Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, tarımsal üretimin olmazsa olmazı olan gübrede yaşanan yangını iktidarın söndürmeyip sadece seyrettiğini belirtti. Son dönemde gübre fiyatlarındaki fahiş artışın dövizdeki yükselişle birlikte üreticiler için çileye döndüğünü ifade eden Barut, "Geçen yılbaşında fiyatı 1800 lira olan ÜRE gübresinin fiyatı geçen haftaya kadar 4500 liraydı ama dövizdeki artışla birlikte şimdi 5500 liraya yükseldi" dedi.
"ARTAN MALİYETLER MAĞDUR EDİYOR"
Türkiye ekonomisinin içinde bulunduğu duruma dikkat çeken Ayhan Barut, "Ülke ekonomisi çökmüş, tarım bitirilmiş ama iş başındaki iktidar kılını kıpırdatmıyor. Bu yangını söndürmek için hiç adım atmıyorlar. Bunların tuzu kuru, olan gariban çiftçiye, pahalıya tüketen yurttaşa oluyor. Tarımsal üretimin şu an en büyük sorunlarından birisi fahiş oranda artan maliyetler. Mazottan zirai ilaca, tohumdan gübreye kadar tüm maliyetlerde inanılmaz bir artış var. Bu durum çiftçiyi ve tüketiciyi çok mağdur ediyor" diye konuştu.
FAHİŞ ARTIŞI RAKAMLARLA AÇIKLADI
Tarımda verim ve kalite için gübre kullanımının çok önemli olduğunu aktaran Barut, sorunların çözümü için iktidara çağrı yaparak şöyle konuştu:
"Türkiye'de ortalama 5.5 milyon ton civarında tarımsal gübre kullanılıyor. Neredeyse tamamı ithal olan gübredeki fahiş artış çiftçiyi üretimden uzaklaştırıyor. Gübrede ithalata bağımlıyız maalesef. 2015-2021 yılları arasındaki dönemde gübre ve üretimine yönelik maddeler için yapılan ithalatın parasal karşılığı yaklaşık 8 milyar dolar. Bu yılbaşında tonu 1600 lira olan 20-20 taban gübresinin fiyatı daha geçen hafta 4100 liraydı. Dövizdeki artışla birlikte bugün 4250 lira oldu. Aynı dönemde tonu 2 bin lira olan DAP gübrenin geçen hafta 6650 liraya yükselen fiyatı bugün 6850 lira oldu. Yine geçen sene 1800 lira olan ÜRE gübrenin fiyatı daha geçen hafta 4500 liraydı, şimdi 5500 lirayı geçti. Çiftçinin ocağına incir ağacı dikildi. Tarımsal üretim ve çiftçi için yaşamsal önemdeki gübredeki bu yangına çare bulun. Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığı ve alternatif yöntemler geliştirip gübredeki fahiş fiyatları önleyin."