Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, geçen ay görüşülen Plan ve Bütçe Komisyonu 2020 yılı İçişleri Bakanlığı Bütçe çalışmalarında, dile getirdiği görüşler hakkında; İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a soru önergesi verdi.
Büyükşehir Yasasının günümüzde artık pek çok sorunlara yol açtığını ve reform yapılmasının kaçınılmaz bir ihtiyaç olduğunu vurgulayan Subaşı, komisyon görüşmeleri sırasında “Kocaeli ve İstanbul örneğinden yola çıkılarak tüm Türkiye’ye uygulanan ve belde belediyelerini bir araya getirmek suretiyle tasarruf elde etmek amacıyla hazırlanan yerel yönetimler reformu, istenilen ve beklenen sonuçları maalesef üretmedi" ifadelerini kullanmıştı.
“Köylerde Tarım bitme noktasında”
Subaşı, köylerde tarımın bitme noktasına geldiğini, bu yasayla 2. planda kaldığını belirtti. İYİ Partili vekil “Dünyada tüm Demokratik ülkelerde, yerelleşmeyle halka hizmeti en yakın kamu birimlerinde vermek esası benimsenmişken. 6360 sayılı yasa ile oluşturulan Büyükşehirlerde halkın yerel yönetimlerine ulaşması zorlaşmıştır. En yakın birim ilçe belediyesi ve onlarda yetki ve kaynak olmadığından yakınmaktadır. Eskiden Köy Kanunu’nu ile yetkilendirilmiş köy muhtarları bir nevi devleti temsil ediyordu. Köylerimiz köklü bir sosyolojiye sahipti. Belde belediyeleri ve ilçe belediyelerine ulaşabiliyordu. Bugün için Büyükşehirlere ulaşmak kırsalda yaşayanlar için pahalı ve zordur. Köylerimizde tarım ve hayvancılık ikinci plana atılmış, tarım toprakları ve çiftçilik terkedilmeye başlamıştır. Büyükşehir belediyelerinin hizmet götürmesi giderek zorlaşmış ve fayda-maliyet analizleri olumsuz çıktığı gibi vatandaşlar çaresiz büyükşehirlere göç etmeye ve iş aramaya yönelmiştir” dedi.
“Büyükşehir yasası yeniden ele alınmalı”
Büyükşehir yasasını yeni baştan ele almak gerektiği belirten Subaşı, Büyükşehir belediyesinin tüm il sınırları içinde ulaşım planlama gibi alt yapı hizmetleri götürmesinin yararları olduğunu ancak Büyükşehir Yasası’nın yeniden gözden geçirilmesi konusunda bir çalışma gerektiğini ifade etti.
İçişleri ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na Soru Önergesi ile yeni bir yerel yönetim reformu çağrısı yapan Subaşı, soru önergesinde "Kocaeli ve İstanbul örneğinden yola çıkılarak tüm Türkiye’ye uygulanan yerel yönetim reformu sebebiyle toplamda 30 İl Özel İdaresi ve 559 Belde Belediyesi kapanmıştır. Sadece Antalya’da 539 köy mahalleye dönüştürülmüş, 74 belde belediyesi kapatılmıştır. Oysa 640 kilometrelik sahil şeridine sahip Antalya’da Büyükşehir Belediyesi'nin hizmet zorluğu ortadadır. Hatta orta vadede, Antalya’nın doğu ilçelerini kapsayan üçer yüz bin nüfuslu Manavgat, Alanya gibi büyük ilçelerin yakın çevresi ile bir büyükşehrin kurulması dahi düşünülmeli, planlanmalıdır” dedi.