Başkan Tugay: 'Dayanışma ile atlatacağız'

Gündem

Karşıyaka Belediye Meclisi Kasım ayı olağan toplantısının ilk birleşimi Zübeyde Hanım Nikahevi'nde gerçekleşti. Toplantıya Karşıyaka Belediye Başkanı Dr.

Karşıyaka Belediye Meclisi Kasım ayı olağan toplantısının ilk birleşimi Zübeyde Hanım Nikahevi'nde gerçekleşti. Toplantıya Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay başkanlık etti. Toplantıda konuşan Başkan Tugay İzmir'i derinden sarsan deprem için, "Bu günleri dayanışma içerisinde atlatacağımıza inanıyorum. Tüm Türkiye'nin yardımcı olması İzmirin bu denli birbirine kenetlenmesi içimiz buruk olsa da bize gurur veriyor. bu zor günleri dayanışma ile atlatacağız" dedi.


Gündem maddelerinin tartışılmasına geçmeden önce depreme yönelik açıklamalarda bulunan Başkan Tugay şunları kaydetti:

"Hepinizin bildiği gibi geçtiğimiz cuma günü her zaman bir şekilde yaşayacağımızdan korktuğumuz bir deprem hadisesini yaşadık. Gündüz saatleri olması sebebiyle, bir çoğumuz işimizdeydik. Gerçekten hepimiz için üzüntü verici bir süreç oldu. Bu üzüntünün en büyük nedeni Bayraklı'daki yıkılan binalar ve altında kaybettiğimiz vatandaşlarımız. Onların her biri bizim için evlat, anne-baba, kardeş, meslektaş, komşu, arkadaş birbirinden değerli insanlardı. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet sevenlerine yakınlarına sabır diliyorum. Bir daha böyle acıların yaşanmamasını diliyorum. Bunu sadece dilemek yetmiyor. Yaşanan olay, ülkemizin başka yerlerinde yaşanan depremlerden sonra aynı duyguları uyandırıyor ama gerçekten ders ve sonuç çıkarılması gereken bir durum. Buradan çıkaracağımız derslerle bazı kararlar ve önlemler almamız şart."


UYUM İÇİNDE ÇALIŞIYORUZ


Karşıyaka'nın deprem bilançosuna yönelik konuşan Tugay hasar tespit çalışmaları sonucuna değinerek, " Deprem olduğu saatten itibaren hızla belediye olarak elimizden geleni yapmaya çalıştık. önce hasar tespiti çalışmalarına başladık. Belediyemize bağlı tesislerde hasar olmadığını gördük. Sadece müze olarak kullandığımız Latife Hanım Köşkü'nün ağır hasar gördüğünü tespit ettik ve kullanıma kapattık. Şehrin genelinde öncelikle herhangi bir binanın yıkılmadığını öğrenince hepimiz mutlu olduk. En büyük korkumuz bizde de can kayıplarının ve buna sebep olacak bina yıkımlarının meydana gelmesiydi. Bostanlıda'ki yatık binalar ve zeminin bozuk olduğunu bildiğimiz alanlar, eski yerleşim yerleri biz özellikle korkuttu. Çok şükür ki herhangi bir olay meydana gelmedi. Ancak ilk elden sevindiğimiz bu durum sonraki saatler ve günlerde aslında düşündüğümüzün üzerinde hasar olduğu gerçeğine dönüştü. Elime ulaşan son rakamlara göre; şu ana kadar 1687 vatandaşımız binasında hasar olduğu şeklinde bildirimde bulundu ve kontrolünü istedi. Cumartesi gününden bu yana bir miktar kontrol edildi. Şu ana kadar 274 tane bina 10 ekiple birlikte değerlendirildi. Bu değerlendirme sonucu; 10 binada ağır hasar, 12 binada orta derecede ağır hasar, 243 binada hafif hasar saptandı. Bu saptamalar günlük olarak kaymakamlığa ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bildiriliyor. Bakanlığın değerlendirmeleri sonucu gelecek karar göre yıkılma ve yeniden yapılma süreci başlatılacak. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve ilgili kurumlarla tam bir uyum içerisinde çalışıyoruz. Bu uyumu dışarda kalan vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılama noktasında da devam ettiriyoruz" diye konuştu.

"DAYANIŞMAYLA ATLATACAĞIZ"


Zor günlerin dayanışma ile atlatılacağını vurgulayan Tugay, "Bu süreçte ilk andan itibaren insanların barınması için tüm tesislerimizi kullanıma açtık. Değişken sayıda çadır yerleştirdik. Vatandaşlarımıza 20 değişik noktada çorba ve çay ikramı oldu. Dezenfektan, su, maske ve 1500'e yakın battaniye dağıtımı gerçekleştirildi. Barınma için Suat Cemile Balcı Kapalı Spor Salonu'na 40 yatak koyduk, belediyenin misafirhanesini de halkın kullanımına açık. Büyükşehir Belediyesi'nin eski geriatri binasındaki 35 oda da vatandaşlara tahsis edildi. Bazı gönüllü vatandaşlarımız depremzedelere evini açtı. Riskli yapı tespit edildikçe ev ihtiyacı artabilir, arttıkça çözüm üretmeye devam edeceğiz. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin evini taşımak zorunda kalan vatandaşlarımıza taşınma ve kira yapacağı bilgisini aldık. Biz de elimizden geleni yapacağız. Orta ve uzun vadede de kentteki bütün binaların taramasını yapmayı hedefliyoruz. Bunun sonrasında depreme dayanıklılığı olmayan bina kalmamasını umuyoruz.

Manavkuyu bölgesinde, bize göre daha ağır sorunların yaşandığı bölgeye de desteklerimizi gönderiyoruz iki çadırımız var; bazı iş makinelerimizi de orada görevlendirdik. Türkiye'nin her yerinden yardımlar geliyor. Karşıyaka'ya da yardım eden Manisa Alaşehir ve Eskişehir Tepebaşı Belediyelerimize teşekkür ediyoruz. Her iki belediye de hem personel hem de malzeme konusunda yardımcı oldular. Pandemi sıkıntısı devam ediyor, zor günler geçiriyoruz. Bu günleri dayanışma içerisinde atlatacağımıza inanıyorum. Tüm Türkiye'nin kentin yanında olması İzmir'in bu denli birbirine kenetlenmesi, içimiz buruk da olsa bize gurur veriyor. Deprem olduğu andan itibaren Karşıyaka Belediyesi'nin tüm yöneticileri ve personelleri gece-gündüz, hafta sonu demeden çalıştılar. Her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Her birinin Karşıyakalı duruşu ile kentlerine sahip çıkmasından gurur duyuyorum. Çabaları takdire şayandır" ifadelerini kullandı.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.