"Adım adım ilaç krizi!"

Adana

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Türkiye’nin adım adım ilaç krizine girdiğini belirtti.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Türkiye’nin adım adım ilaç krizine girdiğini belirtti. Artan döviz kuru ve ilaç firmalarının zam beklentisi sebebiyle yüzlerce ilacın eczane raflarında bulunmadığını kaydeden Bulut, “İlaç döviz kuru yıl içinden 3-4 kez güncellenmeli ilaç yokluğunun önüne geçilmelidir” dedi.
 

CHP’nin eczacı kökenli Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, ekonomik kriz ve artan döviz kurları nedeniyle eczane raflarında birçok ilacın bulunmadığını söyledi. Sağlık Bakanlığı Fiyat Değerlendirme Komisyonu’nun ilaç kurunu yılda bir kez şubat ayında belirlediğini kaydeden Bulut, “Mevcut durumda ilaçların fiyatlandırmasında kullanılan avro kuru 6,2925 TL. Ancak bugün güncel kur, 17,76 TL. İlaç döviz kuru ile reel kur arasında derin bir makas var. İlaç
firmaları ürettiği ve ithal ettiği ilaçları ya hiç getirmiyor ya da çok az getiriyor. Tedaviye yeni giren ilaçların yüzde 80’i yılda bir kez güncellenen ilaç döviz kuru nedeniyle Türkiye’de bulunmamaktadır” dedi.


KUR YILDA 3-4 KEZ GÜNCELLENMELİ
Zam bekleyen firmalar piyasaya az sayıda ilaç sürdüğünü kaydeden Bulut, defalarca Sağlık Bakanlığı’na çağrı yaptıklarını ama dinlemediklerini, ilaç krizinin her yıl yaşanmasına rağmen Sağlık Bakanlığı konuya ilişkin kalıcı bir çözüm getiremediğini söyledi. Eczane eczane gezen hasta ve hasta yakınlarının ilaç bulamadığını ve mağdur olduğunu belirten Bulut, ilaç döviz kurunun yıl içinden 3-4 kez güncellenerek ilaç yokluğunun önüne geçilebileceğini kaydetti.


ECZANELERİN EKONOMİK YAPISI BOZULDU
Eczacıları yaşadığı bir diğer sorunun da 13 yıldır güncellenmeyen İlaç Fiyat Kararnamesi olduğunu belirten Bulut, şöyle devam etti: “Ülke genelinde 28 bin eczane toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi için gece gündüz
hizmet veriyor. Ekonomik kriz, döviz kurundaki yükseliş, ardı ardına gelen fahiş zamlar eczanelerin de ekonomik yapısını bozdu. Eczanelerin artan giderler karşısında elektrik, doğalgaz, su, kira gibi sabit işletme masraflarını bile karşılamakta yetersiz kalıyor.”


BIÇAK KEMİĞE DAYANDI
Eczacıların karları en son 2009 yılında güncellenen İlaç Fiyat Kararnamesi ile belirlendiğini kaydeden Bulut, ilaç fiyatlarına zam gelmesine rağmen İlaç Fiyat Kararnamesi’nde güncelleme yapılmaması sebebiyle eczanelerin kar marjlarının giderek düştüğünü bildirdi. Bulut, “Eczacılar için artık bıçak kemiğe dayandı. Eczacıların dayanacak gücü kalmadı. Darboğaza giren eczanelerde yaşanan ekonomik sorunlar göz önünde bulundurularak bir an önce İlaç Fiyat Kararnamesi güncellenmeli” dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.