İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, "Bizim yaptığımız hesaplara göre asgari ücret bu ay itibariyle enflasyonun altında kalmıştır. Asgari ücretten alınan paranın tamamı erimiştir.” dedi.
İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı Şubat ayı enflasyon verilerine ilişkin TBMM'de düzenlediği basın toplantısında konuştu.
Enflasyonun Şubat'ta yüzde 4,81 artarken yıllık bazda ise yüzde 54,44 olarak gerçekleştiğine dikkat çeken Usta, TÜFE rakamının bağımsız enflasyon araştırma gruplarınca yüzde 123.8 olarak tespit edildiğini söyledi.
"Baskılanmış rakamlar bile bizi dünyada şampiyonluğa doğru götüren rakamlardır" diyen Usta, gıda enflasyonunun yüzde 64.5, ulaştırmanın yüzde 75.8 olarak gerçekleştiğine değindi.
“YILLIK BAZDA YAŞADIKLARINI BİZ AYLIK BAZDA YAŞIYORUZ”
ÜFE tarafından en yüksek mal grubunda yüzde 214'lük artış olduğuna vurgu yapan Usta, "Bizim aylık rakamımız 4,8 geldi. Bu ne demek? Bitti öldü dedikleri Avrupa Birliği'nin yıllık ortalamasını biz aylık olarak yakalıyoruz. Bir çok ülkenin yıllığının 2-3 katı aylık rakamımız var. Avrupa'nın yıllık bazda yaşadığı enflasyonu biz aylık bazda yaşıyoruz. Japonya'nın yıllık bazda yaşadığı enflasyonun 10 katını aylık bazda yaşıyoruz "dedi.
AK Parti'nin Türkiye'yi teslim aldığında yüzde 29.7 oranında gerçekleşen tüketici enflasyonunun yüzde 54,4'e çıktığına işaret eden Usta, üretici bazındaki yüzde 30.8 şeklindeki enflasyonun ise yüzde 105'e yükseldiğine dikkat çekti.
Politika faizinin yüzde 14 olduğunu hatırlatarak yüzde 54 tüketici faizine işaret eden Usta, "Arada 40 puanlık bir açıklık var. Bu da Türkiye'de şu anda yaşanan istikrarsızlığı beraberinde getiriyor. " değerlendirmesinde bulundu.
“POLİTİKA FAİZİNİN YÜKSELMESİ DİĞER FAİZLERİ AŞAĞIYA ÇEKER”
Gelişmiş ülkelerde de negatif reel faizler yaşandığı yönünde yorumlar yapıldığını belirten Usta, "Bizde yüzde 35-36 civarında olan negatif reel faiz, gelişmekte olan kimi ülkelerde yüzde 2'dir. Bunu görmek lazım. Bunu bir ülkenin sürdürmesi mümkün değildir. Ya enflasyonu aşağıya çekeceksiniz ya da politika faizini yukarıya çıkaracaksınız. Bunun başka çözümü yok. Politika faizinin yukarı çıkması, piyasa faizinin yükselmesi anlamına gelmez. Tam tersi. İddia ediyorum bugünkü Türkiye ortamında, politika faizinin yükselmesi piyasadaki diğer faizleri de aşağıya çekecektir." şeklinde konuştu.
Hükümetin algı yönetmekten ülkeyi yönetemediğini savunarak ekonomi konusunda "Başka ülkelerde de böyle" şeklindeki değerlendirmelere tepki gösteren Usta, diğer ülkelerin yıllık enflasyonlarını paylaştı.
“GELECEK AY YÜZDE 60 ENFLASYONLA KARŞILAŞACAĞIZ”
"İsmini bilmediğimiz ülkelerde bile enflasyon yüzde 2-3 arkadaşlar. Bunlar bu yalanı nasıl uyduruyorlar? Sanki bütün dünya enflasyonla yanıyormuş gibi bir hava estiriyorlar. Ben bunu anlamıyorum" diyen Usta, gelişmemiş ya da gelişmiş ülkelerdeki enflasyon oranlarının her ne kadar artma trendinde de olsa Türkiye'ye göre düşük olduğunu ifade etti.
Usta şöyle devam etti:
"Enflasyon yükseliyor mu, yükseliyor. Ancak 1-2 puandan bahsediyoruz. Bizde her ay 5-6 puan yükseliyor. Bu ülke gelecek ay yüzde 60 enflasyon ile karşılaşacak. Bunları dünyadan kaynaklanan bir şeymiş gibi sunmanın yanlışlığını ortaya koymak için bunu söylüyorum."
