CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, doğum iznini 24 haftaya çıkaran kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundu.
Karasu, doğum sonrası annelik izninin yürürlükte olan kanunla 8 hafta olarak belirlendiğini ancak bu sürenin hem bebek hem de anne için olumsuz etkiler yaptığını kaydetti.
Teklifin gerekçesinde ‘’Anne sütü, bebeğin ilk ay ihtiyacı olan protein, yağ, demir, vitamin gibi her türlü besin değerine sahip ideal besin kaynağıdır. Anne sütü ilk 6 ayda bebeğin ihtiyacının %100’ünü , 6-12 ayda bebeğin ihtiyacının %50’sini ve 12. aydan itibaren ise %30’unu karşılamaktadır’’ diyen Karasu, Dünya Sağlık Örgütü’nün bebeklerde ilk 6 ay sadece anne sütü sonrasında ise 2 yaşına kadar anne sütü ile beslenme önerisinde bulunduğunu kaydetti.
‘TÜRKİYE ANNELİK İZNİNDE DÜNYANIN GERİSİNDE’
Annelik izninin dünyanın birçok ülkesinin gerisinde olduğunu kaydeden Karasu, ‘’Macaristan’da 20, Hırvatistan’da 24, Slovakya’da 26, Britanya’da 41 hafta olarak analık izin süreleri belirlenmiştir. Bu izin süresi ülkemizde ise 8 hafta olarak sınırlandırılmıştır’’ derken, ‘’Tüm bebekler, anne sütü ile beslenme ve sağlıklı beslenme haklarına sahiptirler. Türkiye Nüfus Araştırması verilerine göre; bebeklerde ilk 6 ay anne sütü ile beslenme 2008 yılında yüzde 42 iken bu oran 2013 yılında yüzde 30’a düşmüştür. Bu oranın en önemli nedenlerinden biri olarak annelerin çalışma koşulları gösterilmektedir. Kadınların istihdama katılım oranının arttığı son 30 yılda bu oran giderek azalmaktadır. Özellikle kadınların en yoğun istihdam edildiği sektör olan hizmet sektöründeki uzun çalışma saatleri, yoğun çalışma koşulları nedeniyle anneler ilk 6 ay içerisinde bebeklerinin beslenmesinde ek gıda takviyesine geçmek zorunda kalmaktadırlar’’ ifadelerini kullandı.
Teklifin yasalaşması durumunda, annelik izni çalışan tüm kadınlar için doğumdan önce 8 doğumdan sonra 24 haftaya olarak yeniden düzenlenecek.