Antik Likya Yolu üzerindeki ağaç isyanı Meclis'e taşındı. Beycik köylülerinin erozyon riski ve doğa tahribatına dair ileri sürdükleri itirazları Tarım ve Orman Bakanına yönelten CHP'li Özer, "Köylülerimizin itirazları dikkate alınacak mı? Kesimden vazgeçilecek mi?" diye sordu.
CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, Antik Likya Yolu üzerinde yer alan Kemer ilçesi Beycik köyündeki orman kesimini Meclis gündemine taşıdı. Beycik köylülerinin itirazları sonucu durdurulan ancak henüz tamamen kesimden vazgeçilmediği için bölgede tedirginlik yaşandığını ifade eden CHP'li Özer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye bir soru önergesi verdi. Orman seyreltme yerine düz kesim yapılması nedeniyle köylülerin itiraz ettiğini belirten Özer konuyla ilgili şunları söyledi:
DERE YATAKLARI YER DEĞİŞTİRECEK
"Köylüler ormandaki kesimin tamamen durdurulmasını istiyor. Bu kesimin hem buradaki Antik Likya Yolu sayesinde yaşanan turizmi baltalayacağını hem de erozyon riski doğuracağını söylüyorlar. Öte yandan bölgedeki dere yataklarının yer değiştirmesi, ekolojik dengenin bozulması, orman içi yaban hayatının zarar görmesi, flora ve bitki örtüsünün de olumsuz etkilenmesi söz konusu. Ayrıca burası Beydağları Milli Parkı'nın sınırında yer alıyor ve endemik bitkiler bir yana türleri azalan hayvanlar, hatta nesli tükenme tehlikesi altındaki Likya semenderi de yaşıyor."
KÖYLÜNÜN KAYGILARI YERSİZ Mİ?
CHP'li Özer'in Bakan Pakdemirli'ye yönelttiği sorular ise şöyle: "Beycik köyünde nasıl bir orman kesimi yapılmaktadır? Amenajman kurallarına göre mi çalışma yapılmaktadır? Büyümüş ağaçların kesilerek müteahhide satıldığı iddiası doğru mudur? Bu normal bir prosedür müdür? Son on yılda Antalya'da ilgili sektörlerde kullanılmak üzere kesilen ağaç miktarı nedir? Bunun kent ekonomisine katkısı nedir? Beycik köylülerinin orman kesiminin doğada yaratacağı olumsuz etkilere ilişkin itirazları dikkate alınacak mıdır? Söz konusu uygulamadan vazgeçilecek midir? Beycik köylülerinin iddiaları asılsız, kaygıları yersiz midir?"
NE OLMUŞTU?
Beycik'te Orman İşletme Müdürlüğü'nün seyreltme yerine düz kesim yaptığını belirten bölge sakinlerinin Kemer Kaymakamlığı'na ve Antalya Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne dilekçeyle başvurusu üzerine kesim işlemi geçici bir süreliğine durdurulmuştu. Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici'nin kendilerine cuma günü için randevu verdiğini belirten ve uygulamadan tamamen vazgeçilmesini isteyen köylüler, orman kesimi devam ederse pek çok olumsuzluğun ortaya çıkacağını söylüyor. Bu olumsuzlukları şöyle sıralamak mümkün: Dünyanın en güzel yürüyüş rotalarından olan Likya Yolu cazip olmaktan çıkacak, turizm baltalanacak ve arkeolojik yağma kolaylaşacak. Yetişmiş ağaçların kesimi ile bölgede erozyon riski oluşacak. Dere yatakları yer değiştirecek ve ekolojik denge bozulacak. Orman içi yaban hayatı zarar görecek. Flora, bitki örtüsü önemli ölçüde etkilenecek.