CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, Et ve Süt Kurumunun depodaki 60 bin ton et ile ilgili politika değişikliğine gitmesini bir önerge ile meclis gündemine taşıdı.
Biriken çok miktarda etin kullanım ömrünün dolmak üzere olması nedeni ile işlenerek kavurma, sucuk ve konserve yapılacağının bildirildiğini söyleyen Başevirgen "Et Süt Kurumu bozulan etleri vatandaşa mı yedirecek?" diye sordu.
TARIM BAKANI ET BOLLUĞU VAR DİYOR VATANDAŞ ET YÜZÜ GÖRMÜYOR!
Yaşanan ekonomik krizin vatandaşı en çok mutfakta vurduğunu belirten Başevirgen, sebzeden meyveye, bakliyattan ete her ürünün ateş pahası olduğunu belirterek "Halkımız ocakta tenceresini kaynatamıyor, kuru fasulye, nohut, mercimek artık zengin sofralarında. Ete ise sadece kasap ve market vitrinlerinden bakıyor. Buna rağmen ESK deposunda biriktirdiği tonlarca etin heba olmasına izin veriyor. Vatandaş et alamıyor, etler depolarda bozulmaya terkediliyor. Et ithal etmekten vazgeçin" dedi.
DEPOLAMA MALİYETİ 42 MİLYON TL
1 kg etin aylık depolama maliyeti 70 kr iken ESK'nın 60 bin ton için aylık 42 milyon lira harcama yapması gerektiğini belirten Bekir Başevirgen, depolardaki etlerden dolayı ESK'nın 700 milyon TL zarara uğradığını ve bu zararın Hazine tarafından karşılanacağını söyledi.
RAF ÖMRÜ DOLAN ET MİKTARI NE KADAR?
Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Tarım Bakanı'nın yanıtlaması istemi ile verdiği soru önergesinde, daha önce raf ömrü tükenen etlerin olup olmadığını, eğer varsa miktarını ve bu etlerin ne yapıldığını da sordu. Depolardaki etlerin neden raf ömrü dolana kadar bekletildiğini ve iç piyasaya sürülerek fiyat düşürülmesinin sağlanmadığını da sorularına ekleyen CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen sorularının en kısa zamanda yanıtlanmasını beklediğini de sözlerine ekledi.