"Varlık Fonu'nun yeni arpalığı MKE mi olacak?"

Antalya

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Makine ve Kimya Endüstrisi’nin (MKE) KİT statüsünden çıkarılarak Anonim Şirkete dönüştürülmesine karşı çıktı.

CHP Antalya Milletvekili, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Çetin Osman Budak, Makine ve Kimya Endüstrisi’nin (MKE) KİT statüsünden çıkarılarak Anonim Şirkete dönüştürülmesine karşı çıktı. MKE’nin yapısının değiştirilmesinin kurumun özelleştirilmeye hazırlandığına dair haklı kaygılara neden olduğunu dile getiren Budak, “Özelleştirme MKE’nin başına gelebilecek tek tehlike değil. Kurumun başına gelebilecek en büyük felaket, bu köklü cumhuriyet kurumunun Varlık Fonuna devredilmesi. Hangi kurum Varlık Fonu’na devredilse hemen bir arpalığa dönüştürülüyor ve o kurum bir daha belini doğrultamıyor. Buradan çok net soruyorum: Varlık Fonunun yeni arpalığı Makine ve Kimya Endüstrisi mi olacak?” dedi.

TBMM Genel Kurulunda Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi Hakkında Kanun Teklifinin görüşmelerinde CHP grubunun görüşlerini açıklayan Budak şunları söyledi:

MKE'NİN ARAZİLERİ İKTİDARIN AĞZINI SULANDIRIYOR

“ÇAYKUR, 24 Ocak 2017 tarihinde Varlık Fonuna devredildi. 2016 yılında 82 milyon lira kâr eden ÇAYKUR fona devredilir devredilmez zarar etmeye başlıyor. 2017 yılında 267 milyon lira, 2018 yılında 657 milyon lira, 2019 yılında 635 milyon lira, 2020 yılında ise tam 547 milyon lira zarar ediyor.

2016 yılında BOTAŞ 8,9 milyar lira kâr ediyor. Sonra 24 Ocak 2017'de Varlık Fonuna devrediliyor, BOTAŞ'ın 2017 yılındaki kârı 3,3 milyar lira. 2018 yılında 2,5 milyar lira zarar ediyor, 2019 yılında ise 5,6 milyar lira zarar ediyor, 2020 yılının zararı daha belli değil. BOTAŞ nasıl zarar eder? Hangi kurum Varlık Fonu’na devredilirse içi boşaltılıyor.

Makine ve Kimya 2019 yılında 695 milyon lira, 2020 yılında da 926 milyon lira kâr elde etmiş, 2021 hedefi ise 1,2 milyar lira; bütçeye koymuş ve muhtemelen de tutturulacak. İktidarın aslında ağzını sulandıran bu rakamlar aynı zamanda da 26 bin dönümlük Makine ve Kimyanın -Antalya'daki kupon arazisi de dâhil olmak üzere- elindeki araziler.

S-400 VE F-35’LER İÇİN ÇÖPE ATILAN PARA, MKE’NİN 38 YILLIK KARINA EŞİT

Tutarsız dış politikalar nedeniyle hem S-400'ler için hem de F-35'ler için bu ülkenin 4 milyar doları çöpe atıldı. Ve bunlar yetmiyor şimdi de Makine ve Kimyanın içinin boşaltılmasını, denetimsiz duruma getirilmesini bir anlamda sağlanıyor. S-400'ler ve F-35'ler için heba edilen, 4 milyar doları düşündüğünüz zaman, bu rakam Makine ve Kimya Endüstrisinin 38 yıllık karına eşit. MKE 38 yıl çalışırsa ancak sizin çöpe attığınız geliri yerine koyabilecek.

MKE ÇALIŞANLARI İŞSİZLİK TEHDİDİ ALTINDA

AKP temsilcileri, "Hiçbir çalışanın işinden atılması söz konusu değil." diyorlar. Ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz. Biz bu masalları defalarca dinledik. 2005 yılında SEKA özelleştirilirken de aynı sözler verildi ama özelleştirme sonrası 800 işçi işten kovuldu, ekmeklerinden oldular. Aynı şekilde, 2010 yılında TEKEL işçileri, 8 binden fazla TEKEL işçisi işlerinden oldu özelleştirme esnasında. Şeker fabrikalarında da hiç işçi çıkarılmayacaktı, daha 2018 yılında fabrikalar özelleştirilir özelleştirilmez 800 şeker fabrikası çalışanı işten atıldı. Sözlerinizin hiçbir inandırıcılığı yok. MKE çalışanları da yapılan bu değişiklikle işsizlik tehdidi altında”

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.