'İthal ürünlerde virüs için önlem alınıyor mu?'

Gündem

CHP

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, salgının yoğun olarak görüldüğü ülkelerden ithal edilen tarımsal ürünlerdeki virüs tehdidini, soru önergesiyle Meclis gündemine getirdi. 


Önergeye yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ticaret Bakanlığı ile koordineli bir şekilde dış alımla gelen tüm ürünler için titizlikle resmi kontrol yapıldığını açıkladı. 



İTHAL ÜRÜNLERDE VİRÜS RİSKİ, TMBB GÜNDEMİNDE 


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Çin'de başlayan ve tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgınının ithal ürünler üzerinden oluşturabileceği riske, Tarım ve Orman Bakanlığı'na yönelttiği yazılı soru önergesiyle dikkat çekti.



SALGININ YAYGIN OLDUĞU ÜLKELERDEN GELEN ÜRÜNLER İÇİN NASIL BİR TEDBİR ALINDI?


Gürer, "Tarımsal ürünlerin dış alımında uygulanan koruyucu önlemler, özellikle salgının yaygın olarak görüldüğü ülkelerden gelen ürünler için yeniden gözden geçirilmiş midir?


Virüs tehdidi geçse de dış alımlarda olası her risk için denetim ve kontroller için yeni uygulama ve kurallar içinde çalışmalar yapılmakta mıdır?" şeklindeki sorularının Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanmasını istedi.



YAKIN TAKİP


Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakmedirli, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in soru önergesine verdiği yanıtta, Çin'de yaşanan korona virüs salgının başladığı andan itibaren Dünya Sağlık Örgütü'nün rapor ve açıklamalarının Bakanlıkları tarafından yakından takip edildiğini belirtti.



UYGUN OLMAYAN ÜRÜNLERİN YURDA GİRİŞİNE İZİN VERİLMİYOR


İlgili diğer Bakanlıklarla koordineli şekilde sürecin yürütüldüğünü ifade eden Bakan Pakdemirli, "Bu kapsamda, alınması gereken önlem ve tedbirler Sağlık Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı ile koordineli şekilde ivedilikle alınmaktadır. Gerek Çin'den ve gerekse diğer ülkelerden gelen tüm ürünler gıda güvenilirliği ve insan sağlığı olumsuz etkileyecek hususlara ilişkin titizlikle resmi kontrole tabi tutulmakta ve resmi kontrol sonucu uygun olan ürünlerin yurda girişine izin verilmektedir" dedi.


CHP'li vekil Ömer Fethi Gürer, "Korona virüsün ilk yayılma sürecinden bugüne kadar farklı şekilde bulaşabilme olasılıkları üzerine çok sayıda görüş ve değerlendirme kamuoyuna yansıdı. İlk süreçte kuru gıda ve paketli ürünlerden ziyade soğuk zincir ile muhafaza edilen ürünlerin risk oluşturduğundan söz edildi. Ardından kuru gıda ambalajlarının dahi yıkanması ve bekletilmesi önerildi. Bu bağlamda hastalık olan bölgelerden ithalat yapılmaması en doğru ve gerçekçi uygulama olacaktır. Çünkü gümrük kontrolleri tek tek tüm ürünler için değil örnekleme ile yapılmaktadır. Bu nedenle eğer böyle bir risk varsa ürün bütünü incelenmeyeceği için ciddi sorunlar oluşabilir. Zorunlu olmadıkça ithalatın belli bir dönem olabildiğince sınırlanması en doğru uygulama olacaktır" diye konuştu.


Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.