“ASGARİ ÜCRET ERİDİ”
Yeni yılın ilk günlerinde asgari ücret ve emekli maaşlarındaki artışı hatırlatarak o dönemde "Bir şeyi artırmakla refah sağlayamazsınız. Enflasyonu düşüremezsiniz bu artışların anlamı kalmaz. Önemli olan alım gücünü artırmaktır" şeklinde ikazda bulunduklarını belirten Usta, "Bizim yaptığımız hesaplara göre asgari ücret bu ay itibari ile enflasyonun altında kalmıştır. Asgari ücretten alınan paranın tamamı erimiştir. Bundan sonra artık negatife çalışmaktadır. Asgari ücret eridiğine göre emekli maaşları da erimiş gitmiştir." ifadelerini kullandı.
“İNSANLAR TÜRK LİRASI’NDAN KAÇIYOR”
Özel tüketimde son çeyrekte yüzde 21.4'lük bir artış olduğunu kaydeden Usta, "Bu çok yüksek bir artış ve insanlar refah içinde olduğundan değil. Bu Türk Lirası'ndan kaçıştır. İnsanlar borçlanarak mal almak için uğraşıyor. Çünkü mal ve hizmetlerin fiyatları her gün artıyor. Hizmet biriktirilemediği için malı biriktirebilir, 1-2 ay sonraki ihtiyacını bugünden alma kaygısına düşmüştür. Bu Türk Lirası'ndan kaçıştır. Türkiye bunları 70'li 80'li yıllarda çok yaşadı. 28 yıl aradan sonra ilk kez 3 haneli enflasyonla tanıştık. Profesör Hakan Kara nüfusa da bakmış. Nüfusun yaklaşık yüzde 50'si bugün ilk kez Türkiye'de 3 haneli enflasyonu duydu. Dolayısıyla Türk Lirası'ndan kaçış bu. Bir an evvel mal alayım. Bu da malların değerini artırıyor, paranın değerini düşürüyor. Türkiye bu kısır döngünün içine zaten girmişti, bunu son açıklanan milli gelir verisi ve enflasyon rakamlarıyla gördük. Fiyatlama davranışları tamamen bozuldu. Bir fiyatlama yapılırken bir şeyi çapa olarak alırsınız. Şu anda hiçbir çapa yok." açıklamasını yaptı.
Hükümetin enflasyonla nasıl mücadele edileceğini millete anlatmak zorunda olduğunu kaydeden Usta, "Bu hükümetin enflasyonla mücadeleden anladığı iki husus var. Bir tanesi polisiye tedbirler, TİM'ler kurdular. Güvenlik görevliler ile enflasyon düşürmeyi dünyaya ilan eden tek ülkeyiz. İkici olarak mobil uygulamalar başlattılar. Hazine Bakanı'na "Enflasyonla nasıl düşüreceksiniz?" diye sorduklarında TİM ve mobil uygulamalardan bahsediyor. Enflasyonla böyle bir mücadele yok." diye konuştu.
“TOPLUM BÜYÜMEYİ HİSSETMEDİ”
"Önümüzde çok büyük riskler var. Büyüme mi, enflasyon mu ikilemi daha fazla hissedilecek" diyen Usta, "Türkiye bu yılı yüzde 11'lik bir büyüme ile kapattı. Milli gelirde bir büyüme var deniliyor ama ancak bunun dağılımına baktığınızda milletin fakirleştiğini yine TÜİK söylüyor. Diğer bir unsur, yoğun halk kitlelerinin olduğu yer nedir, diğer tarafta tarımdır. Tarım sektörü de yüzde 2.2 küçüldü zaten. O yüzden büyüyen çok dar ve elit bir kesim. Türlü projelerle dolar cinsinden geliri olan kesim büyümüş olabilir. Ancak bu toplumda hissedilebilen bir büyüme değil." değerlendirmesini yaptı.
FED'in gündemde olan faiz artışlarının Türkiye ekonomisini olumsuz yönde etkileyeceğini savunan Usta, Ukrayna-Rusya gerilimi üzerinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı da çalışma yapılması gerektiğini ekledi.
Herkesin sorunla karşılaştığını ve bunların yönetildiğini ancak iktidarın mazeret ürettiğini savunan Usta, "Buralar ağlama makamı değil. Çözemiyorsanız çekip gideceksiniz kardeşim. Milletin fakirleşmesine bizim tahammülümüz yok." ifadelerini kullandı.
