Başkan Akay görevdeki 2 yılını değerlendirdi

Adana

Adana Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, 11 Nisan 2019’da başlayan iki yıllık görev süresini değerlendirdi.

Türkiye’nin 56 ilinden daha büyük bir ilçe olan Seyhan’da farkındalık yaratan hizmetlere imza atan, Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, 11 Nisan 2019’da başlayan iki yıllık görev süresini değerlendirdi. Tüm olumsuzluklara karşın halkın huzuru, mutluluğu, refahı için çalıştıklarını dile getiren Akay, “Bu dönemde bir yandan tasarruf önlemlerini yaşama geçirdik, bir yandan da Seyhan’ı her alanda üreten, kazanan ve paylaşan bir belediye haline getirdik. Seyhan’da yaşam kalitesini yükseltecek çalışmaları halkımızla birlikte yaşama geçirmeye devam ediyoruz” dedi.

YARIM KALAN PROJELER BİTİRİLDİ

Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, belediye bürokratlarının da katılımıyla yaptığı değerlendirmede göreve geldikten sonra ilk olarak yarım kalan projeleri tamamlamak için çalıştıklarını söyledi. Başkan Akay, “Hanedan Kültür Evi’ni, Şakirpaşa Kültür Merkezi’ni, Akkapı Mahalle Merkezi’ni, Akkapı Spor Tesislerini, Demetevler (Emre Gönlüşen) Spor Kompleksini, Gürselpaşa Tenis Kortunu, Şakirpaşa Spor Kompleksi’nin tadilatını, Yeşilyurt Pazar Yeri ve Çok Amaçlı Tesisi,Salmanbeyli hizmet binasını, Gülbahçesi, Küçük  Dikili ve Akkapı kapalı semt pazarlarını, Gülpınar ve Yeşilyuva taziye evlerini , Koza Mahallesi Kadın Taziye Evini, Prof.Dr.Sabahattin Zaim Parkı’nın revizyonunu, Çerçi Yusuf Konağı’nı , KUDEB Evi’ni, İlter Uzel Diş Hekimliği Müzesi’ni, Pınar Mahallesi 10-11-12 nolu parkları, Şehit Samet Özkan Parkı’nı, Barbaros Mahallesi 4 Nolu Parkını tamamladık. Kent Meydanı projesinde ise meydan ve otopark inşaatını, zemin dolgusu yapım işini, balıkçılar, lokantalar, bürolar ve tapu kadastro binasını, kadın istihdam merkezi ve atölyeleri, bürolar ve yurt inşaatını tamamladık” dedi.

ÜRETEN VE PAYLAŞAN BELEDİYE

Pandemiyle geçen 2020’de ise belediye gelirlerinin önemli ölçüde azaldığını ancak hizmetlerin aksatılmadan sürdürüldüğünü vurgulayan Başkan Akay, pandemi dönemini birçok konuda fırsata çevirdiklerini aktardı.  Bu dönemde Seyhan’ı her alanda üreten bir belediye haline getirdiklerini ifade eden Başkan Akay, “Az parayla çok iş yaptık” diye konuştu.

Başkan Akay, şunları kaydetti:

