CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Cumhurbaşkanlığı Kararı ile art arda açılan eczacılık fakültelerine tepki gösterdi. 2001 yılına kadar toplamda 8 eczacılık fakültesi mevcut iken, bu sayının 60’a çıktığını kaydeden Bulut, “Eczacılığı değersizleştiren ve geleceğine zarar veren, mesleğin altına dinamit döşeyen bu anlayıştan vazgeçilmelidir” dedi.
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, TBMM Genel Kurulu’na Cumhurbaşkanlığı Kararı ile art arda açılan eczacılık fakültelerine tepki gösterdi. CHP’nin eczacı kökenli milletvekili Bulut, Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararıyla, üçü eczacılık olmak üzere 8 üniversiteye yeni fakülte kurulduğunu belirterek, “2001 yılına kadar toplamda 8 eczacılık fakültesi mevcut iken Kocaeli, Bahçeşehir ve Fırat Üniversitelerine kurulan yeni fakültelerle birlikte Türkiye’deki eczacılık fakültesi sayısı 60’a çıktı” dedi.
11 BİN ECZACI FAZLASI VAR
20 yılda açılan eczacılık fakültesi sayısının 52’ye yükseldiğini kaydeden Bulut, Sağlık Bakanlığı Sağlıkta İnsan Kaynakları 2023 Vizyonu’na göre 2023 yılında eczacı ihtiyacının 32 bin 900 olduğunu, hâlihazırda eczacı sayısının ise 43.841 olduğunu bildirdi. Yaklaşık 11 bin eczacı fazlası olduğun dikkat çeken Bulut, fakülte ve kontenjanların eczacılık mesleğinin geleceğine zarar verecek şekilde endişe verici bir şekilde her geçen yıl artmasının, fakültelerdeki nitelik kaybının, mezun olanların işsizlik sorunu ile karşı karşıya kalmasına neden olduğunu kaydetti.
ECZACILIK DEĞERSİZLEŞTİRİLİYOR
Eczacılığı değersizleştiren ve geleceğine zarar veren, mesleğin altına dinamit döşeyen bu anlayıştan vazgeçilmeli çağrısı yapan Bulut, şöyle devam etti:
3 gençten 1’inin işsiz olduğu ülkemizde, maalesef eczacıları da çok yakın bir zamanda işsizlik sorunu bekliyor. Binlerce genç büyük hayallerle girdiği fakültelerden mezun olmaya yakın gelecek kaygısına düşüyor. Eczacılar da bu işsizlikten payını alıyor. Nüfus kriterine göre kısıtlama geçerli olduğu için serbest eczane açabilecek eczacı sayısı da azalıyor. Fakültelerin ihtiyaç fazlası eczacı yetiştirmesi işsiz eczacıları doğuruyor. Yapılacak şey devlet, vakıf, özel fark etmeksizin daha fazla eczacılık fakültesi açmamak ve kontenjanlardaki sayılar azaltmak. Ancak, iktidar tam tersi bir uygulama ile fakülte sayılarını arttırıyor.