“EKONOMİ MODELİ ÇÖKTÜ”
Hazine ve Maliye Bakanı Nebati'nin, Türkiye'nin cari fazla vererek enflasyonla mücadele edeceğini söylediğini hatırlatan Usta, ihracat ve ithalat rakamlarını paylaşarak bu modelin çöktüğünün altını çizdi.
Kriz dönemlerinde yaşanan sürecin iyi bir şeymiş gibi sunulmaya çalışıldığını kaydeden Usta, "Cehalet var mı, var. İktidar baştan aşağıya cahil. Kötü niyetten midir, o da var. Çünkü topluma çok kolay bir şekilde yalan söylüyorlar. Kötü niyetle cehalet birleşince yapacak bir şey kalmıyor." ifadesini kullandı.
Usta, kur korumalı mevduat sisteminin de çalışmayacağını ekledi.
“Türkiye’nin ekonomi modeli çöp olmuştu, çökmüştür” diyen Usta, sözlerinin devamında önerilerini sıraladı.
“BURADAN ULAŞTIRMA BAKANI’NA SORUYORUM…”
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in de gündeme getirdiği köprü ve otoyol geçiş ücretlerine değinen Usta, gelişmeler ardından Ulaştırma Bakanlığı’na siyasi bir metin yazdırıldığını söyledi.
“Bu ayıptır. Devleti berbat ettiklerini biliyoruz ama bu kadar da olmaz. Ulaştırma Bakanlığı, Meclis'te grubu olan siyasi partilerden birinin genel başkanına bu şekilde cevap yazamaz" diyen Usta, açıklamanın içinde yer alan hesaplamalar için ise "sakat" yorumunda bulundu.
Usta, gündeme getirdikleri iddialara cevap verilmesi gerektiğini ekledi.
İYİ Parti Grup Başkanvekili şu şekilde devam etti:
"Saçma sapan anlamsız şeylerden bahsetmişler. Bizim iddialarımız ortada. Bakan'ın özgeçmişi baktım. Bu işler yapılırken alt düzey bir memur. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde alt düzeyde bir memur. Şimdi kendi adını gizliyor ama Bakanlığa bir açıklama yaptırıyor. Bu hiç şık değil. Hiçbir şey bildiği yok. Ben buradan Ulaştırma Bakanı'na soruyorum; Sen bu işin ne kadarına hakimsin? Kamu özel işbirliği projelerinin hangisinin sözleşmesi bugünkü bakanın elinde var? Çıksın söylesin. Eminim yok. Bizim bu iddiamızın ardından güvenip eline verirlerse olacak."
“MECLİS’İ TOPLAYAMAYAN İKTİDARDAN GİDER”
Usta basın toplantısı ardından gazetecilerin sorularını cevapladı.
Elektrik üretimi için zeytinlik alanlarda madencilik faaliyeti yürütülmesinin önünü açan düzenleme sorulan Usta, bunun hiçbir şekilde kabul edilemeyeceğini vurguladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Partili vekillere yönelik "Biz vatandaşı ezdirmemek için bir şeyler üretiyoruz ama sizler sahada bunu pazarlayamıyorsunuz" şeklinde uyarısı olduğu aktarılan Usta, şunları söyledi:
"Kendi takdiridir ama yaptıklarını anlatmış olsa daha kötü olur. Yaptıkları doğru bir şey yok. Sayın Erdoğan nasıl bir dünyada yaşıyor nasıl bir psikoloji ile hareket ediyor, bunu anlamak mümkün değil. Şu anda hükümetin olumlu faaliyeti olarak anlatılacak ne var? 'Yüzde 127 zam yaptığımız elektrikte yüzde 10 KDV düşürdük' Bunu mu anlatacaklar? Kalan yüzde 117 ne olacak? AK Parti milletvekilleri daha aklıselim içerisinde hareket ediyor, susmayı tercih ediyorlar. Konuşmuş olsalar daha fena şeyler konuşmaları gerekiyor. Buna sitem ediyorsa Cumhurbaşkanı'nın kendi bileceği iştir.
Meclis dün akşam yoklamada yeterli sayıyı bulamadığı için kapandı. Her hafta bununla karşılaşıyoruz. Cumhur İttifakı, Meclis'i toplayamıyor ve çalıştıramıyor. Bu milletvekillerinin yapılan işlere güvenmemesinden iktidara duyduğu güvensizliktendir. Meclis'i toplayamayan parti iktidardan gider. Cumhurbaşkanı, kendi milletvekillerinin ruh halini de anlamaya çalışsın. “