1999 Marmara Depremi sonrası alınmaya başlanan vergilerin akıbetini sorgulayan Ayhan Barut, tartışmalara yol açan Kanal İstanbul Projesi'nin İstanbul'un depremselliğini nasıl etkileyeceğine yanıt verilmesini talep etti. Türkiye yüz ölçümünün yüzde 42'sinin birinci derece deprem kuşağında yer aldığına dikkat çeken Barut, "Cumhurbaşkanı tarafından ısrar edilen 'Kanal İstanbul' projesinin uygulanması halinde İstanbul'un depremselliği nasıl bir değişim gösterecektir? Bu konuda yapılan bilimsel çalışmaların sonuçları
kamuoyuna açıklanacak mıdır?" diye sordu.
"YÜZ ÖLÇÜMÜNÜN YÜZDE 42'Sİ DEPREM KUŞAĞINDA"
Depreme karşı önlem alınması amacıyla mücadelesini sürdüren CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) iki ayrı soru önergesi sundu. Türkiye'nin en aktif deprem kuşaklarından birisi olan Alp-Himalaya üzerinde yer aldığını anımsatan Barut, "Ülkemizin yüz ölçümünün yüzde 42’si birinci derece deprem kuşağı bölgesinde bulunmaktadır. 1999 Marmara ve 2011 Van depremlerinde yaşanan can ve mal kayıpları ülkemizin depreme hazır olmadığını en acı şekliyle göstermiştir. Bu depremler, vatandaşlarımızın hayatını yerle bir etmiştir.
"TOPLANMA ALANLARI RANTA KURBAN GİDİYOR"
Yaşanan acılara karşın deprem gerçeğiyle yüzleşilmediğini, gereken önlemlerin alınmadığını aktaran Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"2019 yılı içerisinde Adana, Malatya, Bursa, Çanakkale gibi pek çok ilimizde şiddeti değişen depremler yaşanırken; Ekim ayında İstanbul’da gerçekleşen 6.0 şiddetindeki deprem toplumumuza bir kez daha korkutucu yüzünü göstermiştir. Ülkemizin bir çok yerinde
buna benzer depremler olmuştur. Korkuyla yaşanan bu deprem hareketleri, insanlarımızı oldukça huzursuz ederken, yetkililerin hiçbir önlem ve tedbir almadığını, aksine yeşil alanların imara açıldığı, sınırsız AVM yapıldığı, deprem anında kullanılacak toplanma alanlarının ranta kurban edildiği görülmüştür. Geçmişte olduğu gibi büyük acılar yaşanmadan depreme karşı harekete geçilmeli ve önlem alınmalıdır.
Depremlerin değil ihmalin öldürdüğü unutulmamalıdır. Bu gerçeği unutursak başka acılar kaçınılmaz olarak maalesef yaşanacaktır. Vakit varken, önlem alınmalı, depreme karşı etkin
ve acil çözüm planı hazırlanıp uygulanmalıdır."
"KANAL İSTANBUL İLE İLGİLİ RAPORLAR AÇIKLANACAK MI?"
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut'un Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması istemiyle sunduğu önergede şu sorulara yanıt isteniyor:
"1. Türkiye’nin üzerinde bulunduğu deprem kuşağı dikkate alındığında bölgeler ve iller bazında hangi önlem ve tedbirler alınmaktadır?
2. Ülkemizde depremden etkilenen/etkilenecek öncelikli iller sıralamasına göre, o illerde planlanan toplanma merkezi sayısı kaçtır? Hangi illerimizde kaç adet toplanma merkezi bulunmaktadır?
3. Tarihimizin en acı depremlerinden olan 1999 Marmara Depremi sonrası İstanbul özelinde hangi tedbirler ve önleyici çalışmalar yürütülmüştür?
4. Kanunun yürürlüğe girdiği 1999 yılından günümüze vatandaşlarımız tarafından 'Deprem Vergisi' olarak bilinen gelir miktarı ne kadardır? Toplanan bu vergi tutarları ile depreme ilişkin hangi çalışmalar/yatırımlar gerçekleştirilmiştir?
5. Gerçekleşmesi gündemde tutulan büyük Marmara depremi için ne gibi hazırlıklar yapılmış, hangi önlemler alınmıştır?
6. İstanbul da okul, hastane gibi kamusal binaların dayanıklılık kontrolleri hangi sıklıkla yapılmaktadır? Mevcut hasarlı binaların kaç adedi yıkılıp yerine yenisi yapılmış ya da kaç
tanesi tadilat görmüştür?
7. Cumhurbaşkanı tarafından ısrar edilen 'Kanal İstanbul' projesinin uygulanması halinde İstanbul’un depremselliği nasıl bir değişim gösterecektir? Bu konuda yapılan bilimsel/akademik çalışmalar nelerdir? Bu çalışmaların sonuçları nedir? Mevcut çalışmalara ait raporların birer adet nüshasının tarafıma verilmesini sağlayacak mısınız?"