Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanmasının ardından Özgür Özel'in çağırısıyla başlayan boykot kampanyası, 2 Nisan günü satın alma davranışlarının tamamen terk edildiği geniş çaplı bir ekonomik boykota dönüştü. Milyonlarca öğrenci, vatandaş, siyasetçi ve ünlü isimlerin desteğini alan ekonomik boykotun etkisi, Toplum Çalışmaları Enstitüsü'nün araştırmasıyla analiz edildi.
Raporda, boykotun etkisi İstanbul ve Ankara’daki alışveriş merkezleri baz alınarak değerlendirildi. Google Maps’in “yoğunluk saatleri” verileri üzerinden yapılan çalışmada, muhalefet seçmeninin ağırlıklı olduğu ilçelerde yer alan AVM’lerde 2 Nisan günü ziyaretçi sayısında belirgin bir düşüş yaşandığı, ertesi gün ise bu bölgelerdeki hareketliliğin hızla normale döndüğü tespit edildi.
Toplum Çalışmaları Enstitüsü, CHP'nin çağırısıyla 2 Nisan 2025 tarihinde uygulanan 'ekonomik boykot'un toplumsal etkilerine ilişkin ilk kapsamlı ve veri odaklı analiz raporunu paylaştı. “Boykot Etki Analizi” adlı raporda, İstanbul ve Ankara’daki AVM yoğunlukları, esnaflarla yapılan anket sonuçları ve TCMB'nin ekonomik verileri analiz edildi. Analiz sonucunda, boykotun özellikle muhalif seçmenin arasında geniş bir yankı uyandırdığı belirlendi.
Ekonomim'deki habere göre, İstanbul ve Ankara’daki alışveriş merkezleri baz alınarak değerlendirilen araştırmada, Google Maps'in “yoğunluk saatleri” verilerinden yararlanıldı. Sonuçlar, muhalefet seçmeninin ağırlıklı olduğu ilçelerde yer alan AVM’lerde 2 Nisan günü ziyaretçi sayısında belirgin bir düşüş yaşandığını gösterdi.
Ramazan Bayramı sonrasında tüketimde yüzde 26’lık bir düşüşün tespit edildiği çalışmada boykotun toplumsal etkisinin homojen bir şekilde dağılmadığı ve siyasi görüşün bu tür eylemlere katılımı büyük ölçüde etkilediği belirlendi. Raporda, “Cumhur İttifakı seçmeninin yoğun olduğu bölgelerde iktidarın boykotu etkisizleştirmek için yürüttüğü karşı mobilizasyon çabası kısmen başarılı olsa da, muhalefet seçmeninin baskın olduğu yerlerde boykot net şekilde hissedildi” değerlendirmesi yapıldı.