CHP Antalya Milletvekili ve Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabi Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Çetin Osman Budak, son günlerde iktidarın zincir marketlere yönelik uyguladığı polisiye tedbirleri eleştirdi. Perakende Ticaret Yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile zincir marketlerin sattıkları ürünleri Ticaret Bakanlığı’na bildirme zorunluluğu getirilmesinin göstermelik olduğunu ifade eden Budak, “Zincir market sorunu polisiye tedbirlerle, sopayla çözülemez. Küçük esnafı rahatlatmak için tekel haline gelen zincir marketlere düzenleme şart ama zaten iktidarın amacı da bu sorunu çözmek değil. İktidar beceriksizliğini örtmek için günah keçisi arıyor” dedi.
AKP VE MHP ZİNCİR MARKET DÜZENLEMESİNE ‘HAYIR’ DEMİŞTİ
Zincir market tekelini kırmak için TBMM Başkanlığı’na sunduğu kanun teklifinin, 15 Mart 2022 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda AKP ve MHP Milletvekillerinin oylarıyla reddedildiğini hatırlatan Budak şöyle konuştu:
“İktidar ve küçük ortağı zincir market sorununun çözümünde samimi olsalardı, 15 Mart 2022 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda Avrupa’daki örnekleri inceleyerek hazırladığımız düzenleme önerilerini içeren kanun teklifini reddetmezlerdi. Uyguladıkları politikalar enflasyonu ve döviz kurunu patlatınca, zincir marketleri halkın önüne atmaya başladılar. Sütte leke var, AKP iktidarında yok. Amaçları üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek. Yoğun bir propaganda ile kendilerine gelen eleştirileri başka tarafa yönlendirme derdine düştüler.
ZİNCİR MARKET TEKELİNİN SORUMLUSU İKTİDAR
Zincir marketler, son 20 yılda iktidarın desteğiyle inanılmaz şekilde büyüdüler. Gelinen noktada 5 zincir market 40 binin üzerinde mağaza sayısına ulaştılar ve gıda perakende sektörünün yüzde 70’ini kontrol ediyorlar. Yıllardır zincir marketlerin kontrolsüz büyümeleri nedeniyle, küçük esnaf kan ağlıyor. Küçük esnafın sesini duymayan iktidar, kendi yarattığı canavarı düşmanlaştırarak sorumluluğunu gizlemeye çalışıyor. Zincir marketleri hedef göstermekle enflasyonla mücadele edilemez. 7 Aralık’ta Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelik de sorunun çözümüne hiçbir katkı sunmaz. Bütçe görüşmeleri sonrası, TBMM’nin ilk işi Perakende Yasası’nı ele almak olmalı. Zincir market sorunu ancak yasal düzenlemelerle kontrol altına alınabilir”