CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergede; son 10 yılda Türkiye’de toplamda 23.880 orman yangını çıktığının ve bu yangınlarda toplamda 66.650 hektar; yani 93 bin futbol sahası büyüklüğündeki ormanlık alanın zarar gördüğünün altını çizerek, meclis araştırma komisyonu kurulmasını talep etti.
Özellikle yaz aylarında alınması gereken tedbirlerin arttırılması gerektiğini dile getiren Hakverdi, “Ormanlar, dünyamızın nefes alabilmesi için korunması gereken bir kara ekosistemidir. Türkiye’de ise ne yazık ki ormanlarımızın korunması bir tarafa, çeşitli sebeplerle çıkan yangınlar nedeni ile giderek yok olmakta; her geçen gün ciğerlerimiz biraz daha soluksuz kalmakta ve birçok canlının yaşam alanı ellerinden alınmaktadır.” ifadelerine yer verdi.
Sadece 2020 Yılı İçerisinde 3 Bin 413 Orman Yangını Çıktı, 20 Bin 938 Hektar Alan Zarar Gördü.
Konu ile ilgili veriler paylaşan CHP’li Vekil, Geçtiğimiz yıl içerisinde toplam 3 bin 413 orman yangını çıktı, 20 bin 938 hektar alan zarar gördü. Türkiye’deki orman yangınlarının son 10 yılı baz alındığında; maalesef 2020 yılında ortalamanın üzerinde yangın meydana gelmiştir. Hafızalarımıza kazınan İzmir yangının gerçekleştiği 2019 yılında ise 2 bin 688 orman yangını çıktı. Bu yangınlarda 11 bin 332 hektar ormanlık alanın zarar gördüğünün altını çizdi.
Tek Bir İmza İle Ormanlık Alanlar Şantiye Sahasına Dönüşebilir
Hakverdi yaptığı açıklamada, “Sene başında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzası ile ‘Orman Sınırları Dışına Çıkarma İşlemlerine İlişkin Yönetmelik’ yayınlandı. Bu yönetmeliğe göre; çeşitli gerekçelerle ormanlık vasfını yitirmiş alanlar, Cumhurbaşkanı’nca orman sınırları dışına çıkarılabiliyor. Her fırsatta ağaç dikmekle övünen AKP iktidarının son 8 yılında, ormanlık alanlarımızın 334 bin 35 hektarlık kısmı ‘kamu yararı’ gerekçe gösterilerek maden, enerji ve turizm gibi faaliyetler için özel teşebbüslerin kullanımına açıldı. Şu an ormancılık dışı amaçlar için kullanılan alanlar 739 bin hektara ulaşmış durumda. Birçoğu 49 yıllığına kiralanan bu alanlar, uğradıkları tahribat sonrası orman olma özelliğini maalesef yitirmiştir. Yaşanan yangınlar sonrası orman olma vasfını yitiren alanlar, hiçbir koşulda başka bir amaç için kullanılmamalı, yeniden ağaçlandırılmalıdır.” dedi.
İstatistiklere Göre; Orman Yangınlarının Yüzde 89’u İnsan Kaynaklı
“Yaşanan yangınlarda zarar gören alanlar yeniden ormanlık vasfına kavuşturulması gerekirken, bu alanların maden, enerji ve turizm gibi faaliyetler için özel teşebbüslerin kullanımına açılması ülkeye verilen zararların başında gelmektedir.” İfadelerini kullanan Hakverdi, Gelecek nesillere yaşanabilir bir coğrafya bırakabilmek, birçok canlı popülasyonuna ev sahipliği yapan ormanlarımıza sahip çıkmak ve doğal zenginliklerimizi korumak adına; ormanlarımızda çıkan yangınların sebeplerini ortaya çıkarmak, öncesi ve sonrasında alınabilecek tedbirleri ve bu konuda yaşanan yetersizlikleri belirlemek, orman yangınları ile mücadele ekipmanlarındaki eksiklikleri tespit etmek amacı ile mecliste bir araştırma komisyonunun kurulmasını talep etti.