CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, kamu kurumu olan cezaevlerindeki elektrik tarifelerinin, “ticarethane” statüsü üzerinden fiyatlandırılarak kamunun zarara uğratılmasını ve mahkumlara fahiş elektrik faturalarının kesilmesini, TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesi ile Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a sordu.
YAPTIKLARI FAHİŞ ZAMLAR YETMEZMİŞ GİBİ, MAHKUMLARIN KULLANDIĞI ELEKTRİK “TİCARETHANE” TARİFESİYLE FATURALANDIRILIYOR
Hakverdi, yaptığı açıklamada, “Bir kamu kurumu olan cezaevlerine verilen elektriğin “ticarethane” tarifesi ile faturalandırılması, açıkça kamunun zarara uğratılmasıdır. Öte yandan yaşamını sadece ailelerinden gelen harçlıklarla idame ettirmek zorunda kalan mahkûm sayısı çoğunlukta. Bu koşullardaki bir mahkûma, yapılan fahiş zamlar yetmezmiş gibi, bir de kullandığı elektriğin ticarethane statüsünde tarifelendirilmesi, faturasını geciktirdiği ya da ödeyemediği durumlarda da elektriğinin kesilmesi; ihya edilen yandaş dağıtım şirketlerini mahkumlar üzerinden finanse etmekten başka bir şey değildir.” dedi.
MAHKUMLARA GELEN ELEKTRİK FATURALARI İKİYE ÜÇE KATLANMIŞ DURUMDA
CHP’li Hakverdi “Mahkumlardan gelen mektuplar, aileleri ve avukatları ile yaptığımız görüşmeler neticesinde edindiğimiz bilgilere göre; elektriğe yapılan son zamlar sonrası, mahkumlara gelen elektrik faturaları ikiye üçe katlanmış durumdadır. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun Tarife Uygulamalarına İlişkin Usul ve Esaslar başlıklı kurul kararına göre; cezaevlerine verilen elektrik “ticarethane” tarifesine göre faturalandırılmaktadır. Mahkumlara gelen fahiş elektrik faturalarının nedeni sadece yapılan son zamlar değil, aynı zamanda mahkumlara ticarethane tarifesi uygulanmasıdır.” ifadelerini kullandı.
4 KİŞİLİK BİR HÜCREDE DAHA ÖNCE 80 TL GELEN ELEKTRİK FATURASI, BU AY 220 TL OLARAK GELDİ
Hakverdi, açıklamalarının devamında, “Geçtiğimiz günlerde tarafımıza iletilen mektuplardan edindiğimiz bilgilere göre, 3 kişilik bir hücrede aylık elektrik faturasının 137 TL geldiği bilgisi aktarılmıştır. Başka bir cezaevinde ise 4 kişilik bir hücrede, daha önce aylık 80 TL bandında gelen elektrik faturalarının, bu ay 220 TL olarak geldiği bilgisi iletilmiştir. Yine başka bir cezaevinde, elektrik faturasını 5 gün geciktiren bir hükümlünün kaldığı tek kişilik hücrenin elektriğinin kesildiği; bir başka mahkûma ise bir ay içinde tarafına üç fatura geldiği iddia edilmektedir.” dedi.
CEZAEVLERİ TİCARETHANE, MAHKUMLAR DA MÜŞTERİ DEĞİLDİR!
“Ülkemizde 28.02.2022 tarihi itibariyle, toplamda 384 ceza ve infaz kurumu bulunmakta olup, bu cezaevlerinde 309 bin 558 hükümlü ve tutuklu bulunmaktadır. 2004 yılında yürürlüğe giren Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanununun hükümlerine göre hazırlanan, Ceza İnfaz Kurumlarında Bulundurulabilecek Eşya ve Maddeler Hakkında Yönetmelik’in 9. Maddesine göre, mahkumlar hücre ya da koğuşlarında cezaevi kantininden almak şartıyla; elektrikli su ısıtıcısı, televizyon, kurutma makinesi, vantilatör ve kulaklıklı küçük el radyosu bulundurabilir. Yine aynı yönetmeliğe göre, aydınlatma dışındaki elektrik giderleri hükümlü tarafından karşılanmaktadır; bu nedenle her koğuş ve hücre için süzme sayaç uygulanmaktadır” diyen Hakverdi, “Cezaevleri ticarethane, mahkumlar da müşteri değildir. Mahkumların kullandığı elektrik, ticarethane değil, mesken tarifesi üzerinden faturalandırılmalıdır.” ifadelerini kullandı.
Hakverdi, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
1. Bir kamu kurumu olan ve ticari kar amacı gütmeyen cezaevlerine verilen elektriğin, ticarethane statüsünde faturalandırılması, kamunun açık bir şekilde zarara uğratılması değil midir?
2. Bir geliri olmayan ve çalışma özgürlüğü elinden alınmış mahkûma, temel ihtiyaçlarını karşılamak için verilen elektriğin, yüksek tarifeden faturalandırılmasının gerekçesi nedir?
3. Cezaevlerine verilen elektriğin ticarethane tarifesinden faturalandırılmasının önüne geçmek için bakanlığınızca yaptığınız bir başvuru ya da çalışma var mıdır?
4. Mahkumlara verilen elektriğin mesken tarifesi üzerinden faturalandırılması için bakanlığınızca yaptığınız bir başvuru ya da çalışma var mıdır?