CHP'li Göker: "1 milyondan fazla inek kesime gönderilecek"

Burdur

TBMM İdare Amiri ve CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker, süt fiyatlarında yapılan değişiklik hakkında açıklama yaptı.

CHP'li Göker, süt fiyatlarındaki kararın "hayal kırıklığı" olduğunu vurguladığı açıklamasında acilen yapılması gereken değişiklikleri anlattı. Göker aksi halde ineklerin kesime gideceğini ve ithalatın artacağını vurguladı.

Açıklama şöyle:

"Bilindiği üzere Ulusal Süt Konseyi, 15 Mayıs 2022 tarihinden itibaren çiğ sütün referans fiyatının 7 lira 50 kuruş olmasını tavsiye etmiştir.

Çiğ süt fiyatlarını belirlemek için geçtiğimiz günlerde toplanan Ulusal Süt Konseyi'nden yine üreticiyi hayal kırıklığına uğratan bir karar çıkmıştır.

Söz konusu toplantıda süt üreticisin eline destekler hariç net 7 lira 50 kuruş geçecek şekilde bir karar alınmış olup, soğutma, nakliye ve diğer cari giderlerin sanayici tarafından karşılanmasına karar verilmiştir.

Yani buna göre çiğ süt fiyatlarında ortalama 50 kuruşluk düşük bir artış yapılmış olup söz konusu bu artış üretici tarafından tepki ile karşılanmıştır.

Hayvancılık işletmelerinin en büyük giderini yem maliyetleri oluşturmaktadır. Hayvancılığın bazı dallarında yem giderleri toplam işletme giderlerinin yaklaşık yüzde 70 ine kadar ulaşmaktadır. Ancak, bir çuval yemin 340-350 liralara kadar çıktığı ülkemizde çiğ sütün litre maliyetinin 7 lira 50 kuruşun çok üzerinde olduğu ve çiğ sütün referans fiyatının maliyetleri karşılamaya dahi yetmediği açık bir biçimde görülmektedir.

Ulusal Süt Konseyinin belirlediği çiğ süt fiyatları artık yem giderlerini bile karşılayamaz olmuştur. Çiğ süt üreticisi yeterince desteklenmezse daha önce de olduğu gibi 1 milyondan fazla inek kesime gönderilecek ve yıllardır devam eden ithalat en az iki katına çıkacaktır.

Hayvancılıkta acilen yapılması gerekenler şunlardır…

Hayvancılığın en büyük sorunu olan Et-süt-yem paritesi belli kurallara bağlanmalı ve bu konuda bir mevzuat oluşturulmalıdır.

Tarımda olduğu gibi hayvancılıkta da yerli üretim desteklenmeli ve acil eylem planı bir an önce açıklanmalıdır.

Her türlü hayvan ithalatı yasaklanmalı ve yerli üreticiyi korumak açısından belli miktarlarda Gümrük Vergisi konmalıdır.

Yem bitkilerinin üretiminin arttırılması için Bakanlık tarafından çalışmalar yapılmalıdır.

Süt üreticilerimizin yem fiyatlarında yaşanan artışlardan ve diğer girdi maliyetlerinden korunmasına yönelik tedbirler alınmalıdır."

Yorumlar (1)

Ahmet Öz 2 Yıl Önce

Yaylaların yerleşime açılması durdurulmalı,mera hayvancılığını özendirici önlem ve destekler belirlenip acilen açıklanmalı yem bitkileri üretimine ciddi destekler sağlanmalı,ancak o zaman bir nebze rahatlama sağlanabilir.Ayrıca sadece süt değil sütü katma değeri yüksek ürünlere dönüştürmeye yönelik araştırma ve teşvikler de oluşturulmalı.özellikle ülkemize özgü peynir türlerinin coğrafi işaretlerinin alınması,tescili,dondurma üretiminde süt verimi yüksek yerli keçi ırklarının seleksiyon ve melezleme çalışmalarının hızla başlatılması gibi daha pek çok şey sayılabilir...

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.