"Şehir hastanelerine 7 ayda 47 milyar lira ödendi"

Bolu

CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş, Sağlık Bakanlığı’nın Şehir Hastanelerine yapmış olduğu hizmet alım ödemelerini TBMM gündemine taşıdı.

CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş, Sağlık Bakanlığı’nın Şehir Hastanelerine yapmış olduğu hizmet alım ödemelerini TBMM gündemine taşıdı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi veren Ateş, Kamu-Özel İş birliği projeleri ile hayata geçirilen Şehir Hastanelerinin ilk 7 ayda Sağlık Bakanlığı’nın bütçesine kara delik açtığını söyledi. Ocak-Temmuz döneminde Bakanlığın harcadığı her 4 liranın 1 lirasının Şehir Hastanelerine aktarıldığını vurgulayan Ateş, “Dövizdeki artışla beraber Şehir Hastanelerine yapılan garanti ödemelerde ipin ucu kaçtı. Geçen senenin tamamında 44 milyar lira ödeme yapılan şehir hastanelerine, bu senenin ilk 7 ayında 47 milyar lira ödeme yapıldı. Geçen yılın aynı dönemine göre artış oranı yüzde 103. 2016 yılından beri Şehir Hastanelerine yapılan ödemeler 155 milyar lirayı aştı” dedi.

Döviz kurunda yaşanan artışın Sağlık Bakanlığı bütçesini altüst ettiğine değinen Ateş, şöyle konuştu:

“ŞEHİR HASTANELERİNE YAPILAN TOPLAM ÖDEMELER, 155 MİLYAR LİRAYI AŞTI”

“Sağlık Bakanlığı, 2016 yılından beri, şehir hastanelerine yapılan dövize endeksli garanti ödemeleri “ticari sır” oldukları gerekçesiyle saklamaya çalışıyor. Bakanlık şeffaf olmadığı için biz de şehir hastanelerine yapılan ödemeleri bilançolardan iğne ile kuyu kazarak hesaplamaya çalışıyoruz. Sağlık Bakanlığı’nın her ay açıkladığı bilançolardaki hizmet alım giderlerinin neredeyse tamamı “şehir hastanelerine yapılan ödemeleri” gösteriyor. Şehir hastaneleri hayata geçmeye başlamadan önce 2015 yılında bakanlığın hizmet alım giderlerine harcadığı tutar toplam harcamalarının sadece yüzde 2’si.Bu rakam şehir hastanelerinin kurulması ile birlikte hızla artışa geçiyor. 2023 yılının ilk yedi ayında yüzde 26’yı aşıyor.2016’dan bugüne 13 şehir hastanesine ödenen toplam rakam 155 milyar 209 milyon lira. Bu rakamlara bakınca sağlık bakanlığının neden bu ödemeleri saklamak için 40 takla attığını anlıyoruz.

“BÜTÇEDE AYRILAN ÖDENEK İLK YEDİ AYDA AŞILDI”

Bütçeden tek kuruş harcanmayacak dedikleri Şehir Hastanelerine 2023 yılı bütçesinde 46 milyar lira ödenek ayırmışlardı. İlk 7 ayda bu ödenek aşıldı. Dövizde yaşanan artış vatandaşın vergilerinin daha fazla yandaş şirketlere akmasına neden oluyor. Sağlık Bakanlığının koruyucu sağlık hizmetlerine ayrılması gereken bütçesi, betona, kira ödemelerine akıtılıyor. Asli görevlerini unuttular, müteahhitleri zenginleştirmenin aracı haline geldiler.

İlk 7 ayda Sağlık Bakanlığı toplam 182 milyar lira harcama yapmış. Bunun 121 milyar lirası personel giderleri ve SGK’ya ödenen primler, geri kalan 61 milyar liranın 47 milyarı yani yüzde 77’si doğrudan Şehir Hastanelerine aktarılmış. Bu dehşet verici yüksek bir rakam. 13 Şehir Hastanesi neredeyse Sağlık Bakanlığı’nın bütçesinin tamamına  ipotek koymuş hale geldi. Bir an önce döviz garantili bu ödemelerden vazgeçilmeli. Sözleşmeler Türk Lirası olarak yeniden imzalanmalı”

Ateş, önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:

“İlk 7 ayda geçen yılın aynı dönemine göre, hizmet alım giderlerindeki yüzde 103 oranındaki artışın gerekçesi nedir? Son yıllarda hizmet alım giderlerindeki hızlı artışların gerekçeleri nelerdir? Bakanlığınız hangi kurum ya da şirketlerden hizmet almaktadır? Alınan hizmet türleri nelerdir? Şehir Hastanelerine yapılan ödemeler hizmet giderleri altında mı gösterilmektedir?”

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.