CHP'li Taşçıer'den sağlık sistemi hakkında rapor

Gündem

Cumhuriyet Halk Partisi

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Eczacı Gamze Taşcıer bir rapor hazırlayarak Türkiye’deki hastane, yoğun bakım yatağı, doktor ve hemşire sayıları ile dünya ülkeleri ile kıyaslamaları içeren bir rapor hazırladı.


Raporda, Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edilen COVID-19 (koronavirüs) salgınının ülkemizde de yayılmaya başladığı ifade edilerek, “Tüm dünyada olduğu gibi, salgının sağlık hizmeti anlamında yarattığı ve yaratacağı kriz görülebilmektedir. Ülkeler salgının sağlık hizmetlerinde ani bir talep ve bunun sonucunda da sistemin tümüyle çökmesi tehlikesine karşı, yavaş yayılım göstermesi amacıyla önlemler almaktadır. Ancak alınan önlemlerin yetersiz kalması tehlikesi vardır.” denildi.

“BİN KİŞİYE DÜŞEN HASTA YATAĞI SAYISINDA İTALYA BİZDEN İYİ DURUMDA”


Taşcıer tarafından Sağlık Bakanlığı 2018 Sağlık İstatistikleri Yıllığı’na ve OECD istatistiklerine dayandırılan rapora göre, ülkemizde hastane sayısı bin 534 iken bunlardan 889’u devlet hastanesi. Toplamda hastanelerde 231 bin 913 hasta yatağı bulunuyorken, devlet hastanelerinde 139 bin 651, üniversite hastanelerinde 42 bin 66, özel hastanelerde 50 bin 196 hasta yatağı bulunuyor. “OECD verilerine bakıldığında ülkemizdeki hasta yatağı sayısının diğer ülkelere oranla yetersiz olduğu açıktır.” denilen raporda, OECD üyesi ülkeler arasında bin kişiye düşen hasta yatağı sayısı bakımından Türkiye’nin 2.8 ile sondan 9. Sırada olduğu ifade edildi. Bu sayının Japonya’da 13.1, Almanya’da 8, Fransa’da 6, İtalya’da 3.2 olduğunun altı çizildi.

38 BİN YOĞUN BAKIM YATAĞININ 12 BİNİ YENİDOĞAN YATAĞI


“İtalya’da COVID-19 salgınının çok ciddi boyutlara ulaşması, İtalya’da büyük bir sağlık krizi yaratmıştır. Kısa bir süre içerisinde on binlerce insanın hastalanması ve hastanelere başvurması sonucu İtalya, tedavi için hastalar arasında mecburi olarak tercihte bulunma durumuna dahi düşmüştür. Basında yer alan haberlere göre İtalya’da 80 yaş üstü hastalar yoğun bakıma alınmamaya başlanmıştır. İtalya’nın hasta yatağı bakımından ülkemizden daha iyi durumda olduğunun altı çizilmelidir.” denilen raporda, virüsten etkilenen ve durumu ağır olan hastaların yoğun bakımda tedavi edilmesi gerektiği hatırlatılırken, Türkiye’de son verilere göre 38 bin 98 yoğun bakım hasta yatağı olduğu ve buna göre ülkemizde yoğun bakım yataklarının toplam hasta yataklarına oranının yüzde 16,4 olduğu belirtildi.

Ancak bu yataklar içerisinde yenidoğan ve çocuk yoğun bakım yataklarının da bulunduğu ifade edilen rapora göre, erişkin yoğun bakım hasta yatağı sayısı, Devlet hastanelerinde 11 bin 171, üniversite hastanelerinde 4 bin 49, özel hastanelerde ise 8 bin 851 olarak ifade edilirken, toplamda 24 bin 71 olduğu belirtildi. En kalabalık beş büyükşehirde ise yoğun bakım hasta yatağı sayılarının Ankara’da 2 bin 591, İstanbul’da 7 bin 280, İzmir’de bin 780, Adana’da bin 391 ve Bursa’da bin 184 olduğu belirtildi. Buna göre 10 bin kişiye düşen yatak sayısının Ankara’da 4.7, İstanbul’da 4.8, İzmir’de 4.1, Adana’da 6.3 ve Bursa’da 4 olarak ifade edildi.

DOKTOR SAYISINDA İTALYA TÜRKİYE’DEN İKİ KAT, HEMŞİRE SAYISINDA İSE ÜÇ KAT DAHA İYİ DURUMDA


“Ülkemizde hekim sayısı da hali hazırda ciddi anlamda yetersiz iken, olası bir salgın hali için kesinlikle yeterli değildir.” denilen rapora göre, uzman hekim sayısının 82 bin 894, pratisyen hekim 44 bin 53, asistan hekim 26 bin 181, toplamda da 153 bin 128 olduğu, hemşire sayısının ise 190 bin 499 olduğu belirtildi. OECD üyesi ülkeler arasında bin kişiye düşen doktor sayısı bakımından Türkiye 1.9 ile son sırada olduğu hatırlatılırken, Avusturya’da bu sayı 5.2, Almanya’da 4.3, İtalya’da 4, Fransa’da 3.4 olduğunun altı çizildi. “COVID-19 salgınında İtalya’da yaşanan kriz göz önüne alındığında, İtalya’nın bin kişiye düşen hekim sayısı bakımından ülkemizin iki katı daha iyi durumda olması, Türkiye açısından durumun vahametini ortaya koymaktadır.” denilen raporda, OECD üyesi ülkeler arasında bin kişiye düşen hemşire sayısı bakımından da Türkiye’nin 2.1 ile yine son sırada olduğu, sağlık krizinin yaşandığı İtalya’da bin kişiye düşen hemşire sayısının Türkiye’nin üç katından fazla olduğu belirtildi.

“SAĞLIK PERSONELİ VE HASTA YATAĞI AÇIĞI GÖZ ÖNÜNE ALINARAK KARAR VERİLMELİ”


“Sonuç olarak ülkemiz olası bir COVID-19 salgını durumunda hem hasta yatakları bakımından hem de doktor bakımından toplam nüfusumuza oranla diğer ülkelerden ne yazık ki daha kötü durumdadır. Virüsün ülkemizde daha salgın halini almadan yarattığı kriz de ortadadır.” denilen raporda, “Bu virüsün ülkemizde yayılımını minimuma indirebilmek ve sağlık hizmetlerinin ani bir taleple çökmemesi için tüm önlemler kararlılıkla ve hızla alınmalıdır. Söz konusu virüsün topluma yayılımı ne kadar yavaş olursa, sağlık hizmetleri de o kadar etkili şekilde verilebilecektir. Ülkemizin hasta yatağı ve sağlık çalışanı açığı verilecek kararlarda göz önüne alınmalı, önlemler tereddütsüz ve çok geniş kapsamlı olarak alınmalıdır. Kaybedilecek bir günün bile bu salgının tüm ülkeye yayılmasına neden olabileceği, Avrupa örneğinde açıkça görülebilecektir.” denildi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.