CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Gününü yayınladığı yazılı mesajla kutladı. Uygulanan yanlış tarım politikaları nedeniyle çiftçinin kendi gününü bile kutlayamayacak durumda olduğunu belirten Gökçel, Türkiye'nin dört bir yanında yaşanan olumsuzlukları hatırlattı.
CHP Mersin Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Cengiz Gökçel yayınladığı yazılı mesajla 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Gününü kutladı. Türkiye'nin dört bir yanında çiftçilerin borç baskısı ve zarar nedeniyle üretimden koparıldığını söyleyen Gökçel, tarımın stratejik bir sektör olarak planlı şekilde yeniden ele alınması gerektiğini söyledi.
Gökçel'in açıklaması şu şekilde:
"14 Mayıs, Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu'nun kurulduğu 1984 yılından beri Dünya Çiftçiler Günü olarak kutlanmaktadır. Ne yazık ki AKP'nin yanlış tarım politikaları nedeniyle bugün Türkiye'de çiftçilerin kendi günlerini bile kutlayacak halleri kalmamış durumdadır. Daha dün, Mersinli üreticiler 4 liraya ürettikleri limonu 2 liraya satmaya zorlandıkları için eylem yaptılar. Karadenizli çay üreticileri hasat zamanı işçi bulamıyor, dünyanın en çok çay tüketen ülkesinde ÇAY-KUR 1,5 milyar lira zarara sokuluyor. Soğan üreticileri soğanlarını piyasaya ulaştıramıyor. Açıklanan alım fiyatları ve verileceği söylenen destekler çiftçinin zararını kapatmaya yetmiyor. Türkiye'nin en büyük üreticisi olan küçük çiftçiler piyasaya ezdiriliyor, ithalat sopasıyla üretimden uzaklaştırılıyor.
Önceden de uyardığımız gibi, Covid-19 salgınıyla ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıkan tarım sektörü, piyasanın eline terk edilemeyecek kadar hayatidir. Tarıma yalnızca kâr, yalnızca piyasanın bir parçası olarak bakmak ülkemize, milletimize ve hatta insanlığa ihanettir. İçinden geçtiğimiz süreç kanıtlamıştır ki sağlıklı gıdaya erişim herkesin ucuz ve güvenilir bir şekilde faydalanması gereken, insanlık için olmazsa olmaz bir hak ve zorunluluktur.
Bugün Türkiye'de çiftçilerin Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifleri ve piyasaya olan borçları 160 milyar liranın üzerindedir. AKP iktidara geldiğinde yalnızca 4 Milyar lira olan tarımsal kredi borçları tam 40 katına çıktı. Çiftçilerimiz borcunu, daha yüksek faizle borçlanarak kapatmaya zorlandı.
Bu olağanüstü borç yükü AKP iktidara geldiğinden beri 3,5 milyon hektar arazinin ekilip dikilmemesine neden oldu. 2002'de 2 milyon 588 bin olan kayıtlı çiftçi sayımız 2 milyon 132 bine; 7,5 milyon olan tarımsal istihdam ise 5 milyona geriletildi. Bu süreçte 65 milyon olan ülke nüfusumuzun 83 milyona yükseldiğini hatırda tutmak gerekmektedir.
Çiftçilerimiz aylık 1.015 lira Bağ-Kur ödemesi yapmak zorunda. Çiftçilerimiz uzun çalışma hayatlarının ardından emekli olduklarında ise Türkiye'nin en düşük emekli maaşı olan bin 418 liraya mahkûm edilmişlerdi. Son düzenlemeyle bin 500 lira olan bu miktar, 2.374 Lira olarak hesaplanan açlık sınırının çok altındadır.
Her gün tarlasına bahçesine bizler için emek veren, yaptıkları iş küçümsenen çiftçilerimizin değerini bir kez daha anladığımız bugünler, tarım politikalarının halk için ve planlı bir şekilde yapılıp uygulanacağı günlerin habercisi olmalıdır. Üreten, ürettiğini paylaşan, dünyanın gizli kahramanları çiftçilerimizin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü kutlu olsun!"