Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Çukurovalı çiftçinin, üreticinin can çekiştiğine dikkat çekti.
Mayıs ayında aşırı yağmur ve ardından gelen dolu nedeniyle ürünleri büyük hasar gören çiftçinin Haziran ayı başından bu yana bu kez aşırı sıcaklarla mücadele etmek zorunda kaldığını vurgulayan Dr. Şevkin, ayrıca sulama ücretlerine yapılan fahiş zammı da meclis gündemine taşıdı.
Çiftçinin sorunlarının araştırılması ve çözüme kavuşturulması amacıyla TBMM’ye bir araştırma önergesi, bir de soru önergesi sunan Dr. Şevkin, “Haziran’ın ilk günlerinden itibaren Çukurova'da sıcaklık üst seviyeye çıktı. Sebze ve meyveler yandı, çiftçiler büyük zarara uğradı” dedi.
“ÇUKUROVA, AFET BÖLGESİ OLMALIDIR”
Araştırma önergesi ve soru önergesinin gerekçelerini de açıklayan Dr. Şevkin, şunları söyledi:
“Türkiye'nin en verimli tarım bölgelerinden biri olan Çukurova, iklim değişikliğinin yıkıcı etkileriyle karşı karşıya kaldı. Bölgemizde 2 Haziran’da başlayan aşırı sıcaklar 5 – 6 Haziran’da en yüksek seviyeye ulaştı, sebze ve meyvelerin tamamına yakını büyük zarar gördü. Narenciyenin bir bölümü ve karpuz, kavun, domates, biber gibi ürünlerin neredeyse tamamının üst bölümleri yandı. Bazı çiftçilerimiz hiç tarlaya giremezken bazı çiftçilerimiz tarlaya girip kurtarabildiği kadar ürünlerini toplamaya çalıştı. Çukurova, Türkiye'nin en önemli tarım bölgelerinden biri olarak bilinir ve bu bölge, geniş tarım alanlarıyla hem yerel hem de ulusal düzeyde gıda güvenliğine büyük katkıda bulunur. Ancak son yıllarda artan iklim değişikliği etkileri, bölgedeki tarım faaliyetlerini tehdit eder hale geldi. Öte yandan hava sıcaklıklarının daha önce görülmediği derecelere ulaştığı Çukurova’da bazı bölgelerde sulama rotasyonları uygulanacağı açıklandı. Sulama ücretlerine de yüzde 300 düzeyinde zam yapıldı. Çukurova'daki çiftçiler, bu zorlu süreçte destek bekliyor. Çiftçilerimizin borçlarının ertelenmesini değil Adana’nın afet bölgesi olarak ilan edilmesini bekliyoruz. 2023 yılını zor geçiren çiftçilerimiz 2024’te de gelen bu sıcaklık felaketiyle umudunu kaybetti. Tarımın geleceği ve gıda güvenliği tehlikede, acil eylem planı oluşturulmalı ve gerekli adımlar atılmalıdır.”
DETAYLI SORULAR SORDU
CHP’li Dr. Müzeyyen Şevkin, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın şu sorulara yanıt vermesini istedi:
- “Çukurovalı çiftçinin önce yağmur ve dolu ardından sıcaklarla mücadele ettiğini biliyor musunuz? Adana, Mersin, Osmaniye ve Hatay illerinde kaç çiftçi, toplam kaç dekar alan, bahçe, hangi ürünler, ne ölçüde zarar görmüştür? Detaylı bir çalışmanız var mı? 2023 yılını çok zor geçiren çiftçinin 2024 yılında sorunlarının daha çok artması nedeniyle aldığınız herhangi bir önlem var mıdır? Varsa nelerdir?
- Tarımsal ürünlerin soğuk, yağmur, dolu, sıcak ve aşırı rüzgardan etkilenmemesi için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yaptığı sistematik çalışmalar var mıdır? Varsa nelerdir? Çukurova’da önce yağmur, dolu ve ardından gelen aşırı sıcaklar nedeniyle tarımsal üretim ne gibi zararlar görmüştür? Rekolte kaybı olması halinde bu durumun tarımsal ürün fiyatlarında artışa sebep olacağını değerlendiriyor musunuz?
- Aşırı yağmur, sel, dolu, aşırı sıcaklar nedeniyle çiftçiye ne gibi destekler sağlanmaktadır? Çukurova'daki çiftçileri bu zorlu süreçte mali açıdan destekleyecek misiniz? Çiftçilerimizin borçlarının ertelenmesinin yeterli olmayacağı bu durum nedeniyle Adana başta olmak üzere Çukurova’yı ‘Afet Bölgesi’ olarak ilan edecek misiniz? Tarımın geleceği ve gıda güvenliği için acil eylem planı oluşturup gerekli adımları atmayı düşünüyor musunuz?
- Çukurova’da bazı bölgelerde sulama rotasyonları uygulanacağı açıklanmıştır. Bu durumun çiftçiyi uğratacağı yeni zararların farkında mısınız? Özellikle fazla suya ihtiyacı olan mısır ürününde üreticileri bitirme anlamı taşımaz mı? Adana’da mevcut su miktarı yeterli olmasına rağmen çiftçiye uygulanan bu rotasyonun sebebi nedir? Devlet Su İşleri (DSİ) Adana’daki sulama sularını çiftçiden başka nerelerde kullanmaktadır? Sulama Birlikleri tarafından açıklanan yeni sulama ücretlerinde daha önce yapılan yüzde 50 indirimli tarifeler, 2024 yılında neden uygulanmamıştır?
- 2023 yılında mısır sulamasında dekara ödenen 77,50 TL’lik rakam 2024 yılında 280 TL olarak açıklanmıştır. Buradaki artış oranı % 300’ün üzerindedir. Mısır ürünü alış fiyatına sadece % 5 artış yapıldığını göz önüne alırsak sulama ücretine yapılan bu artış miktarını nasıl açıklayacaksınız?”