CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, yaptığı basın açıklamasıyla tüm dünya piyasalarını etkileyen korona virüs salgınının Türkiye sermaye piyasası’ndaki etkilerini değerlendirdi.
Türkiye’nin Küresel Piyasalardaki “Risk Puanı” Yükseliyor
CHP ‘li Yeşil: Yabancı yatırımcıların gerek Türk şirket hisselerini gerekse hazine kâğıtlarını satarak Türkiye’den çıkma eğilimine hız verdiklerine dikkat çekerek: “Yılbaşından bu yana 4 milyar doların üzerinde yabancı portföy yatırımı ülkemizden çıkmıştır. Türkiye ekonomisinin en temel gereksinmelerinden birisi olan yabancı yatırımcı ve yabancı yatırım sermayesi girişleri hızla gerilediği gibi son dönemde tersine dönen eğilim, yabancı yatırımcı ve sermaye kaçışına yönelmiştir.” Diye konuştu.
Sermaye kaçışını Korona virüsüne bağlamak doğru olmaz
CHP içişleri komisyonu üyesi Nihat Yeşil; Uluslararası piyasalarda korona virüs salgını nedeniyle gözlenen dalgalanmalar, Türkiye gibi pek çok gelişmekte olan ülke piyasasını olumsuz etkiliyor. Ancak Türkiye’de ilk korona virüs vakasının resmi olarak 11 Mart’ta açıklandığını göz önünde bulundurduğumuzda söz konusu kaçışlar, bu açıklamalardan önceki döneme, 6 Mart 2020 haftasına ait!
Dolayısıyla yabancı sermaye kaçışının korona virüs vakasının açıklanmasıyla bağlantılı olduğunu söylemek, böyle bir gerekçe dillendirmek doğru olmaz” dedi
Yılbaşından Bu Yana Kaçan sermaye 4 milyar 18 milyon dolar oldu.
Yılbaşından bu yana yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi satışlarının toplamının 1 milyar 309 milyon dolara, ulaştığına işaret Eden CHP ‘li Yeşil Şunları söyledi: “ DİBS satışları toplamı ise 2 milyar 709 milyon dolara ulaştı. 1 Ocak- 6 Mart 2020 arasındaki dönemde, bu satışlarla gerçekleşen yabancı menkul kıymet yatırım sermayesi kaçışı 4 milyar 18 milyon dolar oldu. 28 şubat- 6 Mart 2020 arasındaki son bir haftada yurt dışı yerleşik yatırımcıların 270 milyon dolar tutarında hisse senedi 380.2 milyon dolarlık da Devlet İç Borçlanma Senedi’ni satarak ellerinden çıkarttıklarını gösteriyor.
Türkiye Ekonomisinde ciddi bir kanamanın olduğu rakamara yansıyor
Bir haftada toplamı 650,2 milyon doları bulan menkul varlıklarını satıp nakde çevirerek Türkiye piyasalarından çıkan yabancı yatırımcıların bu yönelimi, dış kaynak ve yabancı para girişi ihtiyacındaki Türkiye ekonomisi açısından çok ciddi bir kanamanın varlığını ve durdurulamadığını sergilemektedir.