Sağlık Bakanlığı 2017 yılından bu yana Türkiye’de tedavi gören turistlerden alacağı olan parayı tahsil edemedi. Sayıştay, son 6 yılın Sağlık Bakanlığı denetim raporlarında “Turistik Amaçlı Gelen Yabancı Uyruklu Kişilere Verilen Sağlık Hizmetlerinden Doğan Alacakların Takip ve Tahsilinin Yapılamaması” başlığıyla Bakanlığı uyardı. 2023 yılının raporunda ise bu tespit yer almadı.
CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, Balıkesir’de emeklilerle birlikte yaptığı açıklamada Sağlık Bakanlığı’nın 2023 Yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda yer almayan alacağın “buhar olduğunu” söyledi. CHP’li Serkan Sarı şu değerlendirmelerde bulundu:
“Yurtdışından turistik amaçlı gelen yabancı uyruklu vatandaşların ülkemizde yapmış oldukları sağlık harcamalarının tahsil edilmediği yönünde bu Sayıştay raporlarına yansıdı. 2017’den 2022 yılına kadar Sayıştay raporlarında bu durum tespit edilmiş durumda ve Bakanlığa uyarı olarak bildirilmiş durumdaydı. Geçen yıl çağrıda bulunduk, tahsil edilmeyen bu masrafların bir an evvel tahsil edilmesi için gerekli çalışmaların yapılması. Bu 6 yıllık geçen süre içerisinde toplam harcanan rakam 527 milyon lira. Bugünkü kurula baktığımızda 2 milyar 40 milyon TL ye denk gelen ve tahsil edilmeyen bir rakam var. Sayıştan yapmış olduğu bu denetimlerde ortaya koyulan bu rakamlar Sağlık Bakanlığı tarafından gerekli işlemler yapılmadığı gibi bu seneki Sayıştay raporlarını incelediğimizde bu inceleme kaleminin kaldırıldığını gördük. Sayıştay raporlarında bu konuyla ilgili herhangi bir tespit yapılmadı. Geçmişe dönük olarak da yapılmış olan tespitlerin incelenmesi için uyarı listesinden de çıkarıldığını görüyoruz.
“NE HESAP VEREN VAR NE HESAP SORAN”
“Görüyoruz ki 2 milyar TL parayı tahsil etmekten vazgeçmiş durumda iktidar. Ne yazık ki ülkenin vatandaşın emekliliğimizin, ülkemizin geleceğinden umutla bekleyen gençlerimizin 2 milyar lirası buhar olup uçmuş durumda. Yok edilmiş durumda. Hiç edilmiş durumda ne hesap veren ve ağır ne hesap soran var.”
“16 MİLYON EMEKLİNİN MUAYENE ÜCRETİ ALINMAYABİLİRDİ”
“Eğer bu 2 milyar TL tahsil edilmiş olsaydı 16 milyon emeklimizin muayene ücretini almayabilirdiniz. Emeklerimizin sağlık harcamalarına destek olmanız lazım. Katılım payı muayene ücreti, fiyat farkı emeklerimiz zaten 12 bin 500 liralık maaşla geçinemezken, bir de sağlık harcamalarıyla belleri bükülüyor. Bu zor günlerinde emeklerimize destek olmak yerine bu kaynağı siz yabancı uyruklu vatandaşların sağlık harcamalarına harcıyorsunuz, tahsil etmiyorsunuz, tahsilatı sorgulamıyorsunuz, tahsilatı denetlemiyorsunuz. Yine dönüp dolaşıp bütün yükü emekliye, işçiye, asgari ücretliye, çiftçiye sırtına yüklüyorsunuz. Buradan çağrıda bulunuyoruz. Sağlık Bakanlığı gerekli tedbirleri alarak bu tahsilatı yapmalı. Buradan doğacak kaynakla işte kaynak soruyorsanız, tahsil edemediğiniz paralar çarçur olan paralar bu kaynakla da emeklilerimizi muayene ücretlerine, fiyat farklarına katılım paylarını kaldırabilirsiniz. En azından sağlıktan sağlıklı bir şekilde yararlansın. Vatandaşlarımız ama sizin bu anlayışınızla iş bilmez anlayışınızla bedelini emeklimiz ödüyor, bedeli emeklim tedavi olamayarak hastalıklarıyla boğuşarak evindeki parasını yettiremeyerek ödemek zorunda kalıyor. Emeklimin hakkını yedirmeyin. Bu paranın buhar olup uçmasına müsaade etmeyin.”
MECLİS BAŞKANI KURTULMUŞ İLE SAĞLIK BAKANI MEMİŞOĞLUNA SORU ÖNERGELERİ
CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’a son 6 yıldır Sayıştay tarafından takip edilen alacağın Sağlık Bakanlığı 2023 Yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda yer almamasını ve Sayıştay takibinden çıkmasının nedenini sordu.
CHP’li Serkan Sarı Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’na da turistlerden tahsil edilemeyen bugünkü dolar kuru üzerinden hesaplandığında 2 milyar 40 milyon 765 bin TL’yi bulan alacağın akıbetini sordu. Tüm emeklilerimizin muayene katılım payı ödemeden 21 defa devlet hastanesinde muayene olabileceği parayı turistlerin ödemeden Türkiye’yi terk etmesinden sorumlu olduğunu belirten CHP’li Serkan Sarı Bakan Memişoğlu’na şu soruları yöneltti:
TURİSTLER, 163 BİNİ AŞKIN EMEKLİNİN MAAŞINA DENK BORÇ TAKTI
“En düşük emekli aylığı 12.500 TL’ye çıkarılması için yapılan düzenleme öncesinde, Adalet ve Kalkınma Partisi kurmayları tarafından yapılan açıklamadaki 16 milyon 180 bin emekli sayısı dikkate alındığında; her bir emeklimizin 21 defa muayene katılım payı ödemeden devlet hastanesinden 2. basamak sağlık hizmeti alabilmesine karşılık gelen, yani emeklilerimizin 21 defa devlet hastanesine gidip ücret ödemediği 2 milyar 40 milyon 765 TL’yi ülkemizi terk eden yabancılardan nasıl tahsil edeceksiniz?
En düşük emekli aylığı alan yaklaşık 163.261 emeklimizin maaşına denk gelen 2.040.765.986 TL’nin akıbetinin sorumlusu kişi ya da kişiler hakkında hangi hukuksal işlemler yapılacaktır?”