"Çiftçilerimizin hakkını verin"

Gaziantep

Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, İslâhiye ovasındaki biber hasadının yaklaşık yirmi gün önce başlamış olmasına rağmen hala belirlenemeyen biber fiyatlarından ve artan maliyetlerden dolayı mağdur edilen çiftçinin sorunlarını gündeme taşıdı.

Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, İslâhiye ovasındaki biber hasadının yaklaşık yirmi gün önce başlamış olmasına rağmen hala belirlenemeyen biber fiyatlarından ve artan maliyetlerden dolayı mağdur edilen çiftçinin sorunlarını gündeme taşıdı.

CHP’Lİ KAPLAN: ÇİFTÇİLERİMİZİN HAKKINI TESLİM EDİN!

Tarımsal üretimin önemli merkezlerden kabul edilen İslâhiye’de 20.000 dekar, Nurdağı’nda ise 15.000 dekar alanda biber üretimi yapılmakta olduğunu ve gastronomi şehrimiz Gaziantep’in önemli tarım ürünlerinden kabul edilen ve bölgede “kırmızı altın” olarak nitelendirilen kırmızı biberin iç piyasadaki önemi bir yana yurtdışı pazarındaki yerinin de büyük olduğunu vurgulayan Milletvekili, sözlerine şöyle devam etti:

“İklim krizi dolayısıyla artan sıcaklıkların rekolteye olan olumsuz etkisinin yanında, belirlenmeyen biber fiyatları ve artan maliyet sebebiyle mağdur edilen çiftçi, taban fiyatlarının bir an önce maliyetlerin altında kalmayacak şekilde belirlenmesini istiyor.

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin fiyat belirleme konusunda piyasa etkisinin zayıf olmasından kaynaklı, tüccarların da belirsiz piyasa nedeniyle çekimser davranması üreticinin ürününün elinde kalmasına sebep oldu. Oysa bu maliyetli üretimi özveriyle tamamlayan çiftçilerimiz ödemeleri gerçekleştirebilmek için bir an önce satışını yapmak durumundadırlar.”

DIŞA BAĞIMLI TARIMIN SONU SEFALETTİR!

Tarımsal girdi maliyetlerindeki artışa ilişkin detaylı bilgi veren Milletvekili Kaplan, “Türkiye İstatistik Kurumu’nun, haziran ayına ilişkin Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi’ne (Tarım-GFE) göre çiftçinin maliyeti geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27,65 arttı. En çok artış yüzde 52,86 artışla gübrede meydana geldi. Aylık bazda ise en fazla artış enerji ve yağlar alt grubunda oldu. Sadece haziran ayında enerji maliyetleri bir önceki aya göre yüzde 4.67, gübre maliyetleri ise yüzde 3.07 oranında artış gösterdi. Daha önce de söylediğim gibi bu kısa sürelerdeki yüksek artışın önüne ancak dışa bağımlı tarım politikalarına son vererek geçilebilir. Dışa Bağımlı tarımın sonu sefalettir” dedi.

GÜNEYDOĞU BİRLİK YENİDEN AÇILMALI

CHP’li Kaplan, çiftçilerimizin mevcut fiyat istikrarsızlığını stokçulara bağladığını ve bu sorunun kooperatifleşme ile çözüleceğini sözlerine ekledi. Güneydoğu Birlik’in Akp döneminde kapatıldığını vurgulayan milletvekili, ‘’Güneydoğu Birlik’in kapatılmasıyla çiftçilerimiz sahipsiz kalmış durumdadır. Güneydoğu Birlik yeniden açılmalı, üretici de tüketici de fiyat konusunda güvence altına alınmalıdır’’ dedi. ‘’

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.