"Yerli gübre üretimi arttırılmalıdır"

Ankara

CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, gübre fiyatlarındaki orantısız artışları TBMM’ye taşıdı.

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, tarımsal üretimin temel unsurlarından biri olan gübre fiyatlarındaki orantısız artışları TBMM’ye taşıyarak Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

Yeşil verdiği soru önergesinde; Covid-19 salgınının etkileri nedeniyle tüm Dünya’da ve Türkiye’de de birçok sektörde olduğu gibi tarım sektörünün de daralma gösterdiğini söyleyip, lojistik kısıtlamalar, artan üretim maliyetleri, olası su kıtlığı tehlikesi ile benzeri belirsizlikler nedeniyle stratejik önemi olan tarım ürünlerinin, tüketicinin satın alma gücü üzerinde baskılar oluşturmaya başladığını belirterek; “Gübre fiyatları arşa değdi. Döviz yükselirken yükselen fiyatlar, ne hikmetse döviz düştüğü halde aynı yerde kalıyor. Fiyatların daha çok yükseleceği üzerinde bir beklenti var. Bakanlığın bu kritik duruma müdahale etmesi gerekiyor. Yerli üretimi bitirip tarımı ithalata mahkum edenler, yarın çok geç olmadan önlem almak zorundadır” yorumunda bulundu.

ÜRETİCİLERİN, SORUNLARINA ÇÖZÜM BEKLİYOR

Üretici açısından artan girdi maliyetlerindeki yükseliş arz tarafında baskı oluştururken, tüketici açısından fiyatlardaki yükseliş talep tarafında düşüşe neden olduğunu belirten Yeşil, “Hal böyleyken, ülkemizde tarımsal üretimin temel unsurlarından biri olan gübre fiyatlarındaki orantısız artışlar, üretimin verimli ve öngörülen bir şekilde devam edebilmesini tehlikeye düşürmektedir. Büyük oranda ithal edilen gübredeki fiyat artışları, üretim maliyetlerini etkilediği için tüketiciyi de temel ürünlerden dahi mahrum bırakacak.” yorumunda bulundu.

Konuyu meclise taşıyan Yeşil, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle TBMM’ye verdiği önergede şu soruları yöneltti:

Ülkemizde tarımsal üretimde son beş yıl içerisinde kullanılan gübrenin yüzde olarak ne kadarı ithal edilmektedir? Gübre fiyatlarında gerçekleşen olağan dışı fiyat artışlarının sebepleri nelerdir? Özel sektörde paralel olarak dövize endeksli yükselen ancak dövize göre düşmeyen artışlarla ilgili olarak Bakanlığınız müdahale etmeyi düşünmekte midir? 2017 yılından beri artış göstermeyen gübre destekleri için bakanlığınız 2021 yılında üreticiye yüzde olarak ne kadar gübre desteği yapmayı planlamaktadır? Bakanlığınız tarafından gübre fiyatlarındaki artışların önlenebilmesi için ne tür önlemler alınması planlanmaktadır? Yerli gübre üretiminin arttırılması için üretici teşviki planlanmakta mıdır?

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.