'Filyasyon ekipleri yorgun...'
'Filyasyon ekipleri yorgun...'
Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu CHP Grubu Sözcüsü Ünal Demirtaş, filyasyon ekipleri ile ilgili olarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemi ile bir soru önergesi verdi. Konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada Ünal Demirtaş, “Filyasyon ekipleri, Covid -19 sürecinde toplum sağlığının korunması açısından son derece önemli bir görev üstlendiler.
CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, önergesinde şunları ifade etti:
HAYATİ ROL ÜSTLENİYORLAR!
Toplum sağlığını çok ciddi boyutlarda tehdit edecek bir noktaya gelen bu salgın, sağlık çalışanları üzerinde de çok olumsuz etkiler yaratmıştır. Sağlık çalışanları salgının ülkemizde görüldüğü ilk andan bugüne kadar Covid-19 ile mücadelede hayati rol üstlenen meslek grubu olmuştur. Covid-19'un yayılmasını engellemek amacı ile sağlık kurumlarında görev alan sağlık çalışanları dışında, hastalığın bulaşıcılığının engellenmesi amacı ile oluşturulan filyasyon ekipleri de çok önemli bir görev yapmaktadır. Filyasyon çalışmaları ile hastalığın kaynağını ve temas edilen kişileri tespit ederek, karantinaya alınması hedeflenmektedir. Hastalığın yayılmasını engellemek açısından filyasyonda görev yapan çalışanlar da son derece hayati bir görev üstlenmiş durumdadır. Ancak filyasyon ekibinde yer alacak kişilerin bu konuda uzman kişilerden oluşması önem teşkil etmektedir. Doğrudan hasta ile teması olan kişileri takip eden filyasyon ekipleri riskin normalden daha yüksek olduğu bir çalışma ortamında bulunmaktadır.
FİLYASYON EKİPLERİ KURA İLE Mİ BELİRLENİYOR?
Ağustos ayında İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelge sonrasında valilikler tarafından kurulan İl Salgın Denetim Merkezleri bünyesinde oluşturulan ekiplerde öğretmen, imam gibi kamu çalışanlarının yer aldığı basına yansımıştır. Bunun yanında özellikle büyükşehirlerde Bakanlıklarda kura yolu ile filyasyon ekipleri oluşturulduğu da ifade edilmektedir. Covid -19 pozitif çıkan ve temaslı oldukları kişileri takip görevi yapan filyasyon ekiplerinde çalışan kişilerin gerektiğinde numune almak, hastalık varsa seyrini izlemek gibi görevlerinin de olduğu kamuoyunda Sağlık Bakanı'nın yaptığı açıklamalar arasında yer almaktadır.
HASTA PSİKOLOJİSİ NEDEN YOK SAYILIYOR?
CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi;
1)Türkiye genelinde filyasyonda görev yapan toplam kişi sayısı kaçtır?
2)Filyasyon ekipleri kaç kişiden ve kimlerden oluşmaktadır?
3)Filyasyonda görev yapacak kişilerin hangi kriterleri taşıması gerekmektedir?
4)Salgının başladığı Mart 2020 tarihinden bu yana, aylar bazında ayrı ayrı belirtilmek üzere, filyasyon ekipleri tarafından tarama yapılan ve karantinaya alınan kişi sayısı kaçtır?
5)Mart 2020 tarihinden bu yana filyasyon ekibinde yer alan kaç kişi covid-19 hastalığına yakalanmıştır?
6)Kamuoyunda yer aldığı üzere özellikle büyükşehirlerde yeterli sağlık personeli olmaması nedeni ile hangi Bakanlıktan, ne kadar kişi filyasyonda görevlendirilmiştir?
7)Başka kurumlardan kura ile belirlenen kamu personeline yaptıkları çalışmalar sırasında, kişisel koruyucu donanımları ne şekilde kullanacakları ve kendilerini ne şekilde koruyacaklarına dair asgari bir eğitim verilmekte midir?
8)Covid-19 nedeniyle ev karantinasında olanları denetlemek için imam yollanmasının nedeni nedir? Tıp bilgisi bulunmayan kişilerin filyasyon ekiplerine dahil edilmesinin, üstelik bu tür kritik durumlarda ölüm çağrışımı yaptıracak görevlendirilmelerin yapılmasının gerekçesi nedir? Hasta psikolojisi neden yok sayılmaktadır?