Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, çayda yaklaşan hasat dönemine dikkat çekerek, üreticilerin ve işçilerin koronavirüsten olumsuz etkilenmemesi için Tarım ve Orman Bakanlığı'na acil önlem alınması çağrısında bulundu.
Çayın ilk sürümünün mayıs ayında kesileceğini belirten Kaya, hasada çok az bir süre kalmasına rağmen Koronavirüs salgını nedeniyle yaşanacak olası sıkıntılara karşı hükümet yetkililerinden önlem alındığına dair şu ana kadar herhangi bir açıklama yapılmamasına tepki gösterdi.
"Üreticinin ve İşçinin Umutsuz Bekleyişi Sürüyor"
Açıklamasında, "Milli ürünümüz çay, Doğu Karadeniz Bölgemizin en önemli geçim kaynaklarından biridir. Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun'da toplam 31 ilçede yapılan çay tarımından yaklaşık 200 bin üretici aile doğrudan geçimini sağlamakta, 2 milyondan fazla insanımız çay sayesinde evine ekmek götürmektedir." diyerek çayın önemine değinen Kaya, "Bugün koronavirüs salgını nedeniyle çay hasadı nasıl gerçekleşecek, hükümet ne gibi önlemler aldı ya da alacak kimse bilmiyor. Hasat sürecindeki belirsizlik nedeniyle üreticilerimiz ve mevsimlik işçilerimiz neyle karşılaşacağını bilmiyor, umutsuz bekleyiş sürüyor. Çay hasadının sorunsuz yapılabilmesi için gerekli tedbirler alınmalı, olası sıkıntılar düşünülerek bir eylem planı ortaya konmalıdır. Yoksa çay büyük oranda bahçede kalır." uyarısında bulundu.
"Salgın Nedeniyle İşçi Sıkıntısı Var"
Bölge nüfusunun çoğunlukla yaşlı olması ve gençlerin işsizlik sebebiyle büyük şehirlere göç etmesi sebebiyle çayın hasadının büyük oranda mevsimlik işçiler ve özellikle Gürcü işçiler eliyle yapıldığını belirten Kaya,
"Salgın nedeniyle işçi temininde büyük bir sıkıntı olacağı görülüyor. Sınırlar kapalı, Gürcü işçiler gelemeyecek. Şehirlerarası ulaşımda büyük zorluklar var. Büyükşehirlerden bölgeye gelecek olanların salgın riskini daha da artıracağı endişesi var. Vatandaşların kendi kendine önlem alması isteniyor.
Yetkililer, 'çayımızı kendimiz toplayacağız ve dışarıya gidecek olan para elimizde kalacak' gibi söylemlerle işi geçiştirmeye çalışsa da bunun hiçbir gerçekliğinin olmayacağı ortada. O kadar çayın hasadı bu şartlarda mümkün değil. Şimdiden bir planlama yapılmazsa, ciddi önlemler alınmazsa, üreticiye yol gösterilmezse çay büyük oranda dalında kalacak diye endişe duyuyoruz." dedi.
"Koronavirüs Bulaşısını Engellemek İçin Önlem Şart"
Diğer yandan çay sürümünün başlamasıyla birlikte mayıs ayında 10 bine yakın işçinin iş başı yapması beklendiğini belirten Ahmet Kaya, "Çay alım yerlerinde üreticiler, fabrikalarda da işçiler bir araya gelecek. Bu alanlarda koronavirüs bulaşışını engellemek için önlem alınması gerekir. Sosyal mesafeyi korumaya ve hijyenik koşulları sağlamaya yönelik Bakanlığın ve ÇAYKUR'un herhangi bir hazırlığı var mı? Bilmiyoruz." dedi.
"Bakanlık ve ÇAYKUR Kimseyi Mağdur Etmemeli"
CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Bakanlık ve ÇAYKUR yetkililerine çağrıda bulunarak açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:
"Şimdiden Uyarıyoruz!
Çay hasadında sıkıntı yaşanırsa çok sayıda insanımız mağdur olacaktır, bundan bölge ekonomimiz çok olumsuz etkilenecektir.
Tarım ve Orman Bakanlığı bu işe acilen el atmalı, iş işten geçmeden gerekli önlemler alınmalıdır.
Çay hasadındaki belirsizlikleri ortadan kaldıracak, çay üreticisinin mağdur edilmesine izin verilmeyecek şekilde tedbirler açıklanmalıdır.
Çay fabrikalarında ve alım yerlerinde gerekli olan hijyenik koşullar ve uygun fiziki ortamlar sağlanmalıdır.
Çay üreticilerinin borçları faizsiz olarak ertelenmelidir. İhtiyaç sahiplerine maddi destek sağlanmalıdır.
Koronavirüs salgını sürecinde çay alımlarında üreticiye 'kota ve kontenjan' uygulanmamalı, alım garantisi verilmelidir.
ÇAYKUR'daki mevsimlik işçilerin işe girişleri zamanında yapılmalıdır. Şartlar işçilerin çalışmasına müsaade etmeyecek hale gelirse işçilerin ücretli izne çıkarılmaları sağlanmalıdır.
Hükümet, çay üreticisine ve mevsimlik işçilere sahip çıkmalı halkının yanında olduğunu göstermelidir."