CHP Balıkesir Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Ensar Aytekin, zincir market çalışanlarının yaşadığı sorunları TBMM gündemine taşıdı. Meclis Başkanlığına sunduğu önergede zincir marketlerde çalışanların sorunlarının tespiti için komisyon kurulmasını isteyen Aytekin’in araştırma önergesinde şu ifadeler yer aldı:
“Dünyayı etkisi altına alan Covid -19 pek çok sektörde koşulların ağırlaşmasına neden olmuştur. Mart 2020 yılında ülkemizde görülen ilk vakadan bu yana çeşitli önlemler alınmış, kısıtlama ve kapanmalar ile karşı karşıya kalınmıştır. Ancak kısıtlama ve alınan önlemler yeterli olmamıştır.
MOBBİNG, MESAİ SAATLERİ, AZ İŞÇİ ÇOK İŞ POLİTİKASI MARKET ÇALIŞANLARINI TÜKETTİ!
Alınan önlem ve kısıtlamalardan yararlanamayanların başında zincir market çalışanları gelmektedir. Artan iş yükü, 12 saate varan çalışma saatleri, Kod-29 tehdidi, mesai ücretlerinin ödenmemesi ve fiziksel iş yükünün artması zincir market çalışanlarının yaşadığı sorunların başında gelmektedir.
YÜKSEK KAR AMACI ÇALIŞANIN SIRTINA YÜK
Mağaza – Market Sendikası tarafından yapılan çalışma işin vahametini ortaya çıkarmaktadır. Market çalışanları ile yapılan görüşmelere göre, ‘yüksek kar’ amacının çalışanların sırtına ağır bir yük bindirmektedir.
Bunun yanı sıra;
-Az işçi çok iş politikası
-Uzun çalışma saatleri
-Fazla mesai ücretlerinin ödenmemesi
-Mola sürelerinin tırpanlanması
-Sistematik mobbing raporda yer alan sorunlar arasındadır.
FEDAKARLIKLA ÇALIŞAN ZİNCİR MARKET İŞÇİLERİ BU ŞARTLARI HAK ETMİYOR
Özellikle pandemi sürecinde büyük bir fedakarlık ile çalışan zincir market işçileri bu tabloyu hak etmemektedir. Kar hırsı ile atılan adımlar binlerce çalışanı her geçen gün daha da zor koşullarda çalışmaya zorlamaktadır. Ayrıca sendika üyesi olmaya dönük yasaklama ve baskılar hukuksuzdur. Kod – 29, Kod – 18, Kod – 46 ve Kod – 49 ile işten çıkarmalar ise hak gaspıdır.
Tüm bu nedenlerle, pandemi ve artan işsizlik nedeniyle çalışma koşulları ağırlaşan zincir market çalışanlarının yaşadığı sorunların tespit edilmesi ve gerekli önlemlerin alınması amacıyla Anayasanın 98, İç Tüzüğün 104. ve 105. maddeleri uyarınca aşağıda belirtilen gerekçeler çerçevesinde Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.”