18 Mart 2022 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açılışını yaptığı ve devletin cebinden 5 kuruş çıkmayacak denilen Çanakkale Köprüsünde garantiler nedeni ile ödenen tutar 13 Milyarı aştı.
CHP İzmir Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Üyesi Mahir Polat, Çanakkale Köprüsünden bugüne garanti edilen araç sayısının 5 de 1’inin dahi sağlamadığını belirterek Hazinenin garantiler nedeni ile ödediği tutarın 13 Milyarı aştığını söyledi.
Garanti Araç Sayısı; 38 Milyon 250 Bin
Gerçekleşen Araç Sayısı: 7 Milyon
Günlük 45 bin araç geçiş garantisi verilen Çanakkale Köprüsünden ortalama 8 bin araç geçişinin sağlandığına dikkat çeken Polat, Bakanlığın kendi açıkladığı rakamların vatandaşa havale edilen faturayı da ortaya koyduğunu vurgulayarak kur da yaşanan artışın da her geçen gün ödenen rakamı katladığını söyledi.
Yıllık 16 Milyon 425 bin araç garantisi verilen köprüden ilk yıl 2 Milyon 200 Bin, ikinci yıl da 3 Milyon 367 bin araç geçişinin sağlandığının altını çizen Polat son 4 aylık süreçle birlikte 27 aylık süreçte ancak 7 Milyon araç geçişinin sağlandığı söyledi. Polat, Çanakkale Köprüsünün yapımcı firma tarafından 10 yıl daha işletileceğini ve bu süreçte garanti araç sayısının yakalanmasının mümkün olamayacağının ortada olduğunu belirterek yap işlet devret projelerinde fizibilite çalışması değil şirketlerin istekleri yerine getirilmiştir, dedi.
Euro İkiye Katlandı Ödemeler Tavan Yaptı
Garanti edilen geçiş ücretinin Euro kuruna göre belirlendiğine değinen CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, açılışında 15,5 TL olan Euro kurunun bugün 35 TL bandında olduğunu ikinci yıl araç artışı olmasına rağmen Hazinenin ödediği garanti ödeme tutarın da katlandığını söyledi. Bugün 15 Euro+ KDV belirlenen köprü ücretinin tüketici endeksi ile birlikte 20 Euro’yu aştığını belirten Polat, bugün garanti edilen geçiş ücreti 700 TL’yi aşarken vatandaş köprüden geçerken 419 TL ödüyor. Hazine bir taraftan geçiş yapmayan Milyonlarca araç için araç başına 700 TL öderken diğer yandan da geçen her araç için de 281 TL fark ödemesi yapıyor. Bunun akılla izah edilecek bir tarafı yok. dedi.
Emekliye, Asgari Ücretliye Olmayan Bütçe
Firmalara Akıyor
Yapılan ödemelere dikkat çeken Polat, Bugün gelinen nokta da günlük 45 bin araç garantisinin verildiği köprü için sadece bir günde geçmeyen 37 bin araç için 26 Milyon TL, geçen 8 bin araç için de 2 Milyon 200 bin Hazine fark ödemesi yapıyor. 1 günde ödediğimiz tutar 28 Milyon 200 Bin TL, önümüzdeki 1 yıl için ödenecek tutar da yaklaşık 10 Milyarın üzerindedir. Geçtiğimiz 27 aylık süreçte ödenen tutar 13 Milyarı aşıyor. İktidar efendim geçen araç sayıları artıyor, artacak diyor. Ancak siz Döviz kuru ile belirlediğiniz geçiş ücretlerinden vazgeçmediğiniz sürece araç sayısının artmasının yapılan ödemeyi etkilemediği aksine arttırdığını rakamlarla görüyoruz. Emekliye bütçe yok, asgari ücretliye bütçe yok, ancak her gün Milyonları her yıl da Milyarları bu projelere günü gelince tıkır tıkır ödüyorsunuz, dedi.
Polat, köprünün hizmete açıldığı 18 Mart 2022 yılından 2023 Mart ayına kadar 4 Milyar 371 Milyon TL yapılan garanti ödeme tutarının, 2023 Mart-2024 Mart ayı döneminde 5 Milyar 896 Milyon TL olduğunu geçtiğimiz 4 ay içinse yaklaşık 3 Milyar TL ödeme ile birlikte toplam 13 Milyar 267 Milyon olduğunun altını çizerek bunun da 670 Milyon Euroyu aştığını söyledi.