CHP'li Budak: 'Koronavirüs önce turizm emekçisini vurdu'

Gündem

CHP

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, 2019 TÜİK rakamlarına göre 1 milyon 700 bin kişinin doğrudan, 2,5 milyon kişinin ise dolaylı olarak istihdam edildiği sektörün kırmızı alarm verdiğini söyledi.


Budak, "Gözü kulağı turizm sezonunun açılmasında olan turizm emekçileri sezon açılışının ertelenmesiyle koronavirüs dalgasından ilk etkilenen kesim oldu. Zaten kış aylarında büyük çoğunluğu işsiz kalan turizm çalışanları şimdi yeni bir işsizlik tehdidiyle karşı karşıya. Sayıları 300 bini bulan bir kesim, sözleşmeleri askıda olduğu için başka iş bulup da çalışamıyor. Ödenmesi gereken faturalarını kim ödeyecek? Sezon açılmıyor diye turizm emekçisi taş mı yiyecek?" dedi.


Geçen yıl 35 milyar dolar gelir ile cari açığın kapanmasında doğrudan etki eden turizm sektörünün koronavirüs nedeniyle ağır bir darbe aldığına dikkat çeken Budak, şu ifadelere yer verdi:


 "Dünya Seyahat ve Turizm Örgütü (WTTC) global bir kriz olduğuna dikkat çekiyor ve ülkelerin gerekli önlemleri almamaları halinde sadece turizm sektöründe dünyada 50 milyon kişinin işsiz kalabileceği uyarısını yapıyor. Ayrıca bu sektörlerin yapacağı vergi ve benzeri ödemelerin en az 12 ay boyunca ertelenmesi gerektiğinin altını özellikle çiziyor.


Durum bu kadar ciddiyken biz ne yapıyoruz, başlı başına bir çalışma yapmak yerine işte önlem paketi diyerek turizm sektörünü de birkaç maddeye sıkıştırıveriyoruz. Sektör zaten kan kaybettiği için açıklanan paket elbette küçük bir nefes aldırır ama bu da geçici bir nefes olur. Üstelik şu koşullarda sezonun ne zaman açılacağı bile belli değil.



2020 TURİZMDE KAYIP YIL


Sektörün tüm unsurları ama başta seyahat acenteleri adeta varlık yokluk mücadelesi veriyor. Kasım, aralık, ocak ve şubat aylarında alınmış tüm ön rezervasyonlar iptal edildi. Şu an için yeni rezervasyon da gelmiyor. Yani artık 2020'yi kayıp yıl olarak düşünüp, tedbirleri ona göre almak gerekiyor.


Asıl zor durumda olan hep olduğu gibi emekçi kesimi. Koronavirüsten korunmaya mı çalışsınlar, yoksa işsiz kalmanın derdine mi düşsünler? Devlet üzerine düşeni yapmalı. Krizden birinci derecede etkilenen mevsimlik işçi pozisyonundaki turizm emekçilerinin maaşları, bugünler için kurulan işsizlik fonundan ödenmelidir. İşten çıkarmaların önüne geçilmesi için de işçilerin sigorta primlerinin de yine bu fondan karşılanması gerekiyor. Ayrıca kısa çalışma ödeneği turizm sektörü için de kullandırılmalı ve süresi en az 6 aya çıkartılmalıdır."

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.