CHP Bolu Milletvekili ve Sanayi Komisyonu Üyesi Türker Ateş, ekonomik kriz ortamında her geçen gün düşen alım gücüne işaret ederek, “Vatandaşlar temel harcamalarını bile artan oranda kredi kartı ile borçlanarak gerçekleştirebiliyor. Ekonomi büyürken, borçlanma hızlanıyor. Son bir yılda kredi kartı ile yapılan çeşitli gıda, market ve AVM, yemek, giyim-aksesuar gibi temel harcama tutarlarındaki artışlar TÜFE’yi çoktan ikiye katladı. Yükselen faiz oranlarıyla artan maliyete rağmen, temel ihtiyaçlarına erişim kapsamında vatandaşın kredi kartı kullanımını azaltması da son derece güç. Geçen dönemde kamu ve vergi ödemelerindeki %283, elektronikteki %220 oranlarındaki artışlar ayrıca dikkat çekici” dedi.
Kredi kartı kullanımındaki artışa vurgu yapan CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş, Bankalararası Kart Merkezi’nin Temmuz 2023 verilerine göre; bireysel kredi kartı sayısının ilk yedi ayda yaklaşık 8,5 milyon artarak 109,8 milyon olduğuna işaret etti. Vatandaşların yurt içinde temmuz ayı itibarıyla kredi kartı ile yaptıkları işlem tutarının 640,9 milyar TL ile son bir yılda %140 büyüdüğünü belirten Ateş, internetten kartlı ödemelerde ise bu oranın %167 olduğunu ifade etti.
TENCERE BİLE BORÇLA KAYNIYOR
Gelirlerin temel harcamaları bile karşılamadığını vurgulayan Ateş, “Mutfak harcamalarında bile kişiler gelecekte elde edeceği geliri ipotek ederek kredi kartına yönelmek zorunda bırakıldı. Kredi kartları, vatandaşın ayağına pranga oldu. Faizde artan maliyete rağmen, temel ihtiyaçlara erişim ihtiyacı çerçevesinde kart kullanımının azaltılması da son derece güç olacak” dedi. CHP’li Ateş, bu kapsamda temmuz ayında kredi kartıyla en yüksek harcamanın market ve alışveriş merkezlerinde yapıldığına ve toplam tutarı 102,4 milyar lirayı bulan bu ödemelerdeki yıllık artışın %115’i aştığına dikkat çekerek, şöyle devam etti:
“Aynı dönemde çeşitli gıda harcamaları 41,7 milyar lira, giyim ve aksesuar ödemeleri 40,6 milyar lira ve yemek harcamaları da 31,2 milyar lira oldu. Böylece söz konusu kalemlerde geçen yılın aynı ayında göre sırasıyla %142, %123 ve %151 oranlarında yüksek artışlar yaşandı. Ekstredeki bu artışlar, temmuz itibarıyla 12 aylık TÜFE’nin %57,4 olduğu hesaba katıldığında enflasyonu çoktan ikiye katladı bile… Yükselen hanehalkı borçluluğu endişe veriyor.
Temmuzda kredi kartıyla yapılan harcamalar arasında geçen yılın aynı ayına göre %283 artışla 42,6 milyar liraya ulaşan kamu ve vergi ödemeleri ile %220 artışla 50,3 milyar lira olan elektronik harcamaları ayrıca dikkat çekiyor. Benzin ve akaryakıt istasyonlarında kredi kartıyla gerçekleştirilen ödemeler ise 45,4 milyar liraya ulaşarak %60 yükseldi. Akaryakıttaki maktu ÖTV artışları da borçlanmanın artmasında etkili oluyor”