- Bakanlık söz konusu bölgeyi 2090 Doğal Afet Kanunu kapsamına almayı planlamakta mıdır?
3- Kredi borçları nedeniyle zor durumda olan üreticilerin borçlarının bir yıl süreyle ertelenmesi amacıyla başlatılan çalışma var mıdır?
4- Tespitlere göre belirlenen zarar miktarı ne kadardır?