Doğalgaz ve enerji krizi Meclis gündeminde

Adana

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, üretimi durduran doğalgaz ve enerji krizini Meclis gündemine taşıdı.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, üretimi durduran doğalgaz ve enerji krizini Meclis gündemine taşıdı. İktidarın plansız ve öngörüsüz politikalarıyla kara kışın ortasında ülkeyi enerji krizine soktuğunu kaydeden Bulut, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e “Yaşattığınız krizin sorumluluğunu alıp istifa edecek misiniz?” diye sordu.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, üretimi durduran doğalgaz ve enerji krizini Meclis gündemine taşıdı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi veren Bulut, Türkiye'nin enerji ihtiyacının karşılanmasında doğalgazın temel kaynakların başında geldiğine, doğalgazın yüzde 99'unun ithal edildiğine, elektrik üretimin 3'te 1'lik bölümünün de doğalgaz ile çalışan santrallerde yapıldığına dikkat çekti.

FABRİKALAR ŞALTER İNDİRDİ

İran’ın 20 Ocak’tan itibaren doğalgaz akışını ‘teknik sorun’ gerekçesiyle kesmesinin kara kışın ortasında enerji krizinin yaşanmasına neden olduğunu kaydeden Bulut, “ Türkiye’de sanayi ve santrallerde doğalgaz ve elektrik tüketiminde sınırlamalara gidilmiş,Organize Sanayi Bölgelerinde faaliyet gösteren 67 binden fazla fabrika şalter indirerek üretimi durdurmak zorunda kalmıştır” dedi.

VERİLER GİZLENİYOR

Depolardaki doğalgaz miktarının azlığı ve BOTAŞ’ın hazırlıksız yakalanmasının ortaya çıkmasının ardından BOTAŞ ve EPİAŞ sitelerinde Silivri ve Tuz Gölü doğalgaz depolarındaki stok miktarını günlük olarak gösteren verilerin kaldırıldığını belirten Bulut, ocak ayına depolarda yetersiz gazla girildiği, önceki senelere göre yaklaşık 1 milyar metreküp daha az gaz depolandığı yönünde iddiaları hatırlattı.

DOĞALGAZ BORÇ NEDENİYLE Mİ KESİLDİ?

CHP’li Bulut, Bakan Dönmez’in yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

-İran ile yaşanan enerji krizinin gerçek nedeni nedir? Türkiye'nin, İran'a olan doğalgaz borcunu ödemediği ya da ödeyemediği için kesinti yapıldığı iddiası doğru mudur?

-Silivri ve Tuz Gölü doğalgaz depolarına en son ne zaman doğalgaz depolanmıştır? Doğalgaz depolanmamasının gerekçesi nedir?

VERİLERİ KALDIRIN TALİMATINI KİM VERDİ?

-Doğalgaz depolarına ait enjeksiyon, geri üretim ve depodaki gaz miktarı verilerini kanunen yayımlamak zorunlu olduğu halde Silivri ve Tuz Gölü doğalgaz depolarındaki stok miktarını günlük olarak gösteren veriler neden kaldırılmıştır? Kaldırılması talimatını kim vermiştir?

-Rusya, Azerbaycan ve Nijerya ile doğalgaz alımı için yapılan sözleşmelerin süresi dolduğu halde neden yenilenmemiştir? Enerji kriziyle karşı karşıya kalınacağı neden öngörülememiştir? Bu plansızlığın ve öngörüsüzlüğün sorumlusu kimdir?

EKONOMİYE MALİYETİ NE OLDU?

-Enerji kesintisinin ekonomiye maliyeti ne kadar olmuştur? Üretimi aksayan fabrikaların zararını karşılamak yönünde bir hazırlığınız olacak mıdır?

-Bakanlığınızın enerji kriziyle ilgili herhangi bir acil eylem planı var mıdır?

-Kara kışın ortasında Türkiye’yi enerji krizine sokan bakan olarak istifa edecek misiniz?

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.