"Cumhuriyet tarihinde ilk kez ekim alanları 20 milyon hektarın altına indi"

Adana

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, dış ülkelerde toprak kiraladıklarını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sert tepki gösterdi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, dış ülkelerde toprak kiraladıklarını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sert tepki gösterdi. Türkiye'de Cumhuriyet tarihi boyunca ilk kez ekim alanlarının 20 milyon hektarın altına gerilediğini aktaran Barut, "Başka ülkelerde tarım için toprak kiraladıklarını söyleyen Erdoğan'a hatırlatıyoruz; Ülkemiz tarihinde ilk kez AKP iktidarı döneminde ekim alanları 20 milyon hektarın altına düştü. İcralık olan yerli çiftçimizi borç batağından kurtarın, destek verin, topraklarımız boş kalmasın, ranta kurban edilmesin" dedi.

CUMHURBAŞKANINDAN TOPRAK KİRALAMA AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, "Salgın döneminde üzerinde en çok konuşulan hususlardan biri gıda üretimi ve tedarikinin sürdürülebilir olmasıydı. Bugün 140 ülke başka yerlerde toprak kiralamak suretiyle kendini geleceğe hazırlamanın gayreti içerisindedir. Bu konuda en cazip yer de bakir ve bereketli Afrika topraklarıdır. Toprak kiralamada amaç bugünün ihtiyaçlarını karşılamak değil yarım asır, 1 asır sonrasının taleplerine hazırlık yapmaktır. Türkiye olarak biz de çeşitli yerlerde toprak kiralamaya başladık" diye konuştu.

RAKAMLARLA GERÇEKLERE IŞIK TUTTU

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile 'Bitkisel üretimde rekor kırdık' açıklaması yapan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'yi eleştiren CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyoni Üyesi Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Rekordan bahseden Tarım ve Orman Bakanı, hububatta ton başına 230 lira fark ödemesi yapılacağı duyurulmasına rağmen yayınlanan destekleme tebliğine göre ton başına 100 lira ödenmesiyle ilgili kamuoyuna izahta bulunsun. Başka ülkelerde toprak kiralamadan söz eden Cumhurbaşkanı AKP iktidara geldiğinde çiftçi borcunun 2.5 milyardan 72 kat artarak nasıl 180 milyarın üstüne çıktığını izah etsin. 2003 yılında 2 milyon 800 bin olan çiftçi sayısının 700 bin azalışla 2 milyon 100 bine niye düştüğüne baksın. Tohumdan gübreye, ilaca, mazota AKP iktidarı döneminde tüm girdilerde en az yüzde 800-900 civarında artış var ama çiftçiye destek yok. Verimli tarım arazilerini yapılaşmaya açanlar, çiftçimizi borç batağına sürükleyip icralık edenlere sesleniyoruz. Cumhuriyet tarihinde ilk kez tarımsal ekim alanları 20 milyon hektarın altına düştü. Neden, çünkü çiftçi ürettiğinden kazanmıyor, çiftçimiz desteklenmiyor da ondan. Tarım Kanuna göre çiftçinin 211 milyar liralık alacağını ödemeyenler hikaye anlatmasın. Önce çiftçimizin alacağını ödeyin, tarıma yeterli desteği verin, üreticimizin yanında durun. Sonra nereden toprak kiralamak istiyorsanız oradan kiralayın."

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.