CHP Bolu Milletvekili ve Sanayi Komisyonu Üyesi Türker Ateş, Türkiye'de kadın işsizliği sorununa işaret ederken, “Ülkemizde açıklanan resmi kadın işsiz sayısı buzdağının görünen yüzü ve asıl işsizlik rakamları 1,4 milyonun çok daha ötesinde.Ekonomik krizler de önce kadın işgücünü vuruyor. Geçtiğimiz yılın sonu itibarıyla 2,2 milyon kadın umudunu yitirerek iş aramaktan vazgeçerken yılın genelinde işsizlik ödeneğine başvurular da kadınlarda arttı. Kadın istihdamında sırada ‘reform’ adı altında yapılan düzenlemelerin yarattığı güvencesizlik riskleri var” dedi.
CHP’li Ateş, nüfusun yüzde 49,9'unu kadınların oluşturduğu ülkemizde işgücüne dahil olmayan 30,6 milyon kişinin ise yaklaşık yüzde 70'inin kadın olduğuna işaret etti. Ateş, kadınların iş hayatındaki varlığının son bir yılda gerilemekte olduğunu ve Türkiye’nin halihazırda %35,8 olan kadınların işgücüne katılım oranıyla %65,8’lik ortalamaya sahip OECD içinde açık ara en düşük orana sahip ülke konumunda bulunduğunu belirtti.
İŞ BULMA ÜMİDİNİ YİTİRENLER ARTTI
Ateş, şöyle konuştu: “TÜİK verilerine göre; geçen yıl kadınlardaki işsizlik oranı düşmüş gözükse de işin aslı öyle değil. Kadın işsiz sayısı 1,4 milyon açıklanmış olmakla birlikte işgücüne dahil olmayan ancak potansiyel işgücü içinde yer alan 2,2 milyon kadın mevcut. Bu kişilerin neredeyse tamamı iş bulma ümidi olmayan ve işbaşı yapabilecek olup iş aramayanlardan oluşuyor. Çok önemli sayıda kadın, işgücü piyasasının genelinde görüldüğü üzere iş bulma ümidini yitirmiş durumda ve artık iş aramıyor. Bu durum geçtiğimiz yıl kritik bir hal almış, son çeyrekte umutsuz kadın işsiz oranı önceki yıla oranla %26 artmış.”
İŞKUR’A BAŞVURANLARIN YARISI ÖDENEK ALABİLDİ
Ekonomik krizden öncelikli etkilenen kesimin kadınlar olduğunu vurgulayan CHP’li Ateş, bu durumun bir diğer örneğinin de işsizlik ödeneğine yapılan başvurularda görüldüğünü kaydetti. Ateş, geçen yıl işsizlik ödeneğine başvurunun kadınlarda arttığını ve 588 bin 641 başvuru sahibi kadından ancak 300 bin 294’ünün işsizlik maaşı alabildiğini belirtti.
8,6 MİLYON EV KADINININ YANI SIRA ARTIK “EV GENÇLERİ”MİZ VAR
Ülkemizdeki yaygın ev kadını olgusuna dikkat çeken Ateş, şöyle devam etti: “Ev işiyle meşgul olup işgücüne dahil olmayan 8,6 milyon kadın var. İlaveten bir de ‘diğer’ hanesi var: 2,6 milyon kadın da eğitim çağında, çalışamaz halde ve emekli değil ancak çalışma hayatında olmama durumunu ailevi ve kişisel nedenlerle açıklıyor. Ne acı ki eğitim ve istihdamda yer almayanların oluşturduğu ‘ev genci’ kavramı da dilimize yerleşti. Bu kapsamda genç kadın işsizliği %21,8 (erkeklerde %12,7) ile çok yüksek seviyede… “
Kadına yalnızca ev içi rol ve sorumlulukları atfeden zihniyetin dönüştürülmesinin şart ancak mevcut şartlarda oldukça güç olduğunu vurgulayan Ateş, “Oysa kadın istihdamının artırılması kadınların sosyal ve ekonomik alanda kendini gerçekleştirmesinin yanında yoksullukla mücadelenin, sürdürülebilir büyüme ve kalkınmanın sağlanması için de önemli” dedi
ESNEK VE GÜVENCESİZ ÇALIŞMA RİSKİ ARTIYOR
CHP’li Ateş ayrıca, Orta Vadeli Program’da da yer alan ve kamuoyunda çalışma saatlerinin kısaltılacağı şeklinde öne çıkarılan İş Kanunu’nda değişiklik içeren çalışmalara değinerek, “reform” adı altındaki bu adımların başta kadınlar olmak üzere işgücü piyasasının geneli için güvencesiz ve ucuz işçilik riski taşıdığını sözlerine ekledi.