“Çinli firmaya özel yasa çıkarılıyor, Türk halkı fakirleştiriliyor”

Adana

CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, AKP’nin mecliste yasalaştırdığı ‘Tüketiciyi Koruma Kanunu’ ile Türk tüketicisini değil Çinli bir firmayı ve Çinli tüketicileri koruduğunu vurguladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, AKP’nin mecliste yasalaştırdığı ‘Tüketiciyi Koruma Kanunu’ ile Türk tüketicisini değil Çinli bir firmayı ve Çinli tüketicileri koruduğunu vurguladı.
Mecliste görüşülen kanun teklifinin geneli üzerine CHP Grubu adına konuşan Dr. Şevkin, öncelikle Ankara Kahramankazan’da TUSAŞ Tesisleri’ne yapılan hain saldırıyı şiddetle kınadı, terörün her türlüsünü lanetledi, şehitlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi.
Dr. Şevkin, gecenin ilerleyen saatlerinde Çinli bir firmaya ayrıcalık tanımak üzere bu kadar gayret sarf edileceğine, 5 şehidin ve 20'den fazla yaralının olduğu saldırı nedeniyle Meclisin olağanüstü bir gündemle toplanması gerektiğini vurguladı.
‘Tüketicinin Korunması Kanunu’nun ironik bir hal aldığını dile getiren Dr. Şevkin, AKP sıralarına dönerek, “Hangi tüketiciyi koruyorsunuz pardon? Merak ediyorum; Çinli tüketiciyi mi, uluslararası tüketicileri mi koruyorsunuz, Türk tüketicisini mi koruyorsunuz? Türkiye her alanda geriye giderken, ekonomi dip yapmışken siz vergi aflarıyla ısmarlama kişiye ve şirketlere özel yasalarla bu ülkeyi karşı karşıya bıraktınız. Geçilmeyen köprülere geçiş garantisiyle, uçak inmeyen havalimanlarına uçuş ve yolcu garantisiyle Türkiye'yi ne hâle getirdiğiniz ortadayken ayrıcalıklı müteahhitleri her geçen gün daha zengin ediyor, halkı daha da fakirleştiriyorsunuz” dedi.
“HAZİNE VE MALİYE BAKANI FELLİK FELLİK PARA İÇİN GEZERKEN VERGİ İNDİRİMLERİ GELİYOR”
Bir taraftan vergi aflarıyla yandaş şirketlerin ödüllendirildiğini, öte yandan vatandaşların vergilerle inim inim inletildiğini kaydeden CHP’li Dr. Müzeyyen Şevkin, şunları söyledi:
“İnsanlar artık cinnet noktasına geldi. Dün kentim Adana'da on iki saat içerisinde 11 insan katledildi. Yani uyuşturucunun, silah ticaretinin alabildiğine arttığı, insanların ekonomide dibe vurduğu ve çaresizlikten öfke ve cinnet hâlinin yaşandığı ülkede biz Trendyol'a ayrıcalık yaratmakla uğraşıyoruz maalesef. Hazine ve Maliye Bakanı ülke ülke, fellik fellik üç kuruş para için gezerken biz ne yapıyoruz? Maalesef, bazı sermaye gruplarına ayrıcalıklar getirmeyi sürdürüyoruz. Bu, âdeta bir AKP klasiği hâline geldi. Örnek mi istiyorsunuz? Bakın, İliç'te maden faciasına neden olan şirketin 210 bin dolar vergi borcunu sildiniz arkadaşlar, bugünkü kurla 222 milyon vergi borcunu yok ettiniz. Başka bir şey; geçen yıl tahakkuk eden 660 milyar lirayı tahsil etmediniz. Önce Çinli otomobil devinin ülkemizde, üstelik henüz daha yatırım yapmamışken, daha ortada yatırımı yokken 132 milyar lira vergi gelirinden vazgeçtiniz, BYD ve Chery'i desteklediniz.


“TOGG’U NEDEN KURDURDUNUZ?”
Peki, soruyorum: 5 büyük şirkete TOGG'u niye kurdurdunuz? Bize burada her gün anlatıyordunuz, neredeyse AKP'nin aracı hâline getirmiştiniz; yalan mı? "Yerli ve millî" diye bize her gün burada güzellemeler yapıyordunuz, niye rekabetini engelliyorsunuz peki? Niye Çinli firmaya ayrıcalık sağlıyorsunuz, BYD'ye ve Chery'e? Gerçekten izaha muhtaç. Çinli Trendyol'a özel çıkarılan bu teklifte maalesef -ona en yakın rakibinin e-ticaret hacmi, varlıkları, satışları artık neyi varsa araştırma yapılmış- sadece Trendyol'un yararlanabileceği bir çalışma yapılmış.


“ÇİN SEVDANIZ NEREDEN GELİYOR”
Gerçekten bu Çin sevdanız nedir, merak ediyoruz. Kredi beklentisi mi var? Herhâlde kredi bekliyorsunuz. Evet, paraya ihtiyaç var ülkede çünkü o noktaya getirdiniz, yek kuruşa muhtaç ettiniz ülkeyi, yek kuruşa muhtaç ettiniz. Bu düzenlemeyle vatandaşın hazinesine gidecek 100 milyar liranın üstünde kaynak çok uluslu şirketlerin, e-ticaret firmalarının cebinde kalacak, bu firmalar tekelleşecek, tüketiciyi ve küçük işletmeleri mağdur edecek, üstelik ihracatı olmayan yerli e-ticaret firmaları ihracat yapmıyorsa daha fazla lisans bedeli ödemek zorunda kalacak. Sözün özü; emekliye, asgari ücretliye, memura, çiftçiye ve küçük esnafa para bulamayanlar maalesef Trendyol gibi firmaların bir çırpıda vergilerini silecekler ama hiç merak etmeyin değerli milletvekilleri, bu yasaya karşı olduğumuzu komisyonda ve günlerdir, iki haftadır süren konuşmalarda neden karşı olduğumuzu ifade ettik ama siz bizi ne yazık ki ikna edemediniz. Hâlâ ikna edebilmiş değilsiniz, vatandaşı nasıl ikna edeceksiniz bilmiyoruz. Ayrıcalıklı kişilere, zümrelere, cemaatlere, vakıflara, derneklere olan sevdanızdan, ülke kaynaklarının peşkeş çekilmesinden vazgeçin, vazgeçmezseniz bu halk size nasıl sarı kartı gösterdiyse kırmızı kartı da gösterecektir elbette. Oyumuzun rengi rettir.”

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.