HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, Bursa’nın Mustafakemalpaşa İlçesi'ne bağlı 3000 nüfuslu Alevi köyü Taşpınar’a götürülmeyen yol ile ilgili ayrımcı uygulamayı hazırladığı soru önergesiyle meclis gündemine taşıdı.
Bülbül'ün soru önergesi şöyle:
"Pir Haber Ajansı (PİRHA), Türkiye’de birçok Alevi köyünün ayrımcılık nedeniyle yol, su vb. kamusal hizmetlerden yararlanamamasını 10 Nisan 2021’de ülke gündemine taşımıştır. Bahse konu köylerden biri de Bursa’nın Mustafakemalpaşa İlçesine bağlı 3000 nüfuslu Taşpınar Köyü’dür.
Haberde Taşpınar köyünün tamamının Alevi olduğu dile getiren köylüler bu nedenle kamu hizmetlerinden en son ya da en az yararlanan köylerden biri olduğunu öne sürmektedirler.
Köylüler en çok yolun yapılmaması, mevcut yolun da bakımsız olması nedeniyle kışın yağan yağmurlar sonrası sokakların çamur deryasına dönüştüğünü ifade etmektedirler. Yine kendi ifadelerine göre içme suyunu 3 km uzaktan Söğütalan Köyü’nden rica minnet sağlayabildiklerini beyan etmektedirler. Taşpınar’a ne devletin ne de belediyenin el uzatmadığını, devlet hizmetlerinden ise neredeyse hiç yararlanmadıklarını dile getirmektedirler.
Köy ekonomisi ise genelde tarım işçiliğine dayanıyor. Temel gelir kaynağı tarım ve hayvancılık olan köylüler her seçim döneminde iktidar ve muhalefet partilerinin köye sunulacak hizmetlerle ilgili vaatlerde bulunduğu, ancak seçim sonrasında bu vaatlerin asla karşılık bulmadığını belirtilmektedirler.
Yanı başlarında Sünni yurttaşların yaşadığı 116 köyün yollarının asfaltlanması, ancak tüm girişimlerine rağmen köylerinin yollarının kendi kaderine terkedilmesi ayrımcılık iddialarını yeniden gündeme getirmektedir.
Köylüler, yol ve ulaşım sorunları yüzünden köyde bulunan 240 öğrencinin okula gitmekte büyük sorunlar yaşadığını, can güvenliğinin olmamasından sakınan ailelerin çocuklarını okula göndermek istemediklerini dile getirmektedirler.
Eskiden geçimini hayvancılıkla sağlayan köylüler 50 yıl önce tarım yapmaya başladıklarını ekip biçtikleri arazilerin bir kısmının 2013 yılında 2B arazisi kapsamına girerken, kalan kısımların ise 2B kapsamına alınmadığını, köylülerin bir kısmının salt bu nedenle “orman arazilerini işgal ettikleri” gerekçesiyle 2 kişi 9 ay hapse mahkûm edildiğini, ardından 8 köylü hakkında da işlem yapıldığını öne sürmektedirler. 3 bin nüfuslu köyde 2 bin 500 kişinin cezaevine girme tehdidiyle karşı karşıya olduğu beyan edilmektedir.
Bu bağlamda;
Bursa’nın Mustafakemalpaşa İlçesine bağlı 3000 nüfuslu Taşpınar Köyü’ne komşu olan 116 köye yol götürülmesine karşın Taşpınar Köyü’ne hangi saiklerle yol götürülmemektedir?
Çevre köylerinin tamamına asfalt yol götürülmesine karşın Taşpınar Köyü’nün yolu neden yapılmamaktadır?
Orman köylüsü olan Taşpınar Köyü’nün bir kısmı 2013 yılında 2B arazisi kapsamına girerken, 2B kapsamına alınmayan köylülerden bir kısmının “orman arazilerini işgal ettikleri” gerekçesiyle 2 bin 500’ünün cezaevine girme tehdidiyle karşı karşıya olması nedeniyle mağduriyetlerinin giderilmesi için Bakanlığınız ne tür girişimlerde bulunmaktadır?"