“Tasarruf ederek ve üreterek, kısıtlı imkanları doğru kullanarak az parayla çok iş yaptık.  Bugün kurduğumuz Dikimevi’nde hem kendi işçilerimizin hem diğer belediyelerin işçi kıyafetlerini, dezavantajlı bölgelerde yaşayan çocuklara kıyafet, bez maske, çanta, eşarp, seccade ve daha birçok ürünü imal ediyoruz.  Semt pazarlarından topladığımız organik artıkları kompost tesislerimizde gübreye dönüştürüyoruz. Kendi atölyemizde ürettiğimiz boyalarla hem belediyemizin boya ihtiyacını karşılıyoruz hem de diğer kamu kurumlarıyla paylaşıyoruz. Belediye kreşlerimizde çocuklar için oyuncak üretiyoruz. Çok düşük maliyetlerle kurduğumuz tesislerde imal ettiğimiz ürünleri hem paylaşıyoruz hem de belediyemize gelir elde ediyoruz. Seyhan Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin kurulmasını sağladık. Parklarımızdaki bankları, kamelyaları kendi marangozhanemizde, metal aksamlı aletleri demir atölyemizde kendimiz üretiyor, onarımını yapıyoruz. Bakımyurdu Kısırlaştırma ve Bakım Merkezimizde binden fazla kedi ve köpeğin hem kısırlaştırma işlemini hem de bakımını gerçekleştirdik. Her gün 84 farklı noktada besleme yaparak sokak hayvanlarının aç ve susuz kalmamaları için vicdani sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz. Belgeli hayvan severlere mama desteği  veriyoruz. Kullanım ömrü dolmuş otomobil lastikleri ve ahşap paletleri, kedi evlerine dönüştürüp beslenme ve su ihtiyaçlarını gidermelerini sağlayacak donanımlarla birlikte sokak kedilerinin yoğun olduğu bölgelere yerleştiriyoruz. Makine ikmal atölyemizi, demir atölyemizi, marangozhanemizi kurduk. Kiralık araç dönemine son vermek üzere Devlet Malzeme Ofisi’nden 20’si binek 12’si iş makinesi satın aldık. Mayıs ayında da 15 kamyon alarak önemli oranda bir tasarrufu sağlayacağız. Seyhan’da yaşayan vatandaşlarımıza, ücretsiz olarak aldıkları Sağlık Kart ile belediyemizin anlaşma yaptığı özel sağlık kuruluşlarından yüzde 30’a varan oranlarda indirimle sağlık hizmetlerinden yararlanabilmelerini sağladık.  10 SEYMER’de 72 farklı branşta 3 bin 643 kursiyere eğitim verdik. Kadın Dayanışma Merkezi’mizde gerçekleştirilen 3 projede 5 binden fazla kadın, mesleki eğitim almasına, burada ürettikleri ürünlerin semt pazarlarında satışa sunulmasını sağladık. Geçen yıl 21 bin 430 metre kare büyüklüğünde 10 yeni parkı 4 yeşil alanı Seyhan'a kazandırdık. 149 bin 87 ton bitümlü sıcak asfalt döktük. 8 mahallede 144 metre genişliğinde, 1800 metre uzunluğunda 18 bin 280 metrekare yeni yol açtık.”

PANDEMİ DÖNEMİ

Seyhan’da yaşayan vatandaşların yaşam kalitesini yükseltmek için sorumluluk bilinciyle görev yaptıklarını aktaran Akay, pandemi döneminde ekonomik sıkıntı yaşayan vatandaşlara destek olabilmek için sosyal yardımları artırdıklarını kaydederek şöyle devam etti:

“Pandemi döneminde Covid-19 testi pozitif çıkan vatandaşlarımızın sağlık kuruluşlarına ‘Pozitif Taksi’ ile taşımaya başladık. Türkiye’de bir ilk olan ‘Aşı Taksi’ uygulamasıyla da 65 yaş üstündeki vatandaşlarımızı aşılarını yaptıracakları sağlık kuruluşlarına taşıyoruz.  Günlük 1 milyon metrekare alanda ortam dezenfeksiyonu gerçekleştiriyoruz.  Sadece cenaze olduğunda kullanılan taziye evlerinin bir bölümünü Bilgi Evlerine dönüştürdük. Yeşilyuva, Yeşilyurt ve Fatih Bilgi Evlerimizde teknolojik imkanı olmayan gençlerimize uzaktan eğitime erişim olanağını sunuyoruz. Önümüzdeki günlerde 3 bilgi evini daha hizmete açacağız. Pandemi döneminde ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza 200.230 adet sıcak yemek, 23.125 adet çorba ikram ettik. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımıza ve esnafımıza 20 bin 100 adet gıda kolisi yardımı yaptık. 1.958 adet hijyen kolisi dağıttık. 2.812 aileye Halk Kart’la maddi yardım sağladık. 1 milyon 530 bin yetişkin, 15 bin de çocuk maskesi ile 130 bin adet eldiveni vatandaşlarımıza ulaştırdık. 10.000 adet oyuncak ve kıyafeti ihtiyaç sahibi çocuklara dağıttık. Ayrıca belediye kreşlerimizde üretilen 1.700’den fazla oyuncak ile 200’den fazla atkı ve bereyi, Dikimevi’mizde üretilen 2.000 mont ile 2.500 eşofman takımının ihtiyaç sahibi çocuklara dağıtımını gerçekleştirdik. 4.200 çocuğa kırtasiye malzemesi desteği verdik. 230 vatandaşımıza evde sağlık ve bakım hizmeti verdik. İhtiyaç sahibi 119 vatandaşımıza nakdi yardım, 2.380 adet hoş geldin bebek paketi dağıtımı yaptık. İhtiyaç sahibi engelli vatandaşlarımıza 174’ü manüel, 50’si akülü olmak üzere 224 tekerlekli sandalye, 7 adet akülü sandalye şart aleti, görme engelli 30 vatandaşa görme engelli bastonu, yürüme güçlüğü çeken vatandaşlara 15 adet yürüteç yardımı yaptık. Ayrıca 23 adet hasta karyolası, 5 adet şişme hasta yatağı, 5 adet klozetli tekerlekli sandalye, 750 adet hasta alt bezinin özel bakıma ihtiyacı olan vatandaşlarımıza ulaştırdık. Engelli vatandaşlarımıza 450 hukuki, 250 psikolojik danışmanlık hizmeti verdik.”

Başkan Akay, Pandemi döneminde kısıtlamalar nedeniyle kitlesel kültür-sanat ve spor etkinliklerinin gerçekleştirilmediğini ancak bu etkinliklerin halkın ayağına götürüldüğünü, çevrimiçi etkinlikler düzenlendiğini aktardı.

Yerel özel tiyatrolara destek amacıyla iki kez 4 farklı çocuk oyununun belediyemizin tiyatro salonunda sahnelenmesini sağladıklarını anımsatan Akay, müzisyenlere, amatör spor kulüplerine ve halk oyunları sanatçılarına da destek olduklarını kaydetti.

GERÇEKLEŞTİRİLECEK PROJELER

Önümüzdeki süreçte büyük projeleri yaşama geçireceklerinin altını çizen Başkan Akay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Restorasyonu biten Çerçi Yusuf Konağı’nın aromatik bitkiler konusunda workshopların yapılacağı, kent yaşamıyla bütünleşen bir merkeze dönüştüreceğiz.  Yıllar boyunca kent ekonomine can veren tarihi Çırçır Fabrikası’nı restorasyonun ardından Seyhan Sanat Merkezi olarak halkımızın hizmetine sunacağız. Turhan ve İlhan Selçuk’un yaşadığı tarihi binayı restorasyonunun ardından Karikatür ve Edebiyat Evi olarak kentimize armağan edeceğiz. Tepebağ’da Turhan Arın Sokak’ın sağlıklaştırma projesini de kısa zaman içinde başlatacağız. ‘Halk Market’  ile vatandaşlarımızın hem ucuz hem de sağlıklı gıdaya erişimini sağlayacağız. Hem yerel üreticilerimiz hem de vatandaşımız kazanacak. Karayusuflu Mandıra Tesisimizi yakında hizmete açacağız Yeşilyurt Çok Amaçlı Tesisimizde girişimciliği destekleyen, proje üreten bir kuluçka merkezini Çukurova Üniversitesi Teknokent ve Girişimcilik Merkezi’yle birlikte hayata geçireceğiz. Z kuşağı olarak adlandırdığımız gençlerimize yönelik yine bir merkez kuracağız. Günlük 5 bin kişiye yemek çıkarabilecek aşevi mutfağımızın kısa sürede faaliyete geçireceğiz. Önümüzdeki günlerde Gülbahçesi, Yeşileviler, İstiklal, Dağlıoğlu bilgi evlerini açacağız. Gürselpaşa, Yeşilyurt Tellidere kreşlerimizin kapasitelerini artırıyoruz. Tepebağ Evleri projemizle kent turizmine önemli bir katı sağlayacağız”.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.