CHP'li Ağbaba: 'Gerçek işsizlik 10 milyona yaklaşmış durumda'

Gündem

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, TÜİK'in açıkladığı işsizlik oranlarını değerlendirdi. Ağbaba, "Ücretsiz izin uygulaması işten çıkarmaları yasaklamayacak aksine işten çıkarmaları sadece birkaç aylığına erteleyecek ve tüm işçileri 1177 TL’ye mahkûm edecektir" dedi.


 

Ağbaba’nın açıklaması şöyle

 

TÜİK Ocak 2020 yılı işsizlik verilerine ülkemizde işsiz sayısı 4 milyon 362 bin kişi oldu. Tabi işsizlik rakamı bu belirtilen sayıya göre çok daha fazladır. Çünkü TÜİK virüs salgınının başladığı Mart ayı ve daha sonraki aylara ilişkin verilerini önümüzde ki mayıs ayında açıklayacaktır.

Şunu söylememiz gerekirse belirtilen işsiz sayısı şu an itibariyle 4 milyon 362 bin değil en az 6 milyon 675 bin kişidir. Virüs salgını nedeni ile toplam iki genelge ile faaliyetleri durdurulan 252 bin iş yerinde en az 2 milyon 413 bin kişi işsiz kalmıştır.

Sadece kapatılan kuaför ve güzellik salonlarında 504 bin kişi, turizm iş kolunda yaklaşık 900 bin kişi, AVM’lerde 523 bin kişi, kahve ve kıraathanelerde en az 213 bin kişi işsiz kalmıştır.

Herhangi bir sosyal güvenlik hakkına sahip olmayan,  evde kal çağrısı ile yaklaşık 1 milyon gündelik ev işlerine giden kadın işçi ve sokakta günlük yevmiye ve kazançlar ile geçimini sağlayan simitçi, kestaneci, seyyar satıcı gibi sayıları 6 milyonu bulan sokak emekçilerini de dâhil ettiğimizde Türkiye’de 10 milyondan fazla şu an işsiz bulunmaktadır.

İşten çıkarılma yasaklanmadı aylık 1177 TL’lik sefalet meşrulaştırıldı.


Hükümet yeni bir torba yasa ile işten çıkarılmaların 3 ay yasaklandığını açıkladı lakin aynı zamanda işverenlere ücretsiz izin hakkını da tanıyarak ayrı bir haksızlığı meşrulaştırdı.

Hükümet işten çıkarma yasağı olan işverene ücretsiz izin hakkını tanıdı ve ücretsiz izne çıkartılan işçiye günlük 39,24 TL vereceğini söyledi. İşten çıkarmaların yasaklanması tüm emek ve işçi örgütlerinin ve partimizin ortak talebi idi. Lakin ücretsiz izin uygulaması işten çıkarmaları yasaklamayacak aksine işten çıkarmaları sadece birkaç aylığına erteleyecek ve tüm işçileri 1177 TL’ye mahkûm edecektir.

Torba yasa bu hali ile yasalaştığında işveren kısa çalışma ödeneğine başvuru ihtiyacı duymayacaktır. Kısa çalışma ödeneğinde işçiye minimum 1700 TL ödenirken ücretsiz izin uygulaması ile işçiye 1170 TL verilecek yani işçi en az 530 TL hak kaybına uğrayacaktır. İşten çıkartılmayan ancak ücretsiz izne gönderilen işçiye işsizlik sigorta fonundan günlük 39,24 TL yani aylık 1.177 TL ödenecek. Bu en az asgari ücret ile çalışan bir işçinin aylık 1.147 TL gelirinin düşmesi anlamına gelecektir.

Yine işsizlik sigorta fonundan ücretsiz izne çıkartılacak işçilere verilecek olan günlük 39,24 TL işçinin ileride kullanacağı işsizlik ödeneğinden mahsup edilecektir.

Hükümetin böylesine bir düzenlemeyi asla ve asla gündeme almaması, emek örgütlerinin fikrini almadan herhangi bir çalışma yapmaması gerekmektedir.

İşten çıkartılma yasağı bir iş yerinde çalışan işçinin ücret dâhil tüm haklarını garanti altına alacak şekilde düzenlenmelidir.İşten çıkarılması yasaklanan ve işveren tarafından çalıştırılmayıp ücretsiz izne çıkarılan işçilere en az asgari ücret düzeyi olmak (2.325 TL) üzere, mevcut ücretlerine paralel olarak kısa çalışma ödeneğine uygun (4.381 TL'ye kadar) ödeme yapılmalıdır

Yorumlar (1)

Güllü Diler 4 Yıl Önce

Arzak istiyorum